Friday, June 9, 2023
spot_img
Homecinema newsΜιχάλης Κακογιάννης - Ενενήντα χρόνια σε 35 λεπτά

Μιχάλης Κακογιάννης – Ενενήντα χρόνια σε 35 λεπτά

Ταινία – αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη φιλοξενεί το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Γεννήθηκα ‘ες γην εναλίαν Κύπρον’ στις 11 Ιουνίου 1921
Έζησα τη ζωή μου ως πλάνητας στις πρωτεύουσες του κόσμου
με προίκα και εφόδιο την ελληνικότητά μου, αρετή όντως…

Η συναρπαστική ζωή του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη συμπυκνώθηκε σε μια 35λεπτη ταινία-αφιέρωμα, που προβάλλεται στο ΙΜΚ με αφορμή την επέτειο από τη γέννησή του.

Το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον σημαντικό δημιουργό διηγείται τη ζωή του ξεκινώντας από το πλοίο της γραμμής που τον ταξίδεψε, μέσω Πορτ Σάιντ, στην Αγγλία και την προδιαγεγραμμένη μοίρα του να γίνει δικηγόρος, για να φτάσει μέχρι τον Βυσσινόκηπο, την τελευταία ταινία του το 1999.

Η δημιουργική «επανάσταση» ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, η καλλιτεχνική δίψα που τον οδήγησε να αλλάξει τη ρότα της ζωής του, η πρώτη φορά που στάθηκε πίσω από την κάμερα, οι δυσκολίες, οι λαμπρές στιγμές, οι πρωταγωνίστριες που τον μάγεψαν, το κυνήγι του τέλειου, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις, η αρχή και το τέλος.

Κυριακάτικο ξύπνημα, Στέλλα, Το Κορίτσι με τα μαύρα, Το Τελευταίο Ψέμα, Ερόικα, Χαμένο Κορμί, Ζορμπάς, η τριλογία του στον Ευριπίδη, Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, το ντοκιμαντέρ του για τον Αττίλα, η Γλυκιά Πατρίδα, Πάνω, Κάτω και Πλαγίως, Ο Βυσσινόκηπος. Η Έλλη, η Μελίνα, η Ειρήνη Παπά, ο Δημήτρης Χορν, ο Άντονι Κουίν, ο Άλαν Μπέιτς, η Λίλα Κέντροβα, η Κάθριν Χέπμπορν, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Η αγάπη του για το ελληνικό φως που τον ενέπνευσε να δημιουργήσει και να κάνει τη χώρα του γνωστή σε όλον τον κόσμο, οι αδυναμίες του, η θεατρική παιδεία και η εμμονή του με την υποκριτική, ο θαυμασμός του για τον Ευριπίδη, η σύνδεση της τέχνης του Κινηματογράφου με την τέχνη του Θεάτρου, το ελληνικό τοπίο με τις πέτρες, το χώμα, τις «στριφτόκλωνες» ελιές, οι Εγγλέζοι, οι Αμερικανοί, η Κύπρος, η σημασία τού να είσαι Έλληνας και να κάνεις όλον τον κόσμο να μιλάει για την πατρίδα σου.

Και το τελευταίο σημαντικό του πόνημα, η δημιουργία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης – η πολιτιστική παρακαταθήκη ενός καλλιτέχνη που δεν «συνταξιοδοτήθηκε» ποτέ, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε σχέδια για το μέλλον.

Όλοι οι σημαντικοί σταθμοί στη ζωή και στο έργο του χώρεσαν σε αυτό το ντοκιμαντέρ αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΙΜΚ με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στην ταινία ακούγονται αποσπάσματα από το βιβλίο «Μιχάλης Κακογιάννης: Σε πρώτο πλάνο» (εκδόσεις Ψυχογιός, 2009), χρησιμοποιήθηκαν επίσης πληροφορίες από το βιβλίο «Δηλαδή…» (εκδόσεις Καστανιώτη, 1990)

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Σπάθης
Έρευνα: Ειρήνη Στάθη, Δημήτρης Παπαγεωργίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου)
Αφηγητής: Κωνσταντίνος Πολίτης
Κάμερα: Κωνσταντίνος Γιαπτσές
Ηχοληψία: Άννα Πέππα
Μοντάζ-Μιξάζ: Αλέξανδρος Σπάθης, Lena Dzardanova

Info

06 Ιουνίου 2017
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579. Προβολές: Από Τρίτη 6 έως Κυριακή 11 Ιουνίου, καθημερινά δύο προβολές στις 18:30 & 19:30 στο video room του ΙΜΚ Κρατήσεις θέσεων: 210 3418579 Είσοδος ελεύθερη

Πηγή : Tospirto

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU