Monday, October 2, 2023
spot_img
HomeΕκδηλώσειςΝέα έκθεση για το νέο κτήριο του μουσείου Ηρακλειδών

Νέα έκθεση για το νέο κτήριο του μουσείου Ηρακλειδών

Με ένα νέο χώρο τέχνης και πολιτισμού γιορτάζει τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του το Μουσείο Ηρακλειδών. Ο νέος πόλος δράσης βρίσκεται σε κοντινή ακτίνα από το κεντρικό κτήριο. Πρόκειται για ένα θαυμαστά αποκατεστημένο νεοκλασικό με πρόσοψη στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και τον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου.
Building AP37 2014-1

Με στόχο να εμπλουτίσει την πνευματική ζωή της Αθήνας αλλά και να συμπληρώσει και να διευρύνει τον βασικό προσανατολισμό του Μουσείου, το παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών λειτουργεί για το ευρύ κοινό από την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας, με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Η έκθεση φωτογραφίας με γενικό τίτλο: “Μεταμορφώσεις των Αθηνών, Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950” είναι μία μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό του ιστορικού της φωτογραφίας και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό αυθεντικές φωτογραφίες – μερικές από τις οποίες χρονολογούνται κοντά στην εφεύρεση της φωτογραφικής τέχνης και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2015. Το οδοιπορικό εμπλουτίζεται από πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και επτά στερεοσκοπικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων και δύο εκπληκτικές συσκευές εποχής που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει πενήντα φωτογραφίες γυρίζοντας ένα μοχλό. Η έκθεση συμπληρώνεται με μία μικρή επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της Αθήνας από τον δημοσιογράφο και μελετητή της Αθήνας Νίκο Βατόπουλο, μία ενότητα που λειτουργεί ως επίλογος και γέφυρα με το παρόν.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
Νέο Κτίριο-Παράρτημα: Απ.Παύλου 37, Θησείο
Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτ.: Κλειστά, Τρ.-Παρ.: 17:00-21:00, Σάβ.-Κυρ.: 11:00-19:00
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ 1839-1950

17 Οκτωβρίου 2014 – Τέλη Μαρτίου 2015

Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη-Παρασκευή: 15:00-19:00
Σάββατο-Κυριακή: 11:00-19:00
Αργίες: κλειστά
Λόγω της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών, το Μουσείο Ηρακλειδών παρατείνει την έκθεση «Μεταμορφώσεις των Αθηνών. Φωτογραφικό Οδοιπορικό 1839-1950» έως και τις 31 Μαρτίου 2015.

Με ένα νέο χώρο τέχνης και πολιτισμού γιορτάζει τα δέκα χρόνια της λειτουργίας του το Μουσείο Ηρακλειδών. Γνωστό από τις μόνιμες συλλογές του με έργα Μ.C. Escher και V.Vasarely και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα που γεφυρώνουν την Τέχνη με τα Μαθηματικά και τις Επιστήμες, το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινιάζει τώρα ένα νέο πόλο δράσης, σε κοντινή ακτίνα από το κεντρικό κτήριο.

Πρόκειται για ένα θαυμαστά αποκατεστημένο νεοκλασικό με πρόσοψη στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και τον σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου.

Με στόχο να εμπλουτίσει την πνευματική ζωή της Αθήνας αλλά και να συμπληρώσει και να διευρύνει τον βασικό προσανατολισμό του Μουσείου, το παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών λειτουργεί για το ευρύ κοινό από την Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας, με αφορμή τα 180 χρόνια από την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Η έκθεση φωτογραφίας με γενικό τίτλο:

Μεταμορφώσεις των Αθηνών

Φωτογραφικό οδοιπορικό 1839-1950
την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Χάρης Γιακουμής είναι μία μοναδική περιήγηση στην ανάπτυξη της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από το σπάνιο αρχειακό υλικό ιδιωτικών συλλογών.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθήσει τις οικοδομικές φάσεις της Αθήνας και να στοχαστεί πάνω στις διαρκείς μεταμορφώσεις του αστικού τοπίου. Γνωστά τοπόσημα της Αθήνας, τα μεγάλα δημόσια νεοκλασικά κτίρια, σκηνές δρόμου, οι λόφοι και το ιστορικό τοπίο της πόλης προβάλλονται με συνεχείς εναλλαγές που δίνουν τροφή για σκέψη για το σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από εκατόν τριάντα αυθεντικές φωτογραφίες – μερικές από τις οποίες χρονολογούνται κοντά στην εφεύρεση της φωτογραφικής τέχνης και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2015. Το οδοιπορικό εμπλουτίζεται από πανοραμικές απόψεις των Αθηνών σε μεγάλες εκτυπώσεις, παλιές φωτογραφικές μηχανές και επτά στερεοσκοπικά μηχανήματα, μεταξύ των οποίων και δύο εκπληκτικές συσκευές εποχής που επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει πενήντα φωτογραφίες γυρίζοντας ένα μοχλό.

Η έκθεση συμπληρώνεται με μία μικρή επιλογή σύγχρονων φωτογραφιών της Αθήνας από τον δημοσιογράφο και μελετητή της Αθήνας Νίκο Βατόπουλο, μία ενότητα που λειτουργεί ως επίλογος και γέφυρα με το παρόν.

Για τους επισκέπτες που θα θελήσουν να κρατήσουν ζωντανή την εμπειρία του φωτογραφικού αυτού οδοιπορικού, διατίθεται βιβλίο 200 σελίδων με τα περισσότερα από τα έργα της έκθεσης αλλά και επιλεγμένες αναπαραγωγές φωτογραφιών, από εκτυπωτή EPSON, υψηλών προδιαγραφών, έτοιμες για πλαισίωση. Πρόκειται για αντίτυπα που έχουν δημιουργηθεί από τον εκτυπωτή Epson Stylus Pro 3880 και απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να απολαύσουν την απόδοση και υψηλή ποιότητα ενός γνήσιου αντιγράφου, όπως αυτό αναπαράγεται πιστοποιημένα μόνο με τις εκτυπώσεις της Epson.

Το Μουσείο Ηρακλειδών ευχαριστεί τους χορηγούς αυτής της έκθεσης, την EPSΟΝ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τον κύριο Χάρη Γιακουμή για την επιμέλεια και το σπάνιο υλικό που συγκέντρωσε, τον κύριο Νίκο Βατόπουλο για τη συμμετοχή και πολύτιμη συμβολή του καθώς και όλο το προσωπικό και τους εθελοντές που βοήθησαν στην παρουσίαση αυτή.

    – Παύλος και Μπελίντα Φυρού

Πατήστε εδώ για να ενημερωθείτε για το νέο πρόγραμμα ξεναγήσεων στην έκθεση
Στοιχεία για την Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία της Αθήνα κατά τον 19ο αιώνα παρατίθενται στο έργο του Αλέξη Πολίτη, νεοελληνιστή φιλόλογου, καθηγητή Νέας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης:
«Ρομαντικά Χρόνια, Ιδεολογίες και Νοοτροπίες στην Ελλάδα του 1830 – 1880»

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU