Tuesday, April 16, 2024
spot_img
HomeΘέατροΗ Μάνια Παπαδημητρίου είναι η Εντα Γκάμπλερ

Η Μάνια Παπαδημητρίου είναι η Εντα Γκάμπλερ

Σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής.

Η Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν, με πρωταγωνίστρια τη Μάνια Παπαδημητρίου, είναι η νέα παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του «Τόπος Αλλού» για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Το έργο που θα κάνει πρεμιέρα στις 23 Νοεμβρίου 2019 σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής, ο οποίος μάλιστα θα υποδυθεί και τον εμβληματικό ρόλο του δικαστικού επιτρόπου Μπρακ, του ανθρώπου που κινείται στο παρασκήνιο και κινεί τα νήματα μένοντας στη σκιά, ενώ τον ομώνυμο ρόλο θα κρατήσει η Μάνια Παπαδημητρίου. Τον ρόλο του Eilert Lovborg θα υποδυθεί ο Όμηρος Πουλάκης.

Λίγα Λόγια Για το Έργο:
Η Έντα, η κόρη ενός αριστοκρατικού και αινιγματικού στρατηγού, μόλις επέστρεψε στη βίλα της στην Kristiania (τώρα Όσλο) από το μήνα του μέλιτος. Ο σύζυγός της είναι ο Γιέργκεν Τέσμαν, ένας νέος, επίδοξος και αξιόπιστος (αλλά όχι λαμπρός) ακαδημαϊκός που συνέχιζε την έρευνά του κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος. Είναι σαφές κατά τη διάρκεια του έργου ότι ποτέ δεν τον αγάπησε, αλλά τον παντρεύτηκε επειδή σκέφτεται ότι τα χρόνια της νιότης της έχουν τελειώσει. Υπονοείται επίσης ότι είναι έγκυος.
Η επανεμφάνιση του ακαδημαϊκού αντιπάλου του Γιέργκεν, Άιλερτ Λέβμποργκ, ταράσσει τη ζωή τους. Ο Άιλερτ, ένας συγγραφέας, είναι επίσης ένας πρώην αλκοολικός που δεν αξιοποιούσε το ταλέντο του μέχρι τώρα. Χάρη σε μια σχέση με μία παλιά συμμαθήτρια της Έντα, την Τέα Έλβστεντ (η οποία έχει αφήσει τον σύζυγό της γι ‘αυτόν), ο Άιλερτ παρουσιάζει σημάδια αποκατάστασης και μόλις δημοσίευσε ένα bestseller στο ίδιο πεδίο με τον Γιέργκεν. Όταν οι Έντα και Άιλερτ μιλάνε ιδιαιτέρως, γίνεται φανερό ότι είναι πρώην εραστές.

Ο Νίκος Καμτσής σημειώνει: «Καταστροφική και αυτοκαταστροφική η Εντα. Τι είναι αυτό που κάνει την εγωπάθεια της να μην μπορεί να βολευτεί στο προτεσταντικό καλούπι που οι συνθήκες την σπρώχνουν; Το ταξίδι, η καλύτερα η … απόδραση του μέλιτος με τον Τέσμαν τελείωσε και ο αστικός κόσμος στον οποίο επιστρέφει είναι θάλαμος αερίων που δημιουργεί παραισθήσεις πριν σκορπίσει τον θάνατο.Η έλευση της Εντα στην πόλη μετά από καιρό, σηματοδοτεί την έναρξη ραγδαίων εξελίξεων. Η δανεικό σπίτι που κατέλυσαν η Εντα και ο σύζυγος Τέσμαν γίνεται το επίκεντρο και ο βωμός όπου όλοι όσοι παρελαύνουν από το σαλόνι καταθέτουν τους πόθους και τα όνειρα τους που είναι σίγουρο ότι θα διαψευστούν. Τα αλυσιδωτά γεγονότα κρύβουν καταστροφή η μάλλον αυτοκαταστροφή.Πράγματι. Όσα από τα πλάσματα δεν καταφέρνουν να μεταλλαχθούν, να προσαρμοστούν και να ζήσουν τελικά στις νέες τοξικές συνθήκες τρελαίνονται και τελικά πεθαίνουν. Οι επιστήμονες απεφάνθησαν εδώ και καιρό: Οι κατσαρίδες αντέχουν!»

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Παναγού
Μουσική: Χρίστος Ξενάκης
Διανομή: Hedda Gabler: Μάνια Παπαδημητρίου
Eilert Lovborg: Όμηρος Πουλάκης
Thea Elvestet: Λαμπρινή Θάνου Jorgen
Tesman: Νίκος Καραστέργιος
Juliane Tesman: Παναγιώτα Χαϊδεμένου
Berte: Άντα Κούγια

Και στον ρόλο του δικαστικού επίτροπου Μπρακ ο σκηνοθέτης Νίκος Καμτσής

Πηγή : Tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU