Home Ρεπορτάζ Κάτι άρχισε να κινείται στο ελληνικό σινεμά

Κάτι άρχισε να κινείται στο ελληνικό σινεμά

0

Επιπλέον 28 ταινίες χρηματοδοτεί η ΕΡΤ. Ρεκόρ υποβολής ταινιών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση των πρώτων χρηματοδοτήσεων κινηματογραφικών ταινιών από την ΕΡΤ (22 έργα τα οποία μοιράστηκαν 1,5 εκ. ευρώ) , η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση άλλων 28 ταινιών –ανάμεσά τους και 7 ντοκιμαντέρ- με το ποσό του 1,9 εκ. ευρώ. Χρήματα διεκδίκησαν περίπου 60 πρότζεκτ.
Αυτήν την στιγμή, όπως μας είπε ο Μένος Δελιοτζάκης, μέλος της Επιτροπής του 1,5% της ΕΡΤ, δίδονται τα χρήματα του προϋπολογισμού των ετών 2014 και 2015 –υπάρχει μάλιστα ένα υπόλοιπο 1,3 εκατομμυρίου που σημαίνει πως θα ακολουθήσουν και νέες εγκρίσεις. Τα δε χρήματα του 2016 θα δοθούν μέσα στο 2017. Κάθε χρόνο η ΕΡΤ θα δαπανά 2,7 εκατομμύρια ευρώ για τον ελληνικό κινηματογράφο.
Θυμίζουμε πως το περίφημο 1,5% ενεργοποιήθηκε και πάλι μετά από 4 χρόνια σε αδράνεια καθώς μετά το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης από την κυβέρνηση Σαμαρά, έκλεισε και η κάνουλα της ΕΡΤ -και δεν υπήρξαν νέες εγκρίσεις ούτε επί ΝΕΡΙΤ. Τα νέα είναι πολύ καλά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την οικονομική δυσπραγία της χώρας, την πρόσφατη κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων και βέβαια την αύξηση του ΦΠΑ στο εισιτήριο.
Στη λίστα (που επισυνάπτουμε σε pdf), φιγουράρουν και μερικά πολύ γνωστά ονόματα όπως αυτά του Νίκου Περάκη («Success story») αλλά και του Γιώργου Πανουσόπουλου («Σ΄αυτήν την χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει») που θα υποστηριχθούν με 100.000 ευρώ έκαστος.
Το πιο μεγάλο ποσό (130.000) εξασφάλισε ο Νίκος Κρητικός για την ταινία του «Θερμοκήπιο» και ακολουθούν οι Αλέξης Καρδαράς («Φαντασία») και Βαρδής Μαρινάκης (από το νέο «αίμα» του ελληνικού σινεμά) ο οποίος επιστρέφει με την ταινία «Ζιζοτέκ» (πρώην «Χρυσή Μέρα»). Και οι δύο έλαβαν από 120.000 ευρώ.
Στους νεότερους συναντάμε και τον Μιχάλη Κωνσταντάτο (100.000 ευρώ) που υπογράφει και την πιο ακριβή παραγωγή όλων (το μπάτζετ της ταινίας του είναι 1.218.000 ευρώ) ονόματι «All the pretty little horses –aka Carbon».
Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της λίστας είναι και ο Γαβριήλ Τζάφκας, από τους πιο ταλαντούχους μικρομηκάδες που έχουμε, ο οποίος για την πρώτη του μεγάλου μήκους «Αγκάθι» (μια συμπαραγωγή με την Δανία στην οποία ζει τα τελευταία χρόνια) θα υποστηριχθεί με 60.000 ευρώ. Η ταινία ήδη γυρίζεται στην Δανία.
Η επιτροπή υποστήριξε και το «Μετείκασμα» (νέος τίτλος «Αίνιγμα») των Α.Φατούρου και Α.Ντούσια, που μόλις επέστρεψε από την Δράμα με το βραβείο καλύτερου animation του διεθνούς προγράμματος (τότε βρισκόταν σε φάση παραγωγής).
Με την μυθοπλασία αναμετριέται και πάλι ο γνωστός ντοκιμαντερίστας Στέλιος Χαραλαμπόπουλος (για την ταινία χαμηλού προϋπολογισμού «Τα δάκρυα του βουνού» θα λάβει από την ΕΡΤ 60.000 ευρώ), ενώ ο Παναγιώτης Πορτοκαλάκης επιστρέφει διασκευάζοντας την «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη για τον κινηματογράφο (100.000 ευρώ).
Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Θοδωρή Αθερίδη (η ταινία του «Τέλειοι Ξένοι» έχει τελειώσει γυρίσματα) αλλά και την (ολοκληρωμένη) ταινία του Δημήτρη Αθανίτη «Αόρατος». Οι γυναίκες πάντως είναι μόλις τέσσερις: οι Μαρία Λάφη και Στέλλα Θεοδωράκη (στις ταινίες μυθοπλασίας «Holy Boom» και «Ελεύθερο Θέμα»), και οι Κατερίνα Πατρώνη και Μαργαρίτα Μαντά (στα ντοκιμαντέρ «Τέσσερεις εποχές» και «Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης» αντίστοιχα).
Οι περισσότερες ταινίες αυτής της «φουρνιάς» εγκρίσεων βρίσκονται σε προ-παραγωγικό στάδιο.
Είναι προφανές πως, κάτι άρχισε να κινείται στο ελληνικό σινεμά αφού εκτός από την επαναδραστηριοποίηση του ΕΚΚ, ανακοινώθηκαν και οι πρώτες εγκρίσεις ταινιών μικρού μήκους από το πρόγραμμα Μικροφίλμ της ΕΡΤ (δες Διαύγεια της περασμένης Τρίτης 19/9).Η ΕΡΤ θα χρηματοδοτήσει 12 μικρού μήκους ταινίες, αυξάνοντας μάλιστα για φέτος το ποσό της συνολικής χρηματοδότησης από 200.000 σε 300.000
Το δε παράδοξο είναι πως, πολύ πριν αποδώσουν όλα αυτά, φέτος στη Θεσσαλονίκη υποβλήθηκαν 35 (!) ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους –συμπεριλαμβανομένων βέβαια και ταινιών που έχουν ήδη παιχτεί στις ελληνικές αίθουσες. Αυτό ωστόσο δεν μας εμποδίζει να μιλάμε για αριθμό ρεκόρ, αν σκεφτεί κανείς πόσες ελληνικές βλέπαμε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Και ίσως δεν είναι συμπτωματικό πως και στην Δράμα σημειώθηκε φέτος ρεκόρ στις μικρού μήκους ταινίες που υποβλήθηκαν. Όπως μαθαίνουμε (ανεπισήμως), στη Θεσσαλονίκη μάλλον θα προβληθούν όλες οι ελληνικές που υποβλήθηκαν φέτος. Από αυτές, 2 ή 3 ταινίες (που θα παιχτούν σε πρώτη προβολή και αποτελούν πρώτες ή δεύτερες ταινίες των δημιουργών τους), θα διαγωνιστούν στο Διεθνές.
Η τριμελής επιτροπή που αξιολογεί τις ταινίες απαρτίζεται από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο, την σκηνοθέτρια Ελίνα Ψύκου και τον κριτικό κινηματογράφου Χρήστο Μήτση.
Από τις πρεμιέρες φανταζόμαστε πως δεν μπορούν να λείπουν πολυαναμενόμενες ταινίες όπως το «Park» της Σοφίας Εξάρχου που μόλις επέστρεψε από το Σαν Σεμπαστιάν με το βραβείο του τμήματος «Νέοι σκηνοθέτες», ή το (βραβευμένο στο Λοκάρνο) «Άφτερλωβ» του Στεργιου Πάσχου –και οι δύο είναι μικρομηκάδες που ξεχώρισαν και αναμένουμε με ενδιαφέρον την πρώτη τους «μεγάλη»…
Ναι, κάτι άρχισε να κινείται στο ελληνικό σινεμά.

ΠΗΓΗ : TOSPIRTO.NET

 

aoratosainigma