Home cinema news Ο Μάικλ Κέιν κινηματογραφεί τη «Γενιά του»

Ο Μάικλ Κέιν κινηματογραφεί τη «Γενιά του»

0

Ο Βρετανός βετεράνος ηθοποιός παραδίδει το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «My Generation» όπου ξεδιπλώνεται η Αγγλία της δεκαετίας του ‘60.

Ήταν μία πραγματική πολιτιστική και κοινωνική επανάσταση αυτό που συνέβη στη δεκαετία του ’60 στη Μεγάλη Βρετανία. Ο βετεράνος ηθοποιός Μάικλ Κέιν τότε ήταν πολύ νέος και θυμάται όλη την κοινωνική αλλαγή που “μύριζε” στον αέρα του Λονδίνου.

«Είναι αλήθεια ότι εμφανίσθηκε πολύ νέα μουσική και σπουδαίοι ηθοποιοί, βιβλία, κινηματογραφιστές, χορευτές της ντίσκο. Αλλά αυτό που συνέβαινε ήταν ακόμη μεγαλύτερο: ήταν μια αλλαγή σε όλη κοινωνική ζωή των νέων», σημειώνει ο Μάικλ Κέιν που έζησε από πρώτο χέρι την αλλαγή της Αγγλίας. Νέος ηθοποιός τότε, προερχόμενος κοινωνικά από την εργατική τάξη που είχε περιθωριοποιηθεί πολύ τότε στη Μεγάλη Βρετανία, είδε τη χώρα του να αλλάζει προς το καλύτερο, γεγονός που βοήθησε πολύ και τον ίδιο και στην καλλιτεχνική του πορεία. «Μέχρι τότε τα πράγματα ήταν πολύ σνομπ. Ήταν απαίσια. Υπάρχουν και τώρα πολλοί σνομπ, αλλά δεν μπορούν να βλάψουν πια κανέναν, γιατί δεν δίνουμε δεκάρα πια για αυτούς», σχολιάζει ο Κέιν.

Στο νέο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε με τίτλο «My Generation» ο Κέιν δείχνει την πορεία της καριέρας του, πώς οι κοινωνικές αλλαγές τον βοήθησαν να εξελιχθεί παρ’ όλη την ταπεινή καταγωγή του και καταγράφει τον ταχύ ρυθμό της αλλαγής που συνέβη τότε, ιδιαίτερα στο Λονδίνο. Ο ηθοποιός αποδίδει σήμερα την τεράστια κοινωνική μετατόπιση που συνέβη, στη θετική επιρροή των καλών σχολείων που άρχισαν να προσφέρουν δωρεάν υψηλή εκπαίδευση και στις χαμηλότερες τάξεις, αλλά και στην εθνική «πείνα» που υπήρχε τότε για για διασκέδαση και χρώμα μετά τα στερητικά και γκρίζα χρόνια του πολέμου. Και οι αποκαλύψεις ήταν συνεχείς, τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο.

Ο Κέιν, 84 χρονών πια, πιστεύει ότι οι συγγραφείς με καταγωγή από την εργατική τάξη, βοήθησαν πολύ σε αυτή την αλλαγή. Και το θέατρο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Όπως τα «Οργισμένα Νιάτα» του John Osborne που γράφτηκε το 1956 και επηρέασε πολύ τα πράγματα, καθώς ήταν το πρώτο σημαντικό έργο θεάτρου που είχε ως βασικό ήρωα του, έναν άντρα της εργατικής τάξης. «Ξαφνικά οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η εργατική τάξη δεν ήταν τόσο χαζή όσο φαινόταν και ότι τελικά είχε ταλέντο» σχολιάζει ο Κέιν στην ταινία του που μόλις έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο στο πλαίσιο του London Film Festival.

«Ένας φίλος μου ηθοποιός από το Ανατολικό Λονδίνο, εν ονόματι David Baron, μου είπε μια μέρα ότι είχε γράψει κάτι με το πραγματικό του όνομα που θα ανέβαινε στο Royal Court και θα ήθελε να παίξω σε αυτό. Νόμιζα ότι θα ήταν μια βλακεία, αλλά ωστόσο δέχτηκα. Έτσι βρέθηκα να παίζω στο «Δωμάτιο» -και αυτό ήταν το πρώτο έργο του Harold Pinter».

Πηγή : Tospirto