Wednesday, May 1, 2024
spot_img
Homecinema newsΠαιδιά και έφηβοι γυρίζουν ταινίες με το κινητό ή το τάμπλετ τους

Παιδιά και έφηβοι γυρίζουν ταινίες με το κινητό ή το τάμπλετ τους

Προβολές & εργαστήρια στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας.

Το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, κλείνει τα 20 του χρόνια, αλλά διατηρεί άσβεστη την παιδικότητά του. Σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών που αντιμετώπισε, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του.

Σε αυτό συνετέλεσε η εκπαιδευτική του διάσταση, αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης του, και η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τους διοργανωτές Δημήτρη Σπύρου, Νίκο Θεοδοσίου, Χρήστο Κωνσταντόπουλο.

Είκοσι χρόνια τώρα, οι δρόμοι του Πύργου μετατρέπονται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους που, αξιοποιώντας ακόμα και το κινητό ή το τάμπλετ τους, γυρίζουν τις δικές τους ταινίες.

Το φετινό Φεστιβάλ θα γιορτάσει τα γενέθλιά του 2-9 Δεκεμβρίου ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές του δράσεις και κάνοντας αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντας τους βραβευμένες ταινίες απ’ όλον τον κόσμο και ταυτόχρονα ενθαρρύνοντας τους να γυρίσουν τις δικές τους, με εμψυχωτές φέτος μεγάλα ονόματα του ελληνικού σινεμά.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του φεστιβάλ) και εξαπλώνεται σε άλλες 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αίγιο και Γαστούνη) καθώς και σε δεκάδες χωριά. Και δίνει στους νεαρούς θεατές του την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσουν μερικά κινηματογραφικά διαμαντάκια απ’ όλον τον κόσμο, αλλά και να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά.

Για μια εβδομάδα, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο κινηματογραφικό εργαστήρι. Τα παιδιά, κλείνουν την τηλεόραση και αποδεικνύουν με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ότι μία καλή κινηματογραφική ταινία μπορεί να είναι και ψυχαγωγική και εκπαιδευτική! Ταυτόχρονα, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα τους δώσουν την ευκαιρία να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, αξιοποιώντας δημιουργικά τα tablet και τα κινητά τους.

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 69 ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (20).

Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα (που απέχει μόλις 20 λεπτά από τον Πύργο), πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation, την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και την Camera Zizanio, που παρουσιάζει ταινίες εκατοντάδων παιδιών από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο (κυρίως την Ευρώπη).

Παράλληλα, το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία.

Αλλά και στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 238 ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μια επιλογή που έγινε από ένα σύνολο πλέον των 1.800 ταινιών (!) που υποβλήθηκαν φέτος στην Camera Zizanio. Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13-16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17-20 ετών).

Παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο. Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, αλλά και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα παιδιά (χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα).

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί και κινηματογραφικά εργαστήρια, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και master classes που θα δώσουν οι Νίκος Καβουκίδης, Κώστας Φέρρης, Αργύρης Θέος και Αντώνης Χαλκιάς, ενώ εργαστήριο πάνω στα κινηματογραφικά εφέ θα πραγματοποιήσουν οι αδερφοί Αλαχούζοι. Παράλληλα θα λάβει χώρα Διεθνής Ημερίδα με τίτλο «Κινηματογραφική παιδεία: θεωρητικές και πρακτικές προσεγγίσεις και Εκπαίδευση» και αφιερώματα εκτός διαγωνιστικού όπως: Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο, Focus στον Γερμανικό Κινηματογράφο, Μικρές ταινίες, μεγάλα όνειρα (μια επιλογή ταινιών που έχουν διακριθεί στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια) και οι δημοφιλείς ενότητες «Zoom in European Children’s Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation», καθώς και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.

Δείτε πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και το Πρόγραμμα Εδώ…

Δανία: μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία
Posted on 09/05/2018 by olympiaiff Leave a comment

Αυτό το ταξίδι στη Δανία αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία για δυο νεαρές κινηματογραφίστριες από την Ελλάδα, τις ταλαντούχες Πελαγία Χατζηνικήτα και Χριστίνα Τσακμακά. Είχαν τη ευκαιρία να πάρουν μέρος στο The Next Film Festival στην πόλη Odense της Δανίας και στο Talent Camp που πραγματοποιήθηκε από τις 28 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτεμβρίου 2018.

Το ταξίδι ξεκίνησε με τη συμμετοχή της ταινίας τους Harmonica στην 17η Camera Zizanio όπου διακρίθηκαν κερδίζοντας ένα βραβείο. Αυτό τους άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή σε μια από τις εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό που οργανώνουν κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους τους.

Την εμπειρία τους από το ταξίδι στη Δανία περιγράφουν στο κείμενο που ακολουθεί.

Το ταξίδι μας για το The Next Film Festival του Odense International Film Festival στη Δανία ξεκίνησε την Τρίτη 28/8 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 2/9 χαρίζοντάς μας ευχάριστες αναμνήσεις και εμπειρίες. Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε την τύχη να βραβευτούμε στην Γ’ Κατηγορία της Camera Zizanio κατακτώντας το 3ο Βραβείο με την ταινία μας Harmonica. Χάρη στις συνεργασίες της Camera Zizanio και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με άλλα Διεθνή Φεστιβάλ για Νέους, βρεθήκαμε με την ταινία μας στο Τalent Camp του The Next Film Festival.

Ως μέλη του Talent Camp ήρθαμε σε επαφή με νέους της ηλικίας μας από άλλα μέρη της Ευρώπης και μιλήσαμε με σημαντικούς Δανούς κινηματογραφιστές.

Το Camp ξεκίνησε την Τετάρτη 29/8 με τον ηθοποιο, σκηνοθέτη και σεναριογράφο Jens Arentzen. Μέσα από μια πολύ ευχάριστη εξάωρη συζήτηση γύρω από τις ιδέες μας ως εν δυνάμει κινηματογραφιστές/στριες γνωρίσαμε τα υπόλοιπα μέλη του Camp και συζητήσαμε σχετικά με τις εμπειρίες μας, που αργότερα θα μας εμπνεύσουν για ένα πιθανό σενάριο. Επίσης, μας έδωσε κάποια tips για το πως θα βοηθήσουμε τον ηθοποιό που έχουμε απεναντί μας να ενσαρκώσει καλύτερα τον ρόλο του.

Την Πέμπτη 30/8 μας μίλησε η νεαρή σκηνοθέτις Annika Berg. Μέσα από μια χαμηλών τόνων κουβέντα μαζί της μάθαμε κάποια πράγματα για το πως μπορούμε μέσα από τις εμπειρίες μας να μεταφέρουμε στα οπτικοακουστικά μας κείμενα το ύφος και την αισθητική που μας αντιπροσωπεύει.

Την Παρασκευή 31/8 μας μίλησε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Martin Strange-Hansen. Ήταν ίσως το πιο ενδιαφέρον workshop που κάναμε στο Talent Camp. Μας χώρισε σε ομάδες και μπήκαμε στη διαδικασία να κάνουμε pitching τις ιδέες μας στους άλλους και να πάρουμε feedback πάνω σε αυτές. Μάλιστα, είχαμε την τύχη να μας κάνει ο ίδιος editing στα δικά μας σενάρια. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που ένας Οσκαρικός Κινηματογραφιστής ξεχώρισε το σενάριο μας ανάμεσα σε άλλα.

Την ίδια μέρα, λίγο αργότερα είχαμε ένα Μasterclass με τον Anders Walter που κέρδισε Όσκαρ για την ταινία του Helium το 2014. Μέσα από συζήτηση μαζί του μάθαμε για την πορεία του στο σινεμά, πως διαχειρίζεται τις ιδέες του και τον τρόπο που σκηνοθετεί τα παιδιά που πρωταγωνιστούν στις ιστορίες του.

Το Σάββατο 1/9 είχαμε ένα σεμινάριο με τον ακαδημαϊκό Peter Schepelern, ο οποίος μας γνώρισε τον Δανέζικο κινηματογράφο από την βωβή εποχή του κινηματογράφου μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ξεχώρισε στη διάλεξή του τον Carl Dreyer και τον Lars Von Trier. Κάτι που μας παραξένεψε είναι ότι δεν ανέφερε καθόλου στην διάλεξη του το Δόγμα ’95 το οποίο ξεκίνησε από δύο Δανούς κινηματογραφιστές (Trier, Vinterberg) και επηρεάζει ακόμη και σήμερα τον κινηματογράφο σε παγκόσμια κλίμακα.

Καθημερινά ξυπνούσαμε νωρίς, παίρναμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο Cabinn και πηγαίναμε μια βόλτα στη πόλη για να τη γνωρίσουμε. Το Τalent Camp ξεκινούσε στις 10:00 και ολοκληρώνονταν στις 16:00. Έπειτα, είχαμε κενό χρόνο για δραστηριότητες και προβολές ταινιων τόσο του The Next Film Festival, όσο και του OFF. Όλα τα μέλη του Camp κάναμε μαζί βόλτες στην πόλη και την ημέρα που ολοκληρώθηκαν οι προβολές των ταινιών μας κάναμε picnic στο πάρκο απέναντι από το Momentum Teater. Κάθε απόγευμα τρώγαμε το βραδινό μας στο χώρο του Φεστιβάλ και τα βράδια συνήθως πηγαίναμε σε κάποιο μπαρ της πόλης ή στα πάρτυ του φεστιβαλ, όπου απολαμβάναμε την τοπική μπύρα.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα events του Odense International Film Festival ήταν οι βραδινές δωρεάν Open Air προβολές γνωστών μεγάλου μήκους ταινιών (Pulp Fiction, E.T, Grease κ.λπ) που γίνονταν στον εξωτερικό χώρο του Φεστιβάλ. Ξεκινούσαν στις 21:00 και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες ο κόσμος ερχόταν με τις κουβέρτες του και παρακολουθούσε τις ταινίες.

Μείναμε έκπληκτες από το πόσο οργανωμένο ήταν το φεστιβάλ και το πόσο φιλικοί ήταν μαζί μας οι διοργανωτές και οι εθελοντές του. Μάλιστα μας έκανε εντύπωση που ο διευθυντής του The Next Film Festival, Nisse Koltze, ήταν συνέχεια κοντά μας.

Περάσαμε 5 μέρες μέσα σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον που διαφέρει από άλλα μέρη της Ευρώπης. Υπέροχα πράσινα πάρκα, καθαριότητα, ποδήλατα περισσότερα από τα αυτοκίνητα, χαμογελαστοί και τρομερά φιλόξενοι άνθρωποι.

Ένα ταξίδι που μέσα από αυτό γνωρίσαμε ανθρώπους που ασχολούνται με το σινεμά ή αγαπούν το σινεμά. Γίναμε φίλες με νέους ανθρώπους από τη Δανία και την υπόλοιπη Ευρωπη. Πήραμε εμπειρίες και γνώσεις που σίγουρα θα μας μείνουν αξέχαστες σε όλη μας τη ζωή.

Ευχαριστούμε θερμά το Φεστιβάλ Ολυμπίας, την Camera Zizanio και το The Next Film Festival για την τόσο όμορφη εμπειρία που μας χάρισαν.

Επιπλέον εικόνες από την πόλη και το φεστιβάλ:

Πηγή : Tospirto

Previous article
Διαμάχη σχετικά με το κάπνισμα στις κινηματογραφικές ταινίες στη Γαλλία. Αίσθηση προκαλεί η είδηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική στην ιδέα της Γαλλίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος στις ταινίες, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση καπνού! Πιο συγκεκριμένα, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία για την αύξηση των τιμών των τσιγάρων, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Agnès Buzyn, τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την απαγόρευσή του στις γαλλικές ταινίες. Η κ. Buzyn προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση ύστερα από επίθεση της γερουσιαστή των Σοσιαλιστών, Nadine Grelet-Certenais, εναντίον των Γάλλων κινηματογραφιστών που ισχυρίζονται ότι προωθούν τις διαφημίσεις καπνού. «Το 70% των νέων γαλλικών ταινιών περιλαμβάνει τουλάχιστον μια σκηνή ενός ηθοποιού που καπνίζει. Το γεγονός αυτό -περισσότερο ή λιγότερο- συμβάλλει στη διάδοση της χρήσης του και την προωθεί σε παιδιά και εφήβους», υπογράμμισε η κ. Grelet-Certenais. Σε παρέμβασή της, η υπουργός Υγείας, Agnès Buzyn, επεσήμανε ότι θα μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα με τον υπουργό Πολιτισμού, Françoise Nyssen, σε μια προσπάθεια να «εξομαλύνει» την εικόνα του καπνού στην κοινωνία στο δεύτερο σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος. «Δεν καταλαβαίνω, γιατί το τσιγάρο είναι τόσο σημαντικό στο γαλλικό κινηματογράφο», δήλωσε η κ. Buzyn, προσθέτοντας ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γερουσιαστή. Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής της Forest EU, Guillaume Périgois, εκτιμά ότι ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί «παράξενη λογοκρισία» και πρόσθεσε «το γεγονός ότι τα κινούμενα σχέδια για παιδιά δεν δείχνουν σκηνές καπνίσματος είναι καλό. Ωστόσο, οι ταινίες για μεγαλύτερα ακροατήρια πρέπει να είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ζωή, όχι έναν κόσμο χωρίς καπνό. Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, το 1/4 και το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού καπνίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώστε πως η αναθεωρημένη Οδηγία της ΕΕ για τα καπνικά προϊόντα τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 και εισήγαγε αυστηρότερα μέτρα στον έλεγχο του καπνού. Για παράδειγμα, το 65% της επιφάνειας ενός πακέτου θα πρέπει να περιλαμβάνει προειδοποιητικές εικόνες για τις επιπτώσεις στην υγεία. Στη διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών βρίσκεται η δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων, όπως ο περιορισμός της διαφήμισης ή η επιβολή της χρήσης απλών συσκευασιών. Η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη υιοθετήσει το μέτρο απλής συσκευασίας, το οποίο θεωρείται από τη βιομηχανία «αντιγραφή εμπορικού σήματος».
Next article
RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU