Monday, October 2, 2023
spot_img
HomeΒιβλιοΤο «Μπαρακούντα» του Χρήστου Τσιόλκα μεταφέρεται στη μικρή οθόνη

Το «Μπαρακούντα» του Χρήστου Τσιόλκα μεταφέρεται στη μικρή οθόνη

Διαβάζουμε από την αρχή τα πέντε σημαντικά βιβλία του συγγραφέα.

Είχε προηγηθεί το «Χαστούκι». Χάρτινες λέξεις βρήκαν τη θέση τους μέσα στα χρώματα και το ρεαλισμό της μικρής οθόνης. Η δραματοποίηση της ιστορίας γέννησε μία μίνι σειρά που προβλήθηκε στην Αυστραλία ενώ δεν άργησε και το Αμερικανικό ριμέικ. Ένα από τα «πνευματικά παιδιά» του Χρήστου Τσιόλκα πήρε το βάπτισμα του τηλεοπτικού πυρός και –όπως αποδεικνύεται- κρατούσε τη σκυτάλη για να τη δώσει στο επόμενο. Κάπως έτσι το πιο πρόσφατο κείμενό του, το υγρό- οδυνηρό και αποκαλυπτικό «Μπαρακούντα» πρόκειται να βουτήξει στα βαθιά αφού έχει ήδη πάρει τηλεοπτική σάρκα και «γυάλινα» οστά. Το αποτέλεσμα; Θα φανεί στις 10 Ιουλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC TV.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα συγκεντρώνουμε και παρουσιάζουμε τα πέντε βιβλία του συγγραφέα που παίζει με πένες, πλήκτρα και μελάνια και καταφέρνει να μετατρέπει τη γλώσσα και τις σκέψεις σε ένα σφυρί. Με αυτό αρχίζει να χτυπάει – δυνατά και δίχως σταματημό- το μυαλό και την ψυχή του αναγνώστη. Είναι από τις στιγμές που διαβάζοντας σου έρχεται η όρεξη για αναθεωρήσεις, επανεκκινήσεις και ξεκαθαρίσματα. Όλα αυτά εν μέσω θυμού και απελπισίας που προηγείται της κάθαρσης.

Το Χαστούκι – Εκδόσεις Ωκεανίδα

Ένας από τους καλεσμένους- σε μία οικογενειακή γιορτή- χαστουκίζει ένα παιδί που δεν είναι το δικό του. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι τέλους, ξετυλίγονται-αριστοτεχνικά- οι ζωές οκτώ ανθρώπων της μεσαίας τάξης. Ρατσισμός, σεξισμός, οικογενειακά τραπεζώματα, η κουλτούρα της εγωκεντρικότητας και της απληστίας. Όλα φαίνονται και μαζί τα πάθη, η πρόκληση, οι συμβιβασμοί, τα γέλια, τα δάκρυα, τα λάθη, η πίστη και η ευτυχία. Όλα λέγονται και γράφονται έχοντας στο κέντρο τους το πιο σημαντικό και το πιο σπουδαίο…. Το ρόλο της οικογένειας στον 21ο αιώνα. Μεγάλες συγκρούσεις, γνώριμες αλήθειες και ενοχλητικές αποκαλύψεις. Αυτό το χαστούκι μας έπεσε βαρύ!

Μπαρακούντα- Εκδόσεις Ωκεανίδα

Είναι και αυτός ο Ντάνι Κέλι που καίγεται ολόκληρος να κατακτήσει ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Θέλει να γραφτεί στην αθλητική ιστορία και να γίνει «πρώτη είδηση». Πέφτει λοιπόν στο νερό της πισίνας για να παλέψει και να σβήσει τη φωτιά του. Όμως αυτή φουντώνει και τον κυριεύει από την κορυφή μέχρι το πιο «απέραντο» της ψυχής! Θυσίες για τη δόξα και τη δικαίωση. Είναι ο πιο δυνατός ο ταχύτερος, ο καλύτερος. Όμως κάποια στιγμή αναγκάζεται να γίνει βίαιος, να γίνει ο Μπαρακούντα, ο ψυχάκιας. Και μετά; Μετά έρχεται η αποτυχία, η κακή στιγμή και ο μεγαλύτερος φόβος που τον κατατρώει… Γίνεται ένα τίποτα. Οι ταξικές διαφορές, ο αθλητισμός, η πολιτική, η μετανάστευση και η εκπαίδευση, είναι όλα εκεί και κάνουν παρέα με την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, τη δουλειά και όλους τους ρόλους και τις ταυτότητες που υιοθετούμε και απαρνούμαστε. Διαβάζοντας την ιστορία νιώθεις την έξαψη, τον τρόμο, την έντονη επιθυμία ενώ έρχονται και επανέρχονται οι στιγμές που πέφτεις με τα μούτρα στο πιο σκληρό και ψυχρό πεζοδρόμιο. Εκεί, είτε σπας είτε σηκώνεσαι και συνεχίζεις… πιο ανθεκτικός.

Νεκρή Ευρώπη- Εκδόσεις Printa

Ο Ισαάκ είναι ένας νεαρός Αυστραλός φωτογράφος που ταξιδεύει στην Ευρώπη γεμάτος με ελπίδες και κάτι εξαιρετικές εικόνες από τις αφηγήσεις του πατέρα του. Πολιτισμός σου λέει και ευμάρεια! Όμως κάτω από την επιφάνεια υπάρχει ένα καζάνι που βράζει. Πίσω από την εικόνα της ενοποιημένης και παγκοσμιοποιημένης σύγχρονης κοινωνίας, εξαπλώνεται μία ρημαγμένη γη ενώ πετάγονται από παντού… φαντάσματα. Ο φόβος, η βία και η τραγωδία της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας λέγεται με μία γλώσσα που σε συνεπαίρνει αφού έχει στην καρδιά της ρατσισμό, εκδίκηση και αίμα.

Κατά Μέτωπο- Εκδόσεις ΟΞΥ (Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η βραβευμένη ταινία της Άννας Κόκκινος – Head On)

Ένα αγόρι 19 ετών…ο Άρης! Δεν έχει δουλειά, έχει ιδιαίτερες ερωτικές προτιμήσεις που τις βάζει στην άκρη αφού δε μπορεί να αποδεχτεί τον εαυτό του…ολόκληρο! Ζει μία άσκοπη ζωή στα προάστια, δεν πιστεύει σε κανέναν και τίποτα εκτός από τη δύναμη της μουσικής αφού όλες οι αξίες της οικογένειας, του σεξ, της πολιτικής και της εργασίας έχουν καταρρεύσει. Μοιράζεται και βασανίζεται ανάμεσα στην παράδοση της οικογένειας και τη σαγήνη των φίλων του και των κλαμπ. Όμως παντού παραμονεύουν σκληρά λόγια και χυδαίες απειλές. Όλα μπορούν να τιναχθούν στον αέρα. Είμαστε αξιολύπητοι και θλιβεροί, κλειδωμένοι στα δωμάτιά μας με δάκρυα ή οργή. Ο Άρης για να μην πονάει χορεύει… πολύ…παίρνει ναρκωτικά…πολύ…κάνει sex…πολύ! Ασυμβίβαστο και δυνατό! Το πρώτο του συγγραφέα.

Ο Άνθρωπος του Ιησού – Εκδόσεις ΟΞΥ

Μία οικογένεια που αγαπάει με το δικό της- αδέξιο και αμφιλεγόμενο τρόπο. Ένα φρικτό μυστικό, μία κατάρα και ένας ήρωας- ο Τόμι Στεφάνο- που πέφτει στην παγίδα της ζωής και του θανάτου. Απορίες, ανησυχίες και επιπτώσεις. Ο Θεός, η τηλεόραση, η πορνογραφία, οι πόθοι, οι αναστολές και η σύγχυση. Προσπαθώντας να βρει απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από το θάνατο του αδελφού του, ο Λου Στεφάνο πέφτει με τα μούτρα στο παρελθόν. Ψάχνει να βρει απαντήσεις, να ξορκίσει φαντάσματα, να ανακαλύψει τους λόγους που μας ωθούν να κάνουμε αυτά που κάνουμε και να αγαπάμε αυτούς που αγαπάμε. Επίμονο και αποκαλυπτικό αυτό το βιβλίο σε αναγκάζει να πέσεις στο κενό με τα μάτια… ορθάνοικτα!


Πηγή:
tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU