Tuesday, April 16, 2024
spot_img
HomeΘέατροH Σίλια Κατραλή Μινωτάκη και οι «Μπαρόβιοι Αστροναύτες»

H Σίλια Κατραλή Μινωτάκη και οι «Μπαρόβιοι Αστροναύτες»

Από τις 30 Ιανουαρίου στο Cabaret Voltaire.

Μετά τον επιτυχημένο κύκλο της παράστασης «Πιασμένοι σε Δεντρόσπιτο»-ένα ψυχολογικό δράμα με θέμα το bullying, η Σίλια Κατραλή Μινωτάκη επιστρέφει με το ολοκαίνουριο έργο «Μπαρόβιοι Αστροναύτες», το οποίο κάνει πρεμιέρα 30 Ιανουαρίου στο Cabaret Voltaire.

Είναι η πρώτη φορά που η νεαρή καλλιτέχνιδα γράφει κωμωδία. Με άφθονο χιούμορ αλλά και κριτική διάθεση, μας κάνει ένα διαγαλαξιακό ταξίδι και μας καλεί να επαναξιολογήσουμε την έννοια του χρόνου. Πόσο κρατά μια στιγμή; Πόσα χωρούν στο σκληρό δίσκο της μνήμης μας; Και πώς γίνεται δύο σοβαροί αστροναύτες να γίνουν μπαρόβιοι;

Η ίδια σημειώνει στο www.tospirot.net: Οι «Μπαρόβιοι αστροναύτες» είναι μία περιπέτεια δύο (ή περισσότερων ανθρώπων), που βρέθηκαν σε μία «εκτός βάρους» αδιέξοδη κατάσταση και έτσι απλά ξεκίνησαν να «διασκεδάζουν» μαζί της. Μια ιστορία διασκεδαστική αλλά ταυτόχρονα αδιέξοδη με βαθιές υπαρξιακές αναζητήσεις σχετικά με το εγώ και το εμείς, με το φταίω και το φταίμε, το μπορώ και το μπορούμε. Είναι ένα έργο ανθρωποκεντρικό στο βάθος του και αυτό ακριβώς ήθελα να είναι.

Λοιπόν πάντα πίστευα ότι μια εικόνα του σύμπαντος είναι το πιο αισιόδοξο θέαμα που μπορεί να δει κανείς. Όταν ξεκίνησα να γράφω το έργο είχα κάποιες απορίες. Δηλαδή όλοι μας λίγο πολύ δεν έχουμε αναρωτηθεί πού πάνε τα αστέρια όταν δε τα βλέπουμε; Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο όταν κοιμόμαστε; Γιατί οι πεταλούδες θεωρούνται όμορφες και οι κατσαρίδες απαίσιες; Γιατί το φτερούγισμα τους μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στην άλλη άκρη του κόσμου; Από τι υλικό τελικά φτιάχνονται τα όνειρα; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε την αγάπη; Απλή τυχαιότητα είναι η ύπαρξη ή κάποιοι ξέρουν κάτι παραπάνω; Ποια είναι η «κόλλα» που συντηρεί το φυσικό κόσμο; Και μέσα σ’ αυτόν μπορούμε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι; Και πώς τελικά είμαστε σίγουροι πως η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι πραγματική και δεν είναι απλά μία προβολή της δικής μας συνειδητότητας;

Με τους «Μπαρόβιους αστροναύτες» απευθύνομαι σε ανθρώπους σαν εμένα και εσένα που πιστεύουν ακόμα στους χαμένους ιδεαλισμούς των καιρών μας, που έχουν σκοπό να μετακινήσουν βουνά για κάτι που πιστεύουν πραγματικά, που είναι έτοιμοι να κάνουν εφευρέσεις που θα εξυπηρετούν τους ανθρώπους και όχι τις εφευρέσεις, σε αυτούς που θα αντάλλαζαν άνετα ολόκληρο το μέλλον τους για πέντε λεπτά με κάτι που λατρεύουν, σε όσους διατηρούν ακόμα τη πεποίθηση πως το μεγαλείο της ψυχής μπορεί να είναι μεταδοτικό, πως η αγάπη είναι το μόνο παιχνίδι που κερδίζεις ακόμα και όταν χάνεις και πως ο αληθινός έρωτας είναι η πιο δημοκρατική πράξη πάνω στη γη. Σε όλους εμάς που διατηρούμε την ελπίδα πως στην τέχνη και στη ζωή πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη.

Η ιστορία είναι μια ελικοειδής σπείρα. Δεν είναι κύκλος. Συνεχώς ανεβαίνουμε και συνεχώς προχωράμε. Οφείλουμε τουλάχιστον να ξέρουμε το γιατί. Κι αν καμιά φορά δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα πού πάμε, δεν είναι απαραίτητα κακό. Ο αποπροσανατολισμός συχνά μπορεί να είναι και η αρχή της αγάπης. Υπάρχουν θαύματα σε αυτό τον πλανήτη που ο άνθρωπος της πόλης με όλη την εφευρετικότητα και τη φιλοδοξία του δε θα μπορέσει ποτέ να ανταγωνιστεί την ομορφιά τους.

Αν αναλάβουμε, λοιπόν, την τυχαιότητα της ύπαρξης και την παροδικότητα των πάντων ίσως αυξήσουμε τις πιθανότητες να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι. Οι «Μπαρόβιοι αστροναύτες» δεν θα μας δείξουν τον τρόπο θα μας παρουσιάσουν όμως μια δική τους εκδοχή της ευτυχίας στον πλανήτη Moment, μακριά από τη γη, όπου μία στιγμή κρατάει παραπάνω από μία στιγμή. Γιατί ο χρόνος είναι το μόνο που έχουμε και δεν έχουμε ταυτόχρονα. Κι όμως ακόμα προλαβαίνουμε.

Συντελεστές: Κείμενο: Σίλια Κατραλή Μινωτάκη. Σκηνοθεσία: Σίλια Κατραλή Μινωτάκη. Παίζουν: Γιώργος Μπινιάρης, Σίλια Κατραλή Μινωτάκη.

Info: Πρεμιέρα: Τετάρτη 30/1 στις 20:30. Πού: Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο. Πότε: κάθε Τετάρτη στις 20:30. Διάρκεια: 70’. Εισιτήρια: 10 € (με μπύρα ή κρασί)

Πηγή : Tospirto

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU