Friday, April 26, 2024
spot_img
HomeΘέατροΟ Δημήτρης Γκουτζαμάνης είναι ένας αντιήρωας που «χορεύει» Tango

Ο Δημήτρης Γκουτζαμάνης είναι ένας αντιήρωας που «χορεύει» Tango

Η παράστασηπαρουσιάζεται στο θέατρο OLVIO.

Ενα από τα πλέον αξιόλογα μεταπολεμικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το «Tango» καθιέρωσε τον Μρόζεκ παγκοσμίως ήδη από το πρώτο του ανέβασμα στη Βαρσοβία τη δεκαετία του 1960 από τον θίασο του Έρβιν Άξερ, Teatr Wspocresny. Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο OLVIO σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά καιμετάφραση του Παύλου Μάτεσι.

Ο Μρόζεκ, έχοντας στις αποσκευές του τις εμπειρίες που του χάρισε η επαγγελματική του δραστηριότητα (δημοσιογράφος και γελοιογράφος), «κατέχει» το μάτι του παρατηρητή. Χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό του χιούμορ και μία διαφορετική αντίληψη του γκροτέσκο –σε σχέση με το θέατρο του παραλόγου στην υπόλοιπη Ευρώπη– σκιαγραφεί τον κοινωνικοπολιτικό του περίγυρο και εκφράζει ένα βαθύ πολιτικό προβληματισμό. Όπλα της γραφής του, οι ζωντανοί, μεστοί και ακριβείς διάλογοι, η διεισδυτικότητα και η σφαιρική αντίληψη, που σε συνδυασμό με το γκροτέσκο, κρατούν το ενδιαφέρον των θεατών αμείωτο.

Ο Δημήτρης Γκουτζαμάνης μιλάει στο www.tospirto.net για το ρόλο του στο «Tango» του Σλάβομιρ Μρόζεκ. «Στο “Tango” του Μπρόζεκ υποδύομαι τον Άρθουρ. Έναν αντιήρωα που ζει μέσα στις αντιφάσεις του. Αναζητά την ευσέβεια και την ίδια στιγμή ο ίδιος είναι απόλυτα ασεβής. Πρόκειται για έναν ήρωα που αποζητά την αλλαγή. Ποια αλλαγή όμως; Η απάντηση είναι ότι κάθε αλλαγή είναι αλλαγή, δεν είναι ούτε θετική, ούτε αρνητική. Την χροιά της, την αποφασίζουμε εμείς. Σημασία τελικά έχει η ίδια η πράξη, η δράση, αυτή είναι που νοηματοδοτεί τη ζωή μας. Σαν ένας άλλος Οδυσσέας που κυνηγάει την Ιθάκη και μένει ζωντανός μέχρι να φτάσει στον στόχο του. Αφού φτάσει στον στόχο του, αν δεν “γεννήσει” έναν καινούριο, τον περιμένει ο θάνατος. Κάπως έτσι εξελίσσεται και ο ρόλος μέσα στο έργο, αλλά και στην ίδια του την ουσία και το ίδιο το έργο. Όπως και η ίδια η ζωή.

Η δημιουργία ενός ρόλου και ενός καλλιτεχνικού προϊόντος γενικότερα σχετίζονται άμεσα με την προσωπικότητα και την ιδιαιτερότητα του κάθε δημιουργού. Αυτό που στην ουσία κάνει ο κάθε καλλιτέχνης είναι να θέτει στο μικροσκόπιο στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ρόλου να τα μεγεθύνει ή να τα περιορίζει. Φυσικά καταλυτικό ρόλο παίζει και η φαντασία, καθώς ονειρεύεσαι καταστάσεις που δεν έχεις ζήσει και καλείσαι να φανταστείς πως θα αντιδράσεις, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που επίσης το πιθανότερο είναι να μην έχεις ζήσει. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και δημιουργικό ταξίδι που στόχο έχει την επικοινωνία και την ουσιαστική ψυχαγωγία του θεατή, αλλά και όσων βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Μια προσπάθεια να κυνηγήσουμε παρέα αυτό που ονομάζεται “κάθαρση”.

Η επικαιρότητα και η οικουμενικότητα του έργου είναι κάτι που μπορεί να τρομάξει. Ειδικά με τον κώδικα που υιοθετεί ο Μρόζεκ ο οποίος στηρίζεται στο χιούμορ και το γκροτέσκ. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα κι ένα έργο που δημιουργεί γέφυρες με τις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης φύσης και αυτό είναι που το κάνει τελικά τρισδιάστατο, πραγματικό και γοητευτικό. Η αξία του “Tango” είναι αδιαμφισβήτητη και αυτό γιατί θέτει στο επίκεντρο τα ανθρώπινα ένστικτα, θίγοντας ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο σε όποια εποχή και κοινωνία κι αν ζει.

Η γοητεία της γραφής του Μρόζεκ βοηθά να επικοινωνήσουν με το κοινό τα νοήματα και οι προβληματισμοί που θίγει. Έννοιες όπως η εξουσία, οι σχέσεις των φύλων, το χάσμα των γενεών και η βία φωτίζονται μέσα από το κείμενο που μας κάνει να αντικρύσουμε την καθημερινότητά μας λίγο διαφορετικά. Αυτό εξάλλου είναι και το νόημα της τέχνης, να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε λίγο διαφορετικά αυτό που βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας».

Σάτιρα του Σλάβομιρ Μρόζεκ. Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις. Σκηνοθεσία, Εικαστική Σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς. Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ. Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Βλάχου. Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης. Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλλη Εμπεδοκλή. Μακιγιάζ: Λένια Πριόνα. ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Δημήτρης Γκουτζαμάνης (Άρθουρ), Δημήτρης Μαύρος (Στόμιλ, πατέρας του Άρθουρ), Γιάννης Καλατζόπουλος (Ευγένιος, θείος του Άρθουρ), Ειρήνη Γρέκα (Ελεονόρα, μητέρα του Άρθουρ), Νέλη Αλκάδη (Άλα, ξαδέρφη του Άρθουρ), Μαρία Βλάχου (Ευγενία, γιαγιά του Άρθουρ), Αβραάμ Παπαδόπουλος (Έντι)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 για λίγες ακόμα παραστάσεις. Διάρκεια: 110 λεπτά με διάλειμμα. Εισιτήρια: Γενική είσοδος στο ταμείο: 15€. Μειωμένο: 12€

 

Πηγή : Tospirto

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU