Thursday, November 30, 2023
spot_img
Homecinema newsΝύχτες Πρεμιέρας: Τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών

Νύχτες Πρεμιέρας: Τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών

Η κινηματογραφική φλόγα του «PARK» εντυπωσίασε την επιτροπή.

Για μια ακόμη χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας στηρίζουν το ελληνικό σινεμά τιμώντας πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και ηθοποιούς! Σε μία βραδιά αφιερωμένη στον ελληνικό κινηματογράφο, τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Σκηνοθετών και Ηθοποιών.

Η κινηματογραφική φλόγα του «PARK» της Σοφίας Εξάρχου και η φρεσκάδα του Θανάση Πετρόπουλου για το ρόλο του στο «Όντως Φιλιούνται;» του Γιάννη Κορρέ και της Δήμητρας Βλαγκοπούλου για το ρόλο της στο «PARK», αποτέλεσαν τα τιμώμενα πρόσωπα της χθεσινής βραδιάς.

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού αποτελούνταν από τη κα Μαρία Χατζάκου (Πρόεδρος), κινηματογραφική παραγωγό και μουσικό, την κα Χριστίνα Μουμούρη, Διευθύντρια Φωτογραφίας, τον κ. Έκτορα Λυγίζο, σκηνοθέτη και ηθοποιό, τον κ. Κωστή Μαραβέγια, τραγουδοποιό και συνθέτη, και την κα Μαρίνα Τσικλητήρα, κριτικό κινηματογράφου.

Η Μαρίνα Τσικλητήρα μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής ανέφερε πως φέτος οι νέοι δημιουργοί «έκαναν όλοι μια προσπάθεια να πρωτοτυπήσουν, να βρουν μια νέα φόρμα, μια γλώσσα οπτική κι αυτό ήταν μια έκπληξη γιατί αυτοί οι σκηνοθέτες μας μετακίνησαν με τρόπους που δεν είχαμε σκεφτεί ή προσέξει, με τον δικό τους φρέσκο τρόπο».

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονεμήθηκε στη Σοφία Εξάρχου για την ταινία «PARK». Ο σκηνοθέτης Έκτορας Λυγίζος, που παρουσίασε και παρέδωσε το βραβείο, ανέφερε πριν τη βράβευση ότι «επιλέξαμε την πρώτη ταινία που μας συγκίνησε για την ορμή της, για τον τρόπο της να εκφραστεί κινηματογραφικά, με δημιουργική αξιοποίηση του χώρου και των ηθοποιών».

Η Σοφία Εξάρχου ευχαρίστησε την επιτροπή και τις Νύχτες Πρεμιέρας δηλώνοντας ότι «επειδή στην ταινία όλοι ήμασταν πρωτοεμφανιζόμενοι, όλοι μαζί πήραμε το πρώτο βραβείο. Η πρώτη ταινία είναι τρομακτική και εννοώ ότι προκαλεί τρόμο. Ευχαριστώ πολύ τους συνεργάτες μου που τον μοιραστήκαμε».

Το «PARK» γυρισμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στο Ολυμπιακό χωριό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων μιλάει για την Αθήνα 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Μια ταινία για την άνοδο και την πτώση μιας πόλης, που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε, και των ανθρώπων της και ταυτόχρονα μια ιστορία για την ωμή ενέργεια της εφηβείας και τη βία της ενηλικίωσης.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού απονεμήθηκε στο Θανάση Πετρόπουλο για το υπέροχο «Όντως Φιλιούνται;» του Γιάννη Κορρέ. Η Μαρίνα Τσικλητήρα λίγο πριν την απονομή ανέφερε πως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας είναι ένας κυνικός σύγχρονος ήρωας, ψυχρός που κρατά αποστάσεις αρχικά «αλλά ο ηθοποιός σε πολλά σημεία ανοίγει χαραμάδες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον ήρωά του».

Ο Θανάσης Πετρόπουλος παραλαμβάνοντας το βραβείο σχολίασε γελώντας «όταν είσαι 35 χρονών και παίρνεις το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου, είναι ένα ελιξήριο νεότητας. Ευχαριστώ τον σκηνοθέτη Γιάννη Κορρέ, γιατί όταν έχεις ωραία ομάδα περνάς όμορφα, και τους συμπρωταγωνιστές μου Ηρώ Μπέζου και Όμηρο Πουλάκη, γιατί η ταινία ήταν ομαδικό άθλημα και αν δεν πάρεις καλές πάσες δε μπαίνει ποτέ γκολ».

Το «Όντως Φιλιούνται;» είναι το χρονικό της σχέσης του Ντάνυ (Θανάσης Πετρόπουλος) και της Στέλλας (Ηρώ Μπέζου), μιλά για τη γενιά λίγο πριν τα τριάντα. Μετέωροι απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω τους, μοιράζονται τις πιο μύχιες σκέψεις τους με αφοπλιστική ειλικρίνεια και σαρκαστικό χιούμορ.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού απονεμήθηκε στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου για το «PARK» της Σοφίας Εξάρχου. Ο Κωστής Μαραβέγιας, που παρουσίασε το βραβείο, δήλωσε ότι «είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί μας εντυπωσίασε η συγκεκριμένη ερμηνεία και η ταινία. Χειμαρρώδης εκεί που χρειαζόταν και ευαίσθητη όταν επιβαλλόταν».

Η Δήμητρα Βλαγκοπούλου ευχαρίστησε την επιτροπή. «Είναι πολύ τιμητικό να βραβεύεσαι στην πρώτη ταινία. Ευχαριστώ τη Σοφία Εξάρχου και όλους όσους δουλέψαμε μαζί για να βγει το PARK».

Μετά την τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Κωνσταντίνος Τζούμας: Ηθοποιός εξ Ιδιοσυγκρασίας» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, παρουσία του αγαπημένου ηθοποιού και ραδιοφωνικού παραγωγού, αλλά και του σκηνοθέτη της ταινίας. Πρόκειται για το κινηματογραφικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Τζούμα, ενός ανθρώπου, που έχει χαρακτηριστεί ως «είρων εκ φύσεως, ηθοποιός εξ ιδιοσυγκρασίας και συγγραφέας εξ ενστίκτου». Ο ίδιος, αποδεχόμενος τον χαρακτηρισμό, προσθέτει: «…καλόγουστος κλέφτης, με συμπτώματα αδυναμίας αφοσίωσης, απροθυμία ολοκλήρωσης και ανορεξία για απόψεις. Η σοβαρότητα μου προκαλεί πλήξη, η σοβαροφάνεια μου προκαλεί γέλιο και οι επαγγελματίες κωμικοί, μελαγχολία. Επίσης, μου συμβαίνει και κάτι άλλο: στενοχωριέμαι για κάτι που απώλεσα, χωρίς όμως να έχω κάνει κάτι για να το κρατήσω…».

Πηγή : Tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU