Monday, October 2, 2023
spot_img
HomeΘέατροΣύντευξη του Θοδωρή Κατσαφάδου

Σύντευξη του Θοδωρή Κατσαφάδου

«Απογοητεύομαι όταν η καλή μου διάθεση, η ευγένεια μου, η σιωπή μου, η διακριτικότητά μου εκλαμβάνονται ως αδυναμίες και όχι ως προτερήματα».

Είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και ταυτόχρονα ένας ηθοποιός που μπορεί άνετα να επωμιστεί το βάρος μεγάλων πρωταγωνιστικών ρόλων στο θέατρο, τον κινηματογράφο, αλλά και την τηλεόραση. Ο λόγος για τον Θοδωρή Κατσαφάδο που αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει από τις 13 Νοεμβρίου στην παράσταση «Η Λίμνη που δεν είναι… πια» στο θέατρο Ιλίσια- Βολανάκης μαζί με τον Λεωνίδα Κακούρη και τη Βϊκυ Παπαδοπούλου. Εμείς μιλήσαμε μαζί του για το έργο αυτό του Ντεσόλα, στη διανομή του οποίου προστέθηκε λίγες μέρες πριν (αντικατέστησε τον Χρήστο Σιμαρδάνη που αποχώρησε για καλλιτεχνικούς λόγους) και όχι μόνο.

Τι σας γοητεύει ιδιαίτερα στο έργο του Ντεσόλα;
Εκείνο που είναι γοητευτικό σ’ αυτό το έργο, είναι οι κρυμμένες σκέψεις των ηρώων και η διαχείριση της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου. Όλοι έχουμε χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και γι’ αυτό είναι σίγουρο ότι ο κάθε θεατής θα κάνει τη δική του αναγωγή, βλέποντας την παράσταση.

Εξηγείστε μας λίγο τον τίτλο του… τον συμβολισμό της “λίμνης”
Μια «λίμνη» που κάποτε είναι καθαρή και κάποτε είναι βρώμικη. Μπορεί να έχει ζωή, μπορεί και όχι. Τα νερά φαίνονται ήρεμα αλλά μπορεί και να μην είναι. Το αναμενόμενο θα ήταν μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, όμως ο Ντεσόλα, πολύ έξυπνα βάζει τη δράση κοντά σε μια λίμνη.

Πού “συναντηθήκατε” με το ρόλο σας;
Έχω ζήσει απώλειες αγαπημένων προσώπων και μάλιστα με τραγικό τρόπο. Αυτό που διακυβεύεται στο έργο το ξέρω και το νιώθω. Πραγματικά βλέπω πολύ την προσωπική μου ζωή και στο έργο και στο ρόλο του Ιεροφάντη.

Υπάρχει κάποιος καθηγητής -ορόσημο στη ζωή σας;
Ναι. Είχα έναν καθηγητή, φιλόλογο, που μας έλεγε πολύ περισσότερα πράγματα εκτός μαθήματος. Μ΄ έκανε ν’ αγαπήσω το διάβασμα βιβλίων εκτός της σχολικής ύλης. Τον θυμάμαι με αγάπη τον κο Νεγρεπόντη.

Οι σχέσεις περνούν κρίση σήμερα λόγω της… γενικότερης κρίσης ή αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε ανέκαθεν;
Πάντα περνούσαν κρίση οι σχέσεις και πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική κρίση. Δυστυχώς δε νοιαζόμαστε ουσιαστικά για τους άλλους. Είμαστε κλεισμένοι στο μικρόκοσμό μας. Δεν ερχόμαστε στη θέση του άλλου. Αν κάνουμε αυτό, φτάνει και να καταλάβουμε και να βοηθήσουμε.

Πόσο μας αγγίζει σήμερα το έργο αυτό του Ντεσόλα;
Πολύ. Είναι διαχρονικά όλα όσα θίγονται στο έργο. Και ο έρωτας και ο φόβος και οι ενοχές και το ψέμα και το κορυφαίο: μια μάνα να χάνει το παιδί της και να πρέπει να βρει τρόπο να συνεχίσει τη ζωή της.

Εσείς πώς κυνηγάτε την ευτυχία; Την έχετε κατακτήσει σ΄έναν βαθμό προσωπικά και επαγγελματικά;
Δεν την κυνηγάω. Νομίζω ότι έχουν έρθει στη ζωή μου πολλά που μ΄ έχουν κάνει ευτυχισμένο. Είμαι ευγνώμων και χορτασμένος. Φυσικά πάνω απ΄ όλα η οικογένεια μου. Η γυναίκα μου, η κόρη μου, ο άντρας της που τώρα είναι γιος μου και το παιδάκι τους που έρχεται σύντομα.

Η μεγαλύτερη απογοήτευση που έχετε βιώσει…
Η αχαριστία, η προδοσία, η υποκρισία. Απογοητεύομαι όταν η καλή μου διάθεση, η ευγένεια μου, η σιωπή μου, η διακριτικότητά μου εκλαμβάνονται ως αδυναμίες και όχι ως προτερήματα.

Πόσο γενναίοι είμαστε σήμερα ώστε να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας; Εσείς το κάνετε και πώς;
Δεν ξέρω για τους άλλους. Εγώ δεν είμαι πολύ γενναίος. Έχω αγωνίες, δε θα πω φόβους. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο και αυτό είναι κάτι που μερικές φορές με κάνει να χάνω τον ύπνο μου. Καθώς καταλαβαίνετε, αυτό έχει άμεση σχέση με τα παιδιά μου.

Είστε ένας καταξιωμένος ηθοποιός με χρόνια θεατρικής εμπειρίας στην πλάτη σας; Πώς βλέπετε σήμερα τη νέα γενιά; Νομίζω πως και η κόρη σας ακολουθεί τη δική σας πορεία…
Ναι.. και η κόρη μου και ο άντρας της είναι ηθοποιοί και εύχομαι να έχουν τύχη σε αυτήν τη δύσκολη δουλειά. Είναι δύσκολα τα πράγματα για τους νέους όπως σε όλες τις δουλειές. Οι νέοι ηθοποιοί , έχουν περισσότερα προσόντα από εμάς τους παλαιότερους. Το πρόβλημα είναι, ότι τους μπερδεύουν αυτοί που έχουν την τύχη του θεάτρου στα χέρια τους.

Η σχέση σας με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση;
Έχω παίξει πολύ στην τηλεόραση και λιγότερο στον κινηματογράφο. Τη δουλειά μπροστά στην κάμερα την αγαπώ πολύ και την αντιμετωπίζω με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζω και το θέατρο.

Μελλοντικά σχέδια;
Δεν έχω άλλα μελλοντικά σχέδια. Συζητήσεις , σκέψεις , προτάσεις ναι. Προς το παρόν είμαι απόλυτα δοσμένος σ΄ αυτά που κάνω τώρα.

Πηγή : tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU