Wednesday, November 29, 2023
spot_img
HomeΘέατροΤρεις σκηνοθεσίες ετοιμάζει ο Δημήτρης Μυλωνάς

Τρεις σκηνοθεσίες ετοιμάζει ο Δημήτρης Μυλωνάς

Η σκηνοθεσία φαίνεται να τον έχει κερδίσει ολοκληρωτικά. Οργανωτικός και δυναμικός ο Δημήτρης Μυλωνάς θέτει αρχικά ως αφετηρία το Θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις (αυτό είναι το νέο όνομα του Θεάτρου Εν Αθήναι στο Γκάζι ) την ερχόμενη θεατρική σεζόν. Εκεί, θα παρουσιάσει από τις 7 Νοεμβρίου τις «Τρεις αδελφές» του Άντον Τσέχοφ σε μετάφραση των Αλέξανδρου Ίσαρη και Γιώργου Δεπάστα με πρωταγωνίστριες τις Μαρούσκα Παναγιοτοπούλου (Μάσα ), Βιβή Πέτση (Όλγα ) και Ελεάνα Στραβοδήμου (Ιρίνα ). Ο Τσέχοφ φαίνεται να του ασκεί ιδιαίτερη γοητεία. Αν θυμάστε, το 2015 έκανε «βουτιά» στην εργογραφία του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα και το αποτέλεσμα ήταν η ωραία κωμωδία «Τσέχοφ», την οποία σκηνοθέτησε με ευρηματικότητα και ξέφρενους ρυθμούς θεατρικού παιχνιδιού.

Τώρα, διαβάζοντας το σημείωμα του για την παράσταση των «Τριών αδελφών» καταλαβαίνεις πως ο Δημήτρης Μυλωνάς γοητευμένος από τον Τσέχοφ δεν βρίσκει την ομορφιά του έργου μόνο μέσα στους διάλογους και την πλοκή, αλλά ίσως, πολύ περισσότερο, στο νόημα που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από τα λόγια. «‘Σαν σήμερα, ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 5 Μαΐου, πέθανε ο πατέρας, την ημέρα της γιορτής σου, Ιρίνα’. Διόλου τυχαίο. Ο γιατρός Α. Π. Τσέχωφ γνωρίζει πολύ καλά. Μεθοδικά τοποθετεί έναν θάνατο ως αφετηρία για να ξεδιπλωθεί το έργο του. Έναν θάνατο όχι τυχαίο. Του πατέρα. Της αρχής του σπιτιού. Πεθαίνει η αρχή για να αρχίσει μία νέα. Πάθη και επιθυμίες αποδεσμεύονται από το μάτι του πατέρα, εντούτοις δεν απελευθερώνονται πλήρως· τα πρόσωπα σ’ εκείνον στιγμές επιστρέφουν, σ’ εκείνον αναφέρονται. Όμως συνεχίζουν. Να διεκδικούν, να νοσταλγούν, να ονειρεύονται, να απογοητεύονται, να μεταθέτουν το καλύτερο κάπου, κάποτε. Κι αυτός ο σπουδαίος γιατρός με τη ψυχή καλλιτέχνη, – ή το αντίθετο; – με αστείρευτη αγάπη και κατανόηση στέκεται δίπλα τους και μας αφηγείται την ιστορία τους, μία ιστορία τραγική και κωμική όσο και όπως η ζωή».

Τη δεύτερη θεατρική παραγωγή που ετοιμάζει ο Δημήτρης Μυλωνάς θα τη δούμε από τις 21 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με ένα μη αναμενόμενο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, τη Λήδα Πρωτοψάλτη (φωτό ) και το Σταύρο Ζαλμά. Πρόκειται για «Το ψωμί της Νινευί» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη. Η συγγραφή του έργου έγινε κατόπιν ανάθεσης από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκου Διαμαντή και το θέμα του αφορά στο προσφυγικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη είναι «ένα εξαιρετικό κείμενο που ενώ αντλεί από την εποχή μας ταυτόχρονα τη ξεπερνά». Ένα έργο πλημμυρισμένο από την αγωνίας του σύγχρονου ανθρώπου «Η Δίκη» του Φραντς Κάφκα προγραμματίζεται ν’ ανέβει από τις 24 Απριλίου 2017 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, “Λευτέρης Βογιατζής”. Η παράσταση θα βασιστεί σε πρωτότυπη θεατρική διασκευή του σπουδαίου αυτού δυστοπικού μυθιστορήματος. Ο Μελέτης Ηλίας θα ερμηνεύσει τον κεντρικό ρόλο του τραπεζοϋπαλλήλου Γιόζεφ Κάπα ο οποίος βρίσκεται ξαφνικά κατηγορούμενος για ένα έγκλημα που δεν γνωρίζει ενώ τους υπόλοιπους ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ο Νίκος Αλεξίου, ο Σπύρος Τσεκούρας και η Άννα Ελεφάντη.

Πηγή: athinorama

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU