Saturday, March 2, 2024
spot_img
Homecinema newsΣυντεύξη της ελπίδας σταθάτου

Συντεύξη της ελπίδας σταθάτου

Η Ελπίδα Σταθάτου ζει κι εργάζεται ως ηθοποιός στην καρδιά της θεατρικής Ευρώπης. Την προσέξαμε γιατί αυτές τις ημέρες (28/2- 4/3) παρουσιάζει την παράσταση “Stegosaurus” (που το περασμένο καλοκαίρι παίχτηκε στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου) στο Vault Festival, ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά φεστιβάλ της βρετανικής πρωτεύουσας.
Ο «Στεγόσαυρος» ρίχνει μια καυστική ματιά στις συναισθηματικές και διατροφικές διαταραχές που καταστρέφουν τις ζωές πολλών ανθρώπων, εστιάζοντας στην αληθινή ιστορία μιας τριαντάχρονης γυναίκας. Κρατώντας σαφείς αποστάσεις, όμως, από κάθε είδος αυτολύπησης και σοβαροφάνειας, το έργο ξεχωρίζει για τις έντονες εναλλαγές ρυθμού και διάθεσης. Με αιχμή του δόρατος την αμεσότητα της ερμηνείας της Σταθάτου, ο Στεγόσαυρος παρουσιάζει με ρεαλισμό, χιούμορ, αλλά και συμπόνια την πάλη των ατόμων με διανοητικές διαταραχές, αυτό το τέρας που τους “ροκανίζει” το μυαλό.

Εμείς μιλήσαμε με τη νεαρή ηθοποιό με σκοπό να μάθουμε πώς κατάφερε να ξεπεράσει τον γλωσσικό σκόπελο και να «σταθεί» στη θεατρική σκηνή του Λονδίνου μ΄έναν μονόλογο.

Συστήσου μας. Γεια σας, με λένε Ελπίδα Σταθάτου και είμαι ηθοποιός. Μεγάλωσα στην Αθήνα και έχω καταγωγή από την Κεφαλλονιά. Εχω σπουδάσει υποκριτική στην Αθήνα και στο Λονδίνο και τα τελευταία χρόνια βάση μου είναι το Λονδίνο.

Πώς πήρες την απόφαση να μετακομίσεις στο Λονδίνο; Αρχικά μετακόμισα για να συνεχίσω τις σπουδές μου στην υποκριτική. Μου άρεσε πάντα η ιδέα να σπουδάσω και να ζήσω έστω για λίγο στο εξωτερικό. Το Λονδίνο το διάλεξα γιατί είναι η μητρόπολη του θεάτρου και για την πολύ-πολυτισμικότητα του. Είναι μια πόλη που όπου και να πας θα δεις άλλες κουλτούρες, θα γνωρίσεις άτομα από όλον τον πλανήτη. Εχω πάρει τόσες νέες εικόνες και εμπειρίες από τα χρόνια μου εδώ. Δεν θα άλλαζα με τίποτα την απόφαση μου να μετακομίσω για σπουδές.

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες εκεί; Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα σαν ηθοποιός στην Αγγλία είναι η γλώσσα. Μου πήρε αρκετά χρόνια και πολλή δουλειά για να μπορώ να είμαι άνετη όταν παίζω στα Αγγλικά, αλλά και να απολαμβάνω τη διαδικασία. Μέσω αυτής της διαδικασίας κατάλαβα ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Σύντομα, η πόλη με απορρόφησε, αμέσως ένιωσα κομμάτι της, φυσικά κάνοντας πάντα και παραχωρήσεις.

Διαφορές με Ελλάδα; Νομίζω θα είμαι άλλη μία Ελληνίδα που θα πει ότι η πιο σημαντική διαφορά είναι ο καιρός. Μου λείπει τόσο πολύ αυτό το μπλε του ουρανού της Ελλάδας. Η κάθε χώρα σου παρέχει όμως διαφορετικά πράγματα. Στην Ελλάδα βρίσκεις ωραίο καιρό, φίλους, οικογένεια , ζεστασιά, ωραίο φαγητό και καλή διασκέδαση. Η Αγγλία είναι μια πόλη που άμα δουλέψεις επίμονα θα βρεις ευκαιρίες.

Πώς προέκυψε το «Stegosaurus»; Διάβασα το σενάριο της Ερσης Νιαότη τυχαία και ένιωσα αμέσως ότι είναι μια ιστορία που θέλω να πω. Έτσι έκλεισα εισιτήρια για Ελλάδα για να την συναντήσω και να της πώ την ιδέα μου να ανεβάσω το έργο της στο Λονδίνο. Αμέσως δέχτηκε με χαρά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Το έργο παίχτηκε στο festival του Εδιμβούργο και τώρα παίζεται στο VAULT festival που είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ θεάτρου στο Λονδίνο. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέρος και των δύο.

Τι θέλεις να πεις με το έργο αυτό; Το έργο είναι μια αληθινή ιστορία μιας κοπέλας που πάσχει από διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη για πάνω από 15 χρόνια. Στόχος μου είναι αρχικά να καταλάβει το κοινό πας νιώθει ένα άτομο με διατροφικές διαταραχές. Η παράσταση όμως αναφέρεται και σε άλλα θέματα όπως οι σχέσεις με την οικογένεια, σχέσεις με την κοινωνία και τον φυσικά τον εαυτό μας. Ο Στεγόσαυρος βασίζεται στην διαχείριση συναισθημάτων και για αυτόν τον λόγο είναι ένα τόσο ενδιαφέρον και σημαντικό έργο.

Η πρωταγωνίστριά του αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη γυναίκα και που; Δεν πιστεύω πως η σύγχρονη γυναίκα πάσχει από διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη όμως στο έργο αντικατοπτρίζεται σίγουρα η πίεση που νιώθουν οι γυναίκες σήμερα γύρω από την εικόνα τους. Αυτή η πίεση να είσαι τέλεια, αδύνατη με μακριά μαλλιά και λεπτά πόδια. Η απαίτηση να έχεις μια συγκεκριμένη εικόνα για να είσαι αποδεκτή. Όλα αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που περνάει η παράσταση. Σε γενικές γραμμές η πρωταγωνίστρια ζει στην Αθήνα, είναι χωρισμένη και έχει επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι.

Γιατί πιστεύεις πως οι διατροφικές διαταραχές είναι τόσο της… μόδας σήμερα; Δεν πιστεύω πως οι διατροφικές διαταραχές είναι… της μόδας. Δεν θέλω να πιστεύω ότι μπορεί μια ασθένεια να δημιουργήσει κανένα είδος μόδας. Δυστυχώς είναι σίγουρα ένα επίκαιρο θέμα και πίσω από αυτό κρύβονται πολύ λόγοι. Ζούμε σε μια social εποχή στην οποία η εικόνα είναι πολύ έντονη. Όπου και αν κοιτάξεις είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση στα social media όπου δυστυχώς μέσα από αυτά βλέπουμε μόνο τις καλές στιγμές των ανθρώπων γύρω μας. Πολλές φορές αυτό ασυνείδητα, μπορεί να δημιουργεί μια αίσθηση ανεπάρκειας. Χωρίς να είμαι ειδικός, από την έρευνα που έχω κάνει σαν ηθοποιός έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι, οι διατροφικές διαταραχές έχουν να κάνουν με την διαχείριση συναισθημάτων όπως και πολλές άλλες ψυχικές ασθένειες. Η εποχή που ζούμε σίγουρα είναι καταλυτικός παράγοντας στην δημιουργία άγχους αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια και πολύ πιο εύκολα από προηγούμενες εποχές.

Θα ξαναγύριζες στην Ελλάδα; Ναι φυσικά. Αν και μένω πολλά χρόνια στο Λονδίνο, πηγαινοέρχομαι στην Ελλάδα πολύ συχνά. Εδώ είναι η βάση μου, αλλά πλέον έχω δημιουργήσει τον κύκλο μου και είναι πιο εύκολο να λείπω πιο συχνά. Η Ελλάδα είναι πάντα στο μυαλό μου και στόχος μου είναι να μπορώ να δουλεύω και στις δυο χώρες.

Πώς πιστεύεις πως νιώθει εδώ ένας νέος καλλιτέχνης; Δεν ξέρω πως μπορεί να νιώθει εκεί ένας καλλιτέχνης εκεί γιατί πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και η κάθε συνθήκη μοναδική. Σίγουρα στην Ελλάδα είναι δύσκολα τα πράγματα ,όπως είναι παντού άλλωστε, αν είσαι σε αυτόν τον χώρο. Την ίδια στιγμή όμως η έκφραση της δημιουργικότητας ενός καλλιτέχνη είναι ίσως και η σωτηρία του. Και δεν χρειάζεσαι πολλά για να εκφραστείς, μπορείς να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες με πολύ απλά πράγματα και πολλές φορές χωρίς πολλά έξοδα. Πιστεύω βαθιά ότι είναι η κατάλληλη εποχή για όλους τους νέους καλλιτέχνες στην Ελλάδα να ακουστούν και να πάρουν πρωτοβουλίες. Να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν.

Μελλοντικά σχέδια. Αυτή την στιγμή στόχος μου είναι να συγκεντρωθώ στο VAULT το οποίο είναι σε λίγες ημέρες και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, για όλους τους ανθρώπους που θα έρθουν να στηρίξουν την παράσταση. Δεν ξέρω ακόμα πιο θα είναι το μελλοντικό μου βήμα. Έχω κάποιες κινηματογραφικές συζητήσεις- για τις οποίες θα μπορώ να πω περισσότερα σε λίγους μήνες.

Πηγη:tospirto

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU