Thursday, April 25, 2024
spot_img
HomeΘέατροΣτην Κατερίνα Ευαγγελάτου η σκυτάλη του Φεστιβάλ Αθηνών

Στην Κατερίνα Ευαγγελάτου η σκυτάλη του Φεστιβάλ Αθηνών

Κοινό συμπέρασμα των δύο τελετών ήταν πως τίποτα δε γίνεται χωρίς ενημέρωση και συνεργασία γιατί ούτε η φυσιογνωμία της Πρώτης Κρατικής Θεατρικής Σκηνής της Ελλάδας ούτε η φυσιογνωμία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δημιουργείται εκ του μηδενός.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήμασταν συνηθισμένοι σε τελετές παράδοσης- παραλαβής στον τομέα του Πολιτισμού. Και η αλήθεια είναι πως αυτό έλειπε, γιατί αν απουσιάζει ο πολιτισμός από τον… Πολιτισμό, τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Και στις δύο τελετές που βρεθήκαμε, νιώσαμε πως εκπολιτιζόμαστε και πως σιγά σιγά το αυτονόητο αρχίζει να γίνεται πράξη. Η αρχή έγινε την Πέμπτη που μας πέρασε στο Εθνικό Θέατρο, όπου η σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης πέρασε μέσα στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή του Κτιρίου Τσίλερ από τον Στάθη Λιβαθινό στον Δημήτρη Λιγνάδη μέσα σε μία ατμόσφαιρα συγκίνησης, αλλά και ενθουσιασμού ταυτόχρονα. Τέως και νυν – παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού,Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα, Νικόλα Γιατρομανωλάκη- αστειεύτηκαν, αγκαλιάστηκαν, μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις, παράπονα και σχέδια για το μέλλον.

Η συνέχεια δόθηκε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στην τελετή παράδοσης – παραλαβής της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στην Κατερίνα Ευαγγελάτου. Η τελετή αυτή ήταν πιο μικρή, πιο σεμνή και έλαβε χώρα στο γραφείο του καλλιτεχνικού διευθυντή επί της οδού Ηπίτου στο κέντρο της Αθήνας, με την Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα και πάλι παρόντες.
Ο Β. Θεοδωρόπουλος ανέφερε με μία σχετική πικρία πως «όταν ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ, τον Απρίλιο του 2016, στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκείνης της χρονιάς, είχα πει ότι εγώ δεν παρέλαβα τίποτα, σήκωσα τη σκυτάλη από το έδαφος και ότι θα ήθελα, όταν θα κλείσει ο δικός μου κύκλος στο Φεστιβάλ, να την παραδώσω εγώ στον επόμενο». Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε για το τι συμβαίνει και στην Ελλάδα, στους πολιτιστικούς οργανισμούς, δεν έχουμε αυτή την κουλτούρα παράδοσης από τον προηγούμενο στον επόμενο. «Θα έλεγα ότι οι Υπουργοί Πολιτισμού κατά κανόνα δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει για τη δουλειά μας η έγκαιρη τοποθέτηση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, ώστε αυτός να συνυπάρξει κάποιο διάστημα με τον προηγούμενο και να ενημερωθεί, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος του καλλιτεχνικού έργου. Αλλά κι εμείς, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές, που θέλουμε να παραμείνουμε δια παντός στη θέση μας, κι όταν μας αντικαθιστούν, είτε έχει λήξει η θητεία μας είτε όχι, δε διανοούμαστε να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε το διάδοχο στο έργο του» σημείωσε θίγοντας τα μέχρι τώρα κακώς κείμενα. Μας πληροφόρησε, επίσης, πως από την επομένη της ανακοίνωσης του ονόματος της Κατερίνας Ευαγγελάτου, είναι δίπλα της και την ενημερώνει μαζί με τους συνεργάτες του γραφείου του, την Ορσία Σοφρά και τον Κωνσταντίνο Τζάθα. «Θα είμαι κοντά της όσο με χρειάζεται», τόνισε.
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε τον Β. Θεοδωρόπουλο για την συμπαράσταση και τη στήριξή του και μας αποκάλυψε πως η πρώτη αίσθηση που έχει για το Φεστιβάλ είναι πως «θέλει να είναι μία εκρηκτική εξαίρεση στους χειμερινούς ρυθμούς και τρόπους της καλλιτεχνικής ζωής. Για μένα το Φεστιβάλ είναι ένας τρόπος να ανακαλύψουμε τον κόσμο, μια απόλυτη γιορτή, μια συμπυκνωμένη περιπέτεια και μια γέφυρα επικοινωνίας παρελθόντος- παρόντος και μέλλοντος».

Κοινό συμπέρασμα των δύο τελετών ήταν πως τίποτα δε γίνεται χωρίς ενημέρωση και συνεργασία γιατί ούτε η φυσιογνωμία της Πρώτης Κρατικής Θεατρικής Σκηνής της Ελλάδας ούτε η φυσιογνωμία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου δημιουργείται εκ του μηδενός. Ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής στηρίζεται στον προηγούμενο και βάζει το δικό του λιθαράκι/ κρίκο στην αλυσίδα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Και αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως αυτό για πρώτη φορά εφαρμόζεται και από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δεσμεύτηκε πως το 2022 οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές θα ανακοινωθούν έξι μήνες πριν τη λήξη της θητείας των νυν διευθυντών. Στόχος; Οι νυν διευθυντές να δουλέψουν/συνεργαστούν με τον επόμενο ή ακόμη και με τον εαυτό τους (σε περίπτωση που ανανεωθεί η θητεία τους) έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή διαδοχή.

Πηγή : Tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU