Saturday, June 10, 2023
spot_img
Homecinema newsStar Trek Beyond Review – Κριτική Ταινίας

Star Trek Beyond Review – Κριτική Ταινίας

star-trek-beyond-review-kritiki-tainias-3Ένα από τα πολλά blockbuster που περιμέναμε πως και πως αυτό το καλοκαίρι ήταν το Star Trek Beyond, που αποτελεί το δεύτερο sequel της σειράς που αναγέννησε εξαίρετα ο J.J. Abrams το 2009. Αυτή τη φορά όμως με αρκετές αλλαγές τόσο στο σενάριο όσο και στη σκηνοθεσία, με τον Justin Lin να παίρνει τη θέση του Abrams που έκανε επική μεταγραφή στο “αντίπαλο” franchise Star Wars και αυτή τη φορά επιστρέφει μόνο ως παραγωγός, το τρίτο μέρος του Star Trek έπρεπε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα της επιβίωσης. Τα καταφέρνει άραγε;

Μετά τα γεγονότα του “Star Trek: Into Darkness”, το σκάφος USS Enterprise και το πλήρωμα του Captain James Kirk (Chris Pine) έχει περάσει τα τελευταία τρία χρόνια εξερευνώντας το αχανές διάστημα, με σκοπό να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς. Κάποια στιγμή όμως ένας άγνωστος εχθρός θα επιτεθεί ξαφνικά στο σκάφος και θα το κατεδαφίσει σε έναν ξένο και ανεξερεύνητο πλανήτη και το επιζών πλήρωμα θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του για την επιβίωση και την αντιμετώπιση του νέου εχθρού.

star-trek-beyond-review-kritiki-tainias-5

Όπως ακριβώς συνέβη και στις προηγούμενες δύο ταινίες Star Trek, έτσι και το Beyond καταφέρνει στο μεγαλύτερο μέρος του να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των θεατών και να μας κάνει να περάσουμε ένα αρκετά διασκεδαστικό δίωρο. Το Beyond δεν έχει το γρήγορο και δυναμικό ξεκίνημα των άλλων δύο ταινιών, κάνοντας κάπως κουραστική την αρχή, αλλά μόλις σε βάλει στο κλίμα και ξεκινά η κύρια πλοκή καταφέρνει να αποζημιώσει, έχοντας μια ασταμάτητη δράση τόσο στο διάστημα όσο και στην ξηρά.

Τον νέο σκηνοθέτη Justin Lin ενώ τον φοβόμουν στην αρχή για το αν ήταν ο κατάλληλος για να πάρει τη θέση του Abrams, καταφέρνει τελικά με ικανοποιητικό τρόπο να αναλάβει και να διαχειριστεί την πενταετή δουλειά του προκάτοχου του. Ο Lin καταφέρνει να ισορροπήσει τη δράση με την πλοκή και να προσδώσει εξαίρετα τις σκηνές δράσης που απαιτεί μια ταινία του είδους. Τα εφέ μερικές φορές μπορεί να φαίνονται λίγο ψεύτικα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν εντυπωσιάζουν και δεν κόβουν την ανάσα.

star-trek-beyond-review-kritiki-tainias-4

Όπως είπαμε και πριν αλλαγές δεν είχαμε μόνο στην σκηνοθεσία, αλλά είχαμε και στο σενάριο, καθώς αυτή τη φορά το έχουν αναλάβει ο Doug Jung (Confidence) και ο Simon Pegg που υποδύεται κιόλας και τον μηχανικό του πληρώματος Scotty. Και εδώ οι αλλαγές είναι αρκετά εμφανείς, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες σκηνές χιούμορ που καταφέρνουν να δεθούν άψογα με την όλη πλοκή της ταινίας και να σπάσουν όπου χρειάζεται το κλίμα των αρκετών σκηνών μάχης. Ειλικρινά σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας θα πιάσεις τον εαυτό σου να γελά αρκετά, ειδικά στις τρομερές ατάκες του γκρινιάρη γιατρού της ομάδας Bones (Karl Urban).

Όσον αφορά τώρα τους χαρακτήρες, όλοι οι πρωταγωνιστές των προηγουμένων δύο ταινιών επιστρέφουν στους ρόλους τους, με τους Chris Pine και Zachary Quinto να κλέβουν για άλλη μια φορά την παράσταση ως Captain Kirk και Mr Spock, ενώ οι Simon Pegg και Karl Urban έχουν αναλάβει το comic relief κομμάτι της ταινίας. Αυτή τη φορά όμως έχουμε και μια ενδιαφέρον νέα προσθήκη, με την Sofia Boutella να υποδύεται την badass εξωγήινη Jaylah, η οποία με τις εντυπωσιακές πολεμικές της ικανότητες συμπληρώνει την ομάδα, που έτσι και αλλιώς της έλειπε ένα μέλος που να μοιράζει ξύλο.

star-trek-beyond-review-kritiki-tainias.3 jpg

Και ενώ στα προηγούμενα δύο Star Trek είδαμε ικανοποιητικούς κακούς με λογικά κίνητρα και σκοπούς (ειδικά στο δεύτερο!), αυτό είναι το βασικό μειονέκτημα του Beyond. Εδώ έχουμε τον εξαιρετικό ηθοποιό Idris Elba να υποδύεται τον κακό Krall, ο οποίος όμως πέρα ότι θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στην ταινία, για όση ώρα εμφανίζεται είναι ένας χαρακτήρας που ειλικρινά δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί κάνει ότι κάνει. Ακόμα και όταν γίνεται η μεγάλη αποκάλυψη και εξηγείται κάπως ο χαρακτήρας, πάλι λες ότι οκ είναι ο κλασικός κλισέ κακός που θέλει για χαζούς λόγους να καταστρέψει τα πάντα. Πέρα όμως από τον κακό “κακό” της υπόθεσης, άλλο μειονέκτημα του Beyond είναι κάποια μικρά λαθάκια στο σενάριο, όπως για παράδειγμα και χωρίς να θέλουμε να κάνουμε spoil, πληγές που γιατρεύονται πολύ γρήγορα, σκάφη που επισκευάζονται επίσης γρήγορα και είναι και μερικές φορές που λες “οκ τώρα πως βρέθηκε εκεί αυτός” ή “πως έγινε αυτό τώρα”.

star-trek-beyond-review-kritiki-tainias-2

Συνολικά το Star Trek Beyond είναι λίγο κατώτερο από τα προηγούμενα δύο μέρη της σειράς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν είναι μια διασκεδαστική ταινία. Το καλό με τη νέα σειρά Star Trek είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι φαν του franchise για να σου αρέσει. Αν σας αρέσουν οι sci-fi ταινίες και θέλετε να περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο στο σινεμά με την παρέα σας, τότε η ταινία είναι ότι πρέπει για εσάς

 

πηγη: fomo

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU