Monday, October 2, 2023
spot_img
HomeΒιβλιοΝέος άνεμος πνέει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Νέος άνεμος πνέει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της παρουσίας του ελληνικού σινεμά.

Σειρά από νέες δράσεις γύρω από τον ελληνικό κινηματογράφο ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, υπό τη νέα διεύθυνση του Ορέστη Ανδρεαδάκη, ο οποίος προφανώς θέλει να αναβαθμίσει το ελληνικό κομμάτι του φεστιβάλ –όχι τόσο όμως ώστε να εγκαινιάσει και ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα (αν βέβαια αντιλαμβανόμαστε καλά τα όσα λέγονται στην ανακοίνωση, αυτό σχετίζεται με το νόμο). Κρίμα, διότι ένα ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα αποτελεί διεκδίκηση του χώρου από τότε που καταργήθηκαν σκανδαλωδώς τα κρατικά χρηματικά βραβεία.
Προς το παρόν το Φεστιβάλ σχεδιάζει μια σειρά από νέες δράσεις, «με στόχο να αναβαθμίσει την παρουσία των ελληνικών ταινιών και ταυτόχρονα να δώσει στους δημιουργούς τους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις αναπτυξιακές δομές που τους προσφέρει το τμήμα της Αγοράς». Οι δράσεις αυτές είναι ομολογουμένως θετικές, φέρνοντας περισσότερο στο προσκήνιο τον έλληνα δημιουργό. Ο δε υποτιτλισμός των ελληνικών ταινιών για κωφούς (που θα έπρεπε να είναι μια αυτονόητη πια διαδικασία στην Ελλάδα), είναι μια καλοδεχούμενη πρωτοβουλία.

Οι δράσεις αυτές είναι οι εξής:

• Οι ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ αυξάνονται από δύο σε τρεις (να υπενθυμίσουμε ότι και στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συμμετέχουν μέχρι τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ).

• Το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών αναβαθμίζεται σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο δεν είναι διαγωνιστικό, σύμφωνα με τον νόμο. Ως εκ τούτου ενθαρρύνεται η παρουσία πέντε παράλληλων, αλλά εμβληματικών βραβείων. Τρία από αυτά, ενισχύουν ήδη το ελληνικό πρόγραμμα: Το Βραβείο Κοινού FISCHER, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής–FIPRESCI- και το Βραβείο των Ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, θα οργανωθεί μια κριτική επιτροπή φοιτητών, η οποία θα απονέμει Βραβείο Σκηνοθεσίας και Βραβείο Σεναρίου στις ελληνικές ταινίες.

• Καθιερώνεται η Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην προβολή του συνόλου των ελληνικών ταινιών στους ξένους προσκεκλημένους, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται έμφαση στην ελληνική παραγωγή, μέσα από το πρόγραμμα αλλά και τις δράσεις της Αγοράς.

• Κάθε απόγευμα στο Happy Hour της Αγοράς, θα παρουσιάζονται οι ελληνικές ταινίες που θα πραγματοποιούν πρεμιέρα την ίδια μέρα (ειδική σήμανση με banners, αφίσες, προβολή των τρέιλερ των ταινιών σε οθόνη, κλπ).

• Η διαδικτυακή πλατφόρμα Festival Scope –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για επαγγελματίες παγκοσμίως- θα προβάλει όλες τις ελληνικές ταινίες του προγράμματος και το κόστος της δράσης θα καλύπτεται από το Φεστιβάλ.

• Το Φεστιβάλ θα αναπτύξει ειδική «υπηρεσία networking» για την καθοδήγηση των ελλήνων δημιουργών στις επαφές τους με τους επαγγελματίες της Αγοράς από όλο το κόσμο.

• Θα πραγματοποιηθεί υποτιτλισμός όλων των ελληνικών ταινιών με ελληνικούς υπότιτλους (SDH) για κωφούς θεατές. Ταυτόχρονα θα γίνει προσαρμογή δύο κλασσικών ελληνικών ταινιών με ακουστική περιγραφή για τυφλούς – με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

• Το Φεστιβάλ θα υποστηρίζει τις ελληνικές ταινίες μέχρι και την έξοδό τους στις αίθουσες, μέσα από μια επικοινωνιακή στρατηγική που θα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προβολής (εφημερίδα Πρώτο Πλάνο, ιστοσελίδα, social media κτλ.).

• Μεταφορά του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, αμέσως μετά το δεκαήμερο του φεστιβάλ και διοργάνωση ειδικών προβολών, παράλληλων εκδηλώσεων, συζητήσεων, συνεντεύξεων Τύπου και πάρτι.

Αντίστοιχες ενέργειες θα αναπτυχθούν και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη διοργάνωση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.filmfestival.gr είναι διαθέσιμος ο κανονισμός διεξαγωγής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, καθώς και η αίτηση συμμετοχής ελληνικών ταινιών με προθεσμία υποβολής την 12η Σεπτεμβρίου.

Πηγή: tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU