Wednesday, September 27, 2023
spot_img
HomeΘέατροΟι «Ρωγμές» της ομάδας Γιαξεμπόρε επιστρέφουν

Οι «Ρωγμές» της ομάδας Γιαξεμπόρε επιστρέφουν

Βγαίνει σε διάφορα μεγέθη και μοντέλα. Επιτραπέζιο, επιτοίχιο, επιδαπέδιο, μικρό, μεσαίο, μεγάλο, μεγαλύτερο, μικρότερο, πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο.
Παρασκευάζετε από όλα ή σχεδόν όλα τα υλικά. Πλαστικό, αλουμίνιο, ύφασμα, χαρτί, και πιο παλαιά ξύλο, μέταλλο ακριβό ή φτηνό, ανάλογα με τα κέφια και τις ανάγκες σου, σκοινί, δέρμα, τσόχα – όχι απαραίτητα πράσινη – γυαλί ή καθρέφτη.
Έχει σχήμα κατεξοχήν στρόγγυλο.
Μετράει τις ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα, τις μέρες, τους μήνες τα χρόνια, όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά και επίσης ανάλογα με τα κέφια και τις ανάγκες σου.
Προσδιορίζει, την ανατολή και τη δύση του ηλίου, καθώς και άλλες ενδιάμεσες στιγμές του εικοσιτετραώρου όπως: πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ, μεσάνυχτα – λίγο πριν, λίγο μετά – βαθιά μεσάνυχτα – λίγο μετά – άγρια μεσάνυχτα – σίγουρα μετά -.
Είναι υπεύθυνο για την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητας καθώς μας καθορίζει, την ώρα που θα σηκωθούμε από το κρεβάτι μας, την ώρα που θα φύγουμε από το σπίτι μας, την ώρα που θα πάμε στον τόπο εργασίας μας, την ώρα που θα δώσουμε κάποιο σημαντικό ή όχι και τόσο σημαντικό ραντεβού, την ώρα που θα βγούμε για να διασκεδάσουμε, την ώρα που θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας, την ώρα που θα ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μας, την ώρα που κοιμηθούμε.
Εκφράσεις που το χαρακτηρίζουν: «μήπως έχετε ώρα;», «τι ώρα είναι;», «σε πόση ώρα είπε;», «τα λέμε σε πέντε», «και μισή θα είμαι εκεί» , «σε ένα τέταρτο θα το έχω τελειώσει», «δώσε μου δυο ώρες», «πότε πήγε δώδεκα, ούτε που το κατάλαβα», «παρά τέταρτο ξεκινάμε», «πόση ώρα κρατάει;», «αφιέρωσε λίγα λεπτά στον αγαπημένο σου σταθμό», «πάρε 10 λεπτά για τον εαυτό σου», «κουνουπιδόσουπα: τη βράζετε ανακατεύοντας συνεχώς για 13 λεπτά», «τα πιο εύκολα 8 λεπτά γυμναστικής κάθε μέρα», «σας βάζω στην αναμονή για 5 λεπτά», «όλα κρίνονται στο τελευταίο λεπτό»…

«Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι 11 και 59 και 58 δευτερόλεπτα, στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι 11 και 59 και 59 δευτερόλεπτα, στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι 12 ακριβώς…»

Οκτώβριος 2018, Ναταλία Στυλιανού

Σκηνοθεσία – Δραματουργική Σύνθεση: Ναταλία Στυλιανού. Φωτισμοί, σκηνικά, κοστούμια: Ομάδα Γιαξεμπόρε. Πρωτότυπη Μουσική: Σπύρος Καλλιβωκάς. Φωτογραφίες: Γιώργος Πανηγυρόπουλος. Γραφιστικά: Blackspace. Κοινωνικά Δίκτυα: Δημήτρης Κακαβούλας. Οργάνωση παραγωγής: Λία Κίκερη

Ανιχνεύουν και ερμηνεύουν οι:
Δήμητρα Δρακοπούλου [Δανάη]
Τρύφωνας Ζάχαρης [Τάσος]
Ιάκωβος Μηνδρινός [Ιάσονας]
Σεμίνα Πανηγυροπούλου [Σοφία]
Λυγερή Ταμπακοπούλου [Λουκία]

Λίγα λόγια για την ομάδα Γιαξεμπόρε
Γιαξεμπόρε: Η φράση αυτή, ήταν ένας χαιρετισμός-παραφθορά του «Γεια σου αμόρε» που φώναζαν οι Ιταλοί θεατρίνοι και τραγουδιστές – πρώτοι δάσκαλοι του βαριετέ στην Ελλάδα – προς τους θαμώνες των καφέ-σαντάν. Με αυτοσχέδιους στίχους και σχεδόν πάντα την ίδια μουσική, το «Γιαξεμπόρε» πέρασε στα ελληνικά μπουλούκια ως κάλεσμα, δηλαδή ως επιθεωρησιακός πρόλογος για την προσέλκυση θεατών πριν από κάθε παράσταση.

Μπουλούκι: Από το τούρκικο bölük που σημαίνει στρατιωτικό τμήμα, άγημα – όχι απαραίτητα ατάκτων. Η λέξη έχει ενσωματωθεί στα Ελληνικά προ αιώνων και έχει προσλάβει πολλές σημασίες. Μια από αυτές είναι «περιοδεύων θεατρικός θίασος, που παίζει από κλασικό ρεπερτόριο έως βαριετέ και τσίρκο».

Το πρώτο στάδιο…
Εν αρχή το Θέμα.
Στη συνέχεια η έρευνα και οι πληροφορίες που προκύπτουν από αυτήν.
Κατόπιν ο αυτοσχεδιασμός.
Και τελικά η σύνθεση της παράστασης.
Το δεύτερο στάδιο…
Η ανάγκη όλων μας, να δημιουργήσουμε παραστάσεις «βαλίτσα», δηλαδή εύκολες σε μετακίνηση και με αυτόν τον τρόπο να καταφέρουμε να ταξιδέψουμε τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Η ανάγκη να μπορούμε να παίζουμε αυτές τις παραστάσεις σε οποιονδήποτε χώρο κλειστό ή ανοιχτό και όχι απαραίτητα σε κάποιο θέατρο.
Και τέλος, η ανάγκη ενός τρόπου αφήγησης που καταργεί την διαχωριστική γραμμή σκηνή – πλατεία και στηρίζεται κυρίως στο ζωντανό σώμα του ηθοποιού και σε ό,τι αυτό μπορεί να παράγει, μας οδήγησαν στην σύνθεση αυτής της ομάδας.
Το όνομα, ήρθε μετά…

Info: Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:00 &Κυριακή στις 20:00. Από 9/2 μέχρι και 3/3 (8 παραστάσεις). Τηλέφωνο κρατήσεων: 694 762 9055

Πηγή : Tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU