Thursday, November 30, 2023
spot_img
HomeΡεπορτάζΤο ελληνικό σινεμά και η ενίσχυσή του

Το ελληνικό σινεμά και η ενίσχυσή του

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Wharton Club of Greece για τις προοπτικές του ελληνικού κινηματογράφου και τις επενδύσεις σε αυτό

Ο ελληνικός κινηματογράφος βρέθηκε στο επίκεντρο της ξεχωριστής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο τίτλος της συζήτησης που διοργάνωσε το Wharton Club of Greece (του Wharton School of the University of Pennsylvania), με την υποστήριξη και την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήταν «Εξωστρέφεια… μέσω ελληνικού κινηματογράφου: Προσεχώς… Ενας νέος κόσμος;».

Η εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αλλά και οι θετικές προοπτικές για επενδύσεις στην ελληνική σινεφίλ «σοδειά» ήταν εκείνα που απασχόλησαν τους διακεκριμένους συμμετέχοντες στη συζήτηση που συντόνισε ο διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του αναγνωρισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου Κρίστιαν Χατζημηνάς αναφέρθηκε στις αρχές της εξωστρέφειας που ο σύλλογος υπηρετεί πιστά από το 2003, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή για τη διοργάνωση της εκδήλωσης δεν ήταν τυχαία. Και αυτό αφού, όπως είπε, ο ελληνικός κινηματογράφος, πέραν των προσωπικών επιλογών και των προτιμήσεων, μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά ως πρέσβης και όχημα εξωστρέφειας για την υπόλοιπη οικονομία και την κοινωνία. «Ο σύλλογός μας ευελπιστεί και στηρίζει την περαιτέρω αύξηση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επιχειρηματίες, ώστε αυτός ο πρέσβης εξωστρέφειας, ο ελληνικός κινηματογράφος, να αναπτυχθεί γοργά μέσω, πρώτον, της εξαγωγής και της προβολής ελληνικών παραγωγών και, κατά δεύτερον, των ξένων ταινιών στην Ελλάδα» ανέφερε.


Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία κινηματογράφου, και συγκεκριμένα το τι ισχύει σε άλλες «ανταγωνιστικές» χώρες, όπως η Ιταλία, η Κροατία αλλά και η Ιρλανδία, κάνοντας ειδική μνεία στα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. «Θέλουμε να ζητήσουμε από το κράτος να μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης.
Παρών στη συζήτηση, καταθέτοντας τις δικές του απόψεις, ήταν και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, γνωστός από την ταινία του «Πολίτικη κουζίνα»,Τάσος Μπουλμέτης. Οπως είπε, η ελληνική κινηματογραφία είναι μια έτοιμη καλοκουρδισμένη εγχώρια βιοτεχνία που έχει τη δυνατότητα μόνο με ρυθμιστικές αλλαγές να μετασχηματιστεί σε μια μικρή μεν αλλά δυναμική βιομηχανία, με την προϋπόθεση να ξεπεράσει τις παθογένειες της εσωστρέφειας. «Εκτιμώ πως η όποια θεσμική πλέον παρέμβαση που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι η σχέση του κινηματογράφου με τον ιδιωτικό τομέα» εξήγησε.

Στο επιχειρηματικό κοινό της εκδήλωσης απευθύνθηκε κατά βάση η παραγωγός της Blonde Audiovisual Productions Φένια Κοσοβίτσα, ζητώντας του να παρέμβει ώστε να αυξηθεί η πολιτική πίεση για να εφαρμοστούν οι νόμοι που θα λειτουργήσουν υπέρ της κινηματογραφικής παραγωγής αλλά και να υπάρξει συνεργασία που αφορά τη χρηματοδότηση.

Απόψεις και προτάσεις:

Η συζήτηση, ωστόσο, φούντωσε για τα καλά όταν ξεκίνησε ο διάλογος ανάμεσα στα μέλη του πάνελ, και αυτό αφού ακούστηκαν απόψεις σχετικά με το πώς η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή μπορεί να γίνει ένα ελκυστικό επενδυτικό προϊόν αλλά και ποια είναι τα ιδιωτικά επιχειρηματικά κριτήρια που οι παραγωγοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη. «To be continued…» ήταν η τελευταία φράση της εκδήλωσης, καθώς ολοκληρώθηκε με την πρόταση να συσταθεί μια ομάδα εργασίας ανθρώπων του χώρου η οποία θα αναλάβει την επικοινωνία με τους κρατικούς λειτουργούς.


Πηγή:
espressonews

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU