Wednesday, February 21, 2024
spot_img
Homecinema newsΤαξιδεύοντας με τον... Μίκη

Ταξιδεύοντας με τον… Μίκη

Στους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου 2018.

«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη», είναι ο τίτλος της ταινίας docufiction του Αστέρη Κούτουλα που θα «βγει» στους κινηματογράφους στις 25 Οκτωβρίου 2018.

30 χρόνια, 4 ήπειροι, 100 τόποι κινηματογράφησης, 600 ώρες. Από το γεμάτο εναλλαγή ιστορικό και ακατέργαστο οπτικό υλικό των περίπου 600 ωρών που γύρισε σε διάστημα 30 ετών, ο Αστέρης Κούτουλας συμπυκνώνει μέσα σε μιάμιση ώρα στιγμές που παρουσιάζουν την αυθεντική εικόνα του «πνευματικού αναρχικού» Μίκη Θεοδωράκη. Ο δημιουργός παντρεύει στην ταινία του πολλές προσωπικές στιγμές του καλλιτέχνη με ιστορικό υλικό, πλάνα τεκμηρίωσης με μυθοπλασία και τη μουσική του Θεοδωράκη με τον αντίκτυπό της σε νέους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, της τζαζ, της electro ή της rap. Μια ταινία-δοκίμιο, που δεν ακολουθεί μια χρονολογική σειρά, αλλά παρουσιάζεται σε μια ιδιόμορφη χρονική μίξη επιτρέποντας στον θεατή να ζήσει συναρπαστικές, εύθυμες, μυστηριώδεις, αλλά και πολύ χαρακτηριστικές στιγμές από την «on the road» ζωή ενός μοναδικού και χαρισματικού καλλιτέχνη. Στο παράλληλο σύμπαν της ταινίας –εμπνευσμένης από τη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη– οι σκέψεις γίνονται εικόνα, προβληματισμοί, πίνακες μιας αγνής θεότητας, μιας ερωτικής ιερότητας, μιας μυστηριακής αγάπης.

Σημείωμα Σκηνοθέτη: Το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» στην πραγματικότητα παρουσιάζει την γέννηση μιας ταινίας από το πνεύμα της μουσικής. Ως παιδί προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου, μεγάλωσα με την μουσική του Θεοδωράκη και τους στίχους του Ρίτσου και του Ελύτη. Για μένα ως Έλληνας της διασποράς, η «Ελλάδα της Τέχνης» υπήρξε ανέκαθεν το «σπίτι» μου, η «πατρίδα» μου.
Το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» συνοψίζει μια οπτική προσέγγιση, μια «καταδίωξη», την δημιουργία ενός πεδίου στον ορίζοντα μέσα, πέρα, προς και από τον κόσμο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Είναι μια υβριδική ταινία για μια υβριδική ζωή, που τρέχει υποδειγματικά μεταξύ δύο αντίθετων πόλων: της περιφέρειας και του κέντρου, της Ελλάδας και της Γερμανίας, της Ευρώπης και των άλλων ηπείρων, των ιδιωτικών στιγμών και της δημόσιας παρουσίας, του ασπρόμαυρου και του έγχρωμου, της προσωπικής γκαρνταρόμπας (backstage) και της μεγάλης σκηνής. Ως καλλιτέχνης του Βερολίνου είχα πάντα μπροστά στα μάτια μου το Τείχος και γυρισμένη την πλάτη μου στην βερολινέζικη ουδέτερη ζώνη (No Man’s Land). Το «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη» ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αστέρης Κούτουλας

Συντελεστές/Ηθοποιοί (επιλογή): Μίκης Θεοδωράκης, Marina – Sandra von Ruffin, Akar – Στάθης Παπαδόπουλος, Panaretos – Carlos Rodriguez, Sofia Pintzou, Rafika Chawishe, Άννα Ρεζάν, Maria Kousouni, Kat Voltage, Katharina Hein, Inka Neumann, Rosa Merino Claros, Stella Kalafati, Constantine Isaiah, Marilyn Rose κ.ά.

Μουσικοί (επιλογή): Air Cushion Finish, Αλέξια, Anna RF, Bejarano & Microphone Mafia, Çiğdem Aslan, Deerhoof, Francesco Diaz, Γιάννης Ζώτος, Γιώργος Θεοδωράκης, Κώστας Θωμαΐδης, Eves Karydas, Johanna Krumin, Zülfü Livaneli, Melentini, Γιώργος Νταλάρας, Πέτρος Πανδής, Μαρία Παπαγεωργίου, Dulce Pontes, Henning Schmiedt, Sebastian Schwab, Μαρία Φαραντούρη κ.ά.

Σκηνοθεσία: Αστέρης Κούτουλας. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Σενάριο: Αστέρης & Ίνα Κούτουλα. Κάμερα: Μάικ Γερανιός. On the Road Kamera (1987-2017): Aστέρης Κούτουλας. Μοντάζ: Κλεοπάτρα Δημητρίου & Γιάννης Σακαρίδης. Mίξη Μουσικής & Mastering: Αλέξανδρος Καρόζας.Ήχος: Αλέξανδρος Καρόζας & Klaus Salge. Kοστούμια: Heike Hartmann & Annabell Johannes. Mακιγιάζ: Johanna Rosskamp. Διεύθυνση Παραγωγής: Μάρσια Τζιβάρα. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Aχιλλέας Γκατσόπουλος. Καλλιτεχνική Οργάνωση & Συμβουλευτική: Ινα Κούτουλα , DomQuichotte, James Chressanthis (ASC) & Klaus Salge. Συμπαραγωγοί: Schott Music, Γιάννης Σακαρίδης & EΡΤ. Παραγωγοί: Αστέρης Κούτουλας & Ίνα Κούτουλα. Διάρκεια: 88 λεπτά / Έγχρωμο, DCP / Διανομή: NEW STAR

Πηγή : Tospirto

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU