Thursday, April 18, 2024
spot_img
HomeΘέατροΈνα... Κομμάτι δένει τον Γιώργο Λεμπέση με τον Φίλιππο Πλιάτσικα

Ένα… Κομμάτι δένει τον Γιώργο Λεμπέση με τον Φίλιππο Πλιάτσικα

«Το τι θέλει ο καθένας να πάρει μέσα από την τέχνη ή μέσα από μια πληροφορία έχει να κάνει καθαρά με τα επίπεδα δεκτικότητας του, που είναι συνήθως απροσπέλαστα».

​Η νέα παιδική μουσική θεατρική παράσταση του αγαπημένου συγγραφέα των παιδιών Γιώργου Δ. Λεμπέση «το κομμάτι» κάνει πρεμιέρα σε λίγο καιρό στο Θέατρο Χώρα.
Τη μουσική της παράστασης υπογράφει o Φίλιππος Πλιάτσικας ο οποίος και αναφέρει χαρακτηριστικά: «​Σ​τη συνείδηση μου ​πάντα ​οτι​δήποτε ​​αφορά στα παιδιά ​έχει​ ιδιαίτερη βαρύτητα. Ίσως μεγαλύτερη απ​ό​ ότι αντίστοιχα για τους μεγάλους. Ακριβώς με αυτό το κριτήριο​ αντιμετωπίσαμε οι συνεργάτες μου κι εγώ αυτήν​ την πρόκληση. Το ​παιδικό ​θέατρο είναι σαφώς μια πολύ σοβαρή υπόθεση. ​Με αυτό το δεδομένο, τη δέουσα​ προσοχή και τη​ν απαιτούμενη ​φροντίδα προσεγγίσαμε το κείμενο κι αυτή τη λαμπερή ιδέα του Γιώργου Λεμπέση. ​
​Ελπίζω ειλικρινά να τα καταφέραμε ​και ​να ​συμβάλαμε​ στην υλοποίηση της. ​Μέσα από αυτό το εγχείρημα είχαμε​ την ευκαιρία να γνωρίσουμε φρέσκους και ταλαντούχους ανθρώπους.​ ​Η παράσταση αισθάνομαι ότι θα δώσει σίγουρα κάτι στους μικρούς και στους μεγάλους που θα την παρακολουθήσουν. Κ​άτι ειλικρινές!»

«Το κομμάτι» είναι μια φανταστική περιπέτεια που μιλάει για τα όνειρα και για το πώς όλοι μας αξίζει να προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Μια ιστορία που μας προτρέπει να κρατάμε τα όνειρα μας ζωντανά και να αναθεωρούμε όλα όσα έχουμε γύρω μας ως δεδομένα. Μια τρυφερή και αστεία ιστορία για μια κοινωνία που, αν πιστέψει ότι μπορεί, τότε στ’ αλήθεια θα καταφέρει να αλλάξει και να γίνει πιο όμορφη!

Εμείς μιλήσαμε με τον Γιώργο Λεμπέση και μάθαμε όσο το δυνατόν περισσότερα γι΄αυτό το… Κομμάτι.

Τι είναι το … «Κομμάτι»;
Αλληγορικά είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας μου αναζητά τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών κόσμων που ζουν μέσα μας. Είναι ένα κομμάτι που φωνάζει πως η απάντηση σε πολλά που μας απασχολούν είναι η αποδοχή και η παραδοχή , του ότι επιτρέπεται να είμαστε και παιδιά και ενήλικοι και τεμπέληδες και εργατικοί και γκρινιάρηδες και δοτικοί και τρυφεροί και σκοτεινοί. Είμαστε πολυδιάστατοι κι αυτό είναι υπέροχο. Στην παράσταση τώρα, το “Κομμάτι” είναι ένα κομμάτι ουρανού που πέφτει στο πάτωμα της Αστάρτης, στην προσπάθεια του να μάθει να πετάει! Τα υπόλοιπα θα τα δείτε από κοντά!

Τι σας ενέπνευσε προκειμένου να γράψετε το συγκεκριμένο έργο;
Τόσο η προσωπική μου προσπάθεια όσο και των ανθρώπων που παρατηρώ, για την κατανόηση του μέσα μας εαυτού και την επίτευξη της απόλυτης ισορροπίας. Η ανάγκη αυτή έγινε η αφορμή για να γράψω αυτό το έργο. Φυσικά πρόκειται για μια ιστορία με πολύ χιούμορ και αστείους χαρακτήρες μιας και το βασικό μου μέλημα είναι να κάνω το κοινό να διασκεδάσει και να περάσει ευχάριστα την ώρα του στο θέατρο.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε;
Αρχικά θέλω να ψυχαγωγήσω και να χαρίσω όμορφες στιγμές στο κοινό. Τα μηνύματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε το τι θέλει ο καθένας να πάρει μέσα από την τέχνη ή μέσα από μια πληροφορία έχει να κάνει καθαρά με τα επίπεδα δεκτικότητας του, που είναι συνήθως απροσπέλαστα.
Αν ωστόσο μπορώ να διαλέξω ένα βασικό μήνυμα θα ήταν το ότι μπορούμε να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να είμαστε και μεγάλοι και παιδιά. Έτσι όλο και πιο πολλά πράγματα στη ζωή μας θα μπορούν να συμβούν και έτσι η κοινωνία μας θα είναι καλύτερη. Γεμάτοι με ανθρώπους που δεν θα φοβούνται να δώσουν και να δεχτούν που δε θα φοβούνται να γίνουν καλύτεροι.

Ποιο είναι το μυστικό σας όταν γράφετε κάτι για παιδιά; Σκέφτεστε σαν ενήλικας ή σαν παιδί;
Σκέφτομαι απλά και σύνθετα ταυτόχρονα. Αφήνω τις λέξεις να ανασάνουν, αφήνω τους χαρακτήρες να ζήσουν και βάζω τους ευατούς μου στην θέση του θεατή. Πώς θα αντιδρούσε ένα παιδί και πώς θα αντιδρούσε ένας μεγάλος. Εκεί που αυτοί οι δυο περνάνε το ίδιο καλά, βρίσκεται και το έργο μου.

Το τρελό σας όνειρο για ένα καλύτερο… μέλλον;
Ένας κόσμος γεμάτος ευγένεια, αλτρουισμό και βάθος. Άνθρωποι που ξέρουν να απομακρύνουν το κακό (γούστο, τέχνη, πληροφορία, θέαμα, πολιτική κοκ) και αποδέχονται το καλό. Άνθρωποι που να μπορούν να δημιουργήσουν πάνω στη δουλειά τους ,έχοντας ως στόχο να είναι καλύτεροι , όχι πιο πονηροί.
Το πιο τρελό μου όνειρο λοιπόν είναι οι ιστορίες μου να μεγαλώνουν μαζί με τα παιδιά που τις διαβάζουν, κι όταν αυτά τα παιδιά γίνουν ενήλικες, να ζουν ακόμα στις πράξεις τους.

Τι έχετε να σχολιάσετε για τις δεκάδες παιδικές θεατρικές παραστάσεις που έχουν πλημμυρίσει την Αθήνα;
Αρχικά με χαροποιεί το γεγονός ότι οι γονείς έχουν την ευκαιρία να πάνε τα παιδιά τους στο θέατρο και σίγουρα με χαροποιεί το ότι με το να ανεβαίνουν τόσες παραστάσεις, το παιδικό θέατρο δεν είναι κινδυνεύει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση. Από την άλλη όταν υπάρχουν τόσο πολλές παραστάσεις, είναι λογικό κάποιες να είναι καλές, κάποιες μέτριες και κάποιες κάκιστες. Αυτό είναι κάτι που το συναντάμε παντού και σαφέστατα , όλοι έχουμε δικαίωμα σε μια κακή στιγμή. Άλλο όμως κακή στιγμή και άλλο κακή πρόθεση και διάθεσή αρπακτής.

Τι είναι αυτό που σας εκνευρίζει περισσότερο στα σύγχρονα παιδιά και στον τρόπο που μεγαλώνουν;
Οι γονείς τους όσον αφορά την λέξη “εκνευρίζει”. Όσον αφορά στην ουσία της ερώτησης, με θλίβει το γεγονός ότι μεγαλώνουν δημιουργώντας μια τεράστια απόσταση από το συναίσθημα και την ανάγκη της επικοινωνίας και της αληθινής επαφής με άλλους ανθρώπους. Είναι σαν να γινόμαστε αγέλες μετρίων μοναχικών. Πόσο εύκολα νικιέται μια τέτοια αγέλη. Πόσο ευάλωτη και εύκολη στον αφανισμό.

Μελλοντικά σχέδια
Να απολαμβάνω την κάθε μέρα, την οικογένεια μου και τη δουλειά μου όσο περισσότερο μπορώ!

Πληροφορίες παράστασης: Συντελεστές : Κείμενο: Γιώργος Δ. Λεμπέσης. Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας. Σκηνοθεσία: Ομάδα LeBee. Στίχοι – Επιμέλεια κειμένου: Βαγγέλης Λεμπέσης. Σκηνικά: Μαρία Κακάρογλου. Κοστούμια: Βασιλική Μαυρίδη. Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης. Κινησιολογία/Χορογραφίες: Μιμή Αντωνάκη. Artwork: Πέγκυ Βασάρα. Audiovisual art: Λουκάς Ζιάρας. Εικονογράφος: Στέφανος Βλασακάκης. Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Κουκάς. Παραγωγή: Amuse concept events & People entertainment GROUP

Ηθοποιοί: Μιμή Αντωνάκη, Αλέξης Βιδαλάκης, Λορίνα Κατσιώτη, Σοφία Μανώλη, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Σοφία Παπουλάκου, Ιωάννα Τσιγκουρλά, Γιάννης Τσούτσιας, Γιάννης Φιλίππου.

Info: Θέατρο ΧΩΡΑ, Αμοργού 20 Αθήνα. Το θέατρο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε τα παιδιά να παρακολουθούν άνετα και με ασφάλεια την παράσταση από παντού. Παρέχει εύκολη πρόσβαση και δυνατότητα στάθμευσης στην είσοδο του θεάτρου, για την διευκόλυνση της εισόδου και της εξόδου των παιδιών.
Κάθε Κυριακή από 14/01. Ώρες Παραστάσεων: 11.30 & 14.30. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από προνήπιο μέχρι μαθητές ΣΤ΄Δημοτικού, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Πηγή: tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU