Thursday, April 18, 2024
spot_img
HomeΘέατροΗ Δήμητρα Παπαδήμα είναι η Πηνελόπη Δέλτα

Η Δήμητρα Παπαδήμα είναι η Πηνελόπη Δέλτα

Η ηθοποιός μιλά στο www.tospirto.net.

Στο θέατρο «Olvio», η Δήμητρα Παπαδήμα θα υποδυθεί την Πηνελόπη Δέλτα στο θεατρικό έργο της Μαρίας Παπαδήμα «Πηνελόπη Δέλτα – Ίωνας Δραγούμης: Τελευταία Συνάντηση». Στον ρόλο του Ιωνα Δραγούμη, ο Μάνος Κωστής.
Δύο διχασμένες προσωπικότητες, μία πατρίδα, ένας ακέραιος έρωτας. Μια τελευταία προσπάθεια να καταλάβουν αν τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν έρθει διαφορετικά απ’ ότι ήρθαν. Η Π. Δέλτα συναντά τον Ί. Δραγούμη στον σταθμό του τραίνου. Αμφιβολίες που ζητούν εξηγήσεις, δικαιολογίες, μια προσπάθεια να κλείσει η εκκρεμότητα… Κάποιες φορές το ΠΡΕΠΕΙ του καθήκοντος είναι δυνατότερο κι απ’ την ΑΓΑΠΗ. Σωστό ή λάθος; Ποιος το ξέρει; Ένας μεγάλος έρωτας που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στις κοινωνικές επιταγές της τότε εποχής.

Η Δήμητρα Παπαδήμα αναφέρει χαρακτηριστικά στο www.tospirto.net για το έργο –το οποίο σημειωτέον έγραψε η αδελφή της, Μαρία: «Ένα ταξίδι με τρένο χωρίς προορισμό. Το τρένο τρέχει σαν τρελό. Σαν τρελό κυλάει και το αίμα στις φλέβες αυτών που αναζητούν προορισμό πέρα από τα καθιερωμένα, τα στερεότυπα, τα συνηθισμένα. Η Τελευταία Συνάντηση της Πηνελόπης Δέλτα με τον Ίωνα Δραγούμη είναι η μοναδική ευκαιρία να μείνουν στην ζωντανοί και ενωμένοι στην αιωνιότητα».

Γιατί ένα έργο αυτό να περιστρέφεται γύρω από τις προσωπικότητες της Π. Δέλτα και του Ι. Δραγούμη; «Είναι χρόνια που ασχολούμαστε η αδελφή μου και εγώ με τις δυο αυτές ‘ηλεκτρισμένες’ προσωπικότητες. Απλώς ήρθε φέτος η κατάλληλη στιγμή να τις ανεβάσουμε στη σκηνή, δίνοντας τους σάρκα και οστά. Δυο ασυμβίβαστα πρόσωπα εγκλωβισμένα στις συμβάσεις των καιρών τους είναι πάντα επίκαιρα και έχουν εκρηκτικά πράγματα να πουν με λέξεις, πράξεις και συμπεριφορές, ταράζοντας τα λιμνάζοντα νερά! Τα χρόνια των διαπραγματεύσεων, αποδεικνύεται, πως τελειωμό δεν έχουν! Αναζητούνται τα πρόσωπα που θα ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά!»

«Στην Πηνελόπη Δέλτα με εμπνέει η ανισσόροπη ισορροπία της. Η βασανιστική ανάγκη της για το απόλυτο! Μια απλησίαστη, τραγική φιγούρα! Μια μοιραία, αθώα ύπαρξη! Ένας ονειροπόλος ‘Μάγκας’ που οσμίζεται ακόμα και πίσω από σφραγισμένες πόρτες» συνεχίζει η Δ. Παπαδήμα.

Πώς μπορεί ωστόσο να σκιαγραφηθεί η σχέση τους; «Η Δέλτα βαθιά μέσα της επιθυμούσε να είναι ο Δραγούμης και ο Δραγούμης επιθυμούσε να είναι η Δέλτα. Δεν τον ομολογούν ποτέ ο ένας στον άλλο, ίσως γιατί δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις. Οι λέξεις μοιάζουν φτωχές, στείρες, άχρωμες, που αιωρούνται ανάμεσά τους σαν σφαίρες… Τη μια προορίζονται για το μυαλό τους την άλλη χτυπάνε κατευθείαν την καρδιά τους. Οι πληγές καλύπτονται πρόχειρα με ξεψυχισμένες αυταπάτες. Από την άλλη δεσπόζουν και τα όνειρα ανάμεσά τους, για μια αληθινή πατρίδα…. Αλλά και τα όνειρα μοιάζουν θεότρελα, άπιαστα… και τελικά οδυνηρά!»

Προσωπικό της στοίχημα; «Το προσωπικό μου στοίχημα με αυτήν την παράσταση -το “έπιασα” στη Θεσσαλονίκη- είναι να εισπράξει ο θεατής πως είναι ακόμα ζωντανός και να βάλει σε λειτουργία το ανθρώπινο δυναμικό που έχει θαμμένο μέσα του, αφήνοντας στην άκρη το υπόκωφο συστημικό σύνθημα “Ζήσε ανόητα για να υπάρχεις». Η τέχνη στην περίπτωση αυτή δίνει το έναυσμα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Την σκηνοθεσία υπογράφει η Ειρήνη Ευαγγελάτου και την επιμέλεια της παράστασης ο Γιάννης Μποσταντζόγλου. Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου. Κατασκευή Σκηνικού: Παναγιώτης Μανίκας. Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος. Φωτισμοί: Γιώργος Φωτόπουλος. Μουσική Παραγωγή-mixi mastering: Χρήστος Μπάκης

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη: 19:00, Σάββατο: 19:15, Κυριακή: 19:15. Διάρκεια: 90 λεπτά. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Γενική είσοδος: 13 €. Μειωμένο : 11 € .Θέατρο Olvio: Φαλαισίoυ 7 |Γκάζι |2103414118

Πηγή : Tospirto

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU