Thursday, November 30, 2023
spot_img
Homecinema news«Γραμμές» της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας

«Γραμμές» της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας

«Γραμμές» της σύγχρονης ελληνικής               τραγωδίας

 

 

Με τις αυτοκτονίες στην εποχή της κρίσης ασχολείται ο Βασίλης Μαζωμένος στη νέα ταινία του που θα προβληθεί στο Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 20ου Black Nights Film Festival στην Εσθονία.

streets  Επίκαιρο το θέμα της νέας ταινίας του Βασίλη Μαζωμένου με τίτλο «Γραμμές»:ο σκηνοθέτης εμπνεύστηκε από τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης, που στην ταινίαι παρουσιάζονται με το προσωπικό ύφος του. Η ταινία επιλέχθηκε μαζί με άλλες έντεκα από όλο τον κόσμο να προβληθεί στο Επίσημο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του 20ου Black Nights Film Festival στο Ταλίν της Εσθονίας στις 22 Νοεμβρίου. Άλλη μια αναγώριση για το ελληνικό κινηματογράφο και να αναφέρουμε πως τα ξένα φεστιβάλ, τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αλλά και για τα δεινά της χώρας μας.Η νέα ταινία του Μαζωμένου, ωστόσο μιλά κατευθείαν για την σημερινή Ελλάδα, με έναν σχεδόν σοκαριστικό τρόπο, κι αυτό από μόνο του αρκεί για να κεντρίσει το ενδιαφέρον στο εξωτερικό.

the_terasseΗ κοινωνία στην Ελλάδα σήμερα είναι σε κατάρρευση. Επτά διαφορετικοί άνθρωποι που φτάνουν στα όρια τους, καταρρέουν μαζί της. Μολονότι υπάρχουν ανάμεσα τους εμφανείς συγγενικές, φιλικές, αλλά και τυχαίες συνδέσεις, πιο πολύ όλους τους ενώνει η ίδια πράξη• ένα τηλεφώνημα σε ένα κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης, στη «γραμμή ζωής». Εκεί ψάχνουν το όριο της ζωής και του θανάτου, το όριο της επικοινωνίας, το όριο της ελπίδας…

the_companyΜε μια σειρά γνωστών ηθοποιών (από τον βραβευμένο στην Βενετία με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας Θεμιστοκλή Πάνου, μέχρι την Άννα Καλαϊτζίδου του «Κυνόδοντα» και από τον Θόδωρο Κατσαφάδο μέχρι τον Τάσο Νούσια) η ταινία έχει ήδη προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον με δημοσιεύματα να μιλούν για μια πτυχή της «σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας».

To πιο σημαντικο πρότζεκτ του Bασίλη Μαζωμένου αποτελεί μια κραυγή για την Ελλάδα που αργόπεθαινει παίρνοντας αφορμή από τις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στην περίοδο της κρίσης. Επτά συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε απόγνωση που κοιτάνε με ευνοική ματιά την ιδέα της αυτοκτονίας, και ο τηλεφωνητής ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης που λέγεται «Γραμμή ζωής», συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα με σουρεαλιστικά στοιχεία στα όρια της αλληγορίας.

Όπως άλλωστε λέει ο Β.Μαζωμένος, «η ταινία προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα απέναντι στη συνεχιζόμενη τραγωδία που βιώνει η Ελλάδα. Τα θύματα της οικονομικής κρίσης γίνονται τα θύματα της επόμενης ημέρας. Μέσα από τα ψυχικά τους ερείπια, προβάλλουν τα ερείπια μιας ολόκληρης χώρας που προσπαθεί να κραυγάσει το πρόβλημά της, μέσα από λυγμούς που ακούγονται στις τηλεφωνικές γραμμές».
Οι επτά ιστορίες που αποτελούν την ταινία τιτλοφορούνται: «Η ταράτσα», «Η εταιρεία» , «Το εργοστάσιο» , «Δρόμοι», «Μπάτμαν», «Το χωράφι» και «Live». Στον ρόλο του τηλεφωνητή ο Λεωνίδας Κακούρης.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το Black Nights Film Festival, βρίσκεται πλέον στον στενό κύκλο των δεκαπέντε κορυφαίων παγκόσμιων φεστιβάλ, από τα διαπιστευμένα της FIAPF και αποτελεί το πλέον ανερχόμενο στην Βόρεια Ευρώπη.
Η ταινία «Γραμμές» είναι μια συμπαραγωγή της Horme Pictures, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU