Thursday, April 25, 2024
spot_img
Homecinema newsEνα χωριό του Αφγανιστάν στην καρδιά της Ελευσίνας

Eνα χωριό του Αφγανιστάν στην καρδιά της Ελευσίνας

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου μιλά για την Site –Specific παράσταση «Ε_ΦΥΓΑ» .

Στην άκρη της πόλης, πάνω από τις γραμμές του τρένου, η γειτονιά που δημιουργήθηκε και κατοικήθηκε για σχεδόν εκατό χρόνια χρόνια από πρόσφυγες Μικρασιάτες, φιλοξενεί την ομάδα Station Αthens του Χασάν, του Αϊντίμ, του Ρεζά, του Χαλίλ και του Λευτέρη υπο την σκηνοθετική καθοδήγηση της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Μια σχολική τάξη στο Μπαγκλαντές, μια φυλακή στην Αθήνα, ένα σπίτι στην Καμπούλ, ένα υπόγειο στην Τεχεράνη, ένα νοσοκομείο «μετακομίζουν» στην ιστορική γειτονιά της Ελευσίνας και εγκαθίστανται στα χαμηλά σπίτια με τις ασβεστωμένες αυλές και τα ολάνθιστα κηπάκια, στα στενά των προσφυγικών πλακόστρωτων, στο Δημοτικό Σχολείο που φιλοξένησε τρεις γενιές Μικρασιατών και στα μικροσκοπικά καταστήματα. Το χτες με το σήμερα συνυφαίνονται θεατρικά γύρω από την πλατεία Μικρασιατών, όπου η τέχνη γίνεται εργαλείο για εξερεύνηση, νοσταλγία και εξομολόγηση. Οι προσωπικές τους αφηγήσεις ενσαρκώνουν την ιστορία μ’ έναν μοναδικό κι αυθόρμητο τρόπο και επανανοηματοδοτούν το χώρο, ενώ οι θεατές βιώνουν μια ξεχωριστή εμπειρία στην ιδιαίτερη συνοικία.

Ο λόγος για το «Ε_ΦΥΓΑ» τη Site –Specific παράσταση που παρουσιάζει η Γιολάντα Μαρκοπούλου από τις 15 Ιουνίου στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Συνοικισμός». Σ΄αυτό θα δούμε «την ομάδα Station Athens, του Αϊντίμ, του Χαλίλ, του Ρεζά, του Χασάν και του Λευτέρη που βρίσκονται μαζί τα τελευταία επτά χρόνια και προσπαθούν να ανακαλύψουν ένα νέο τρόπο να μοιραστούν ένα κομμάτι της δικής τους ιστορίας και του τόπου τους μέσω του θεάτρου. Τώρα τελευταία οι πιο συχνές ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν όσοι ήρθαν από μακριά, είτε με τα πόδια είτε από τη θάλασσα αφορούν το ταξίδι τους και την πρώτη τους επαφή στη χώρα άφιξης. Τείνουμε να ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι- φυγάδες στην περίπτωσή μας- ζούσαν στο δικό τους σπίτι, στην πόλη τους, στη δικιά τους χώρα. Οι αφηγήσεις μας ξεναγούν στο ιδιαίτερο σύμπαν που άφησε ο καθένας πίσω τους μέχρι να φτάσει εδώ σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Γιολάντα Μαρκοπούλου και συνεχίζει μιλώντας για το πόσο μοιάζουν οι ζωές των ηρώων της παράστασης μ΄ αυτές των προσφύγων Μικρασιατών… «σίγουρα οι πρόσφυγες μοιράζονται μια κοινή μοίρα, έχουν παρόμοια βιώματα και δημιουργούν κοινές αφηγήσεις, πόσο μάλλον όταν εμπλέκεται το βίαιο στοιχείο και ο ξεριζωμός. Μιλώντας αρκετά και δουλεύοντας λίγο με τους κατοίκους του Συνοικισμού- απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων της Ελευσίνας που πρωτοεγκαταστάθηκαν στην περιοχή, διαπίστωσα ότι όλοι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να φύγουν τώρα ή τότε, πάντα έχουν στο νου τους την ιδέα της επιστροφής παράλληλα με το χτίσιμο της ζωής τους εδώ».

«Στόχος είναι να έρθουμε σε επαφή με την ζωή των πρωταγωνιστών πριν φύγουν από την χώρα τους. Να γνωρίσουμε ένα χωριό στο Αφγανιστάν, στο Μπαγκλαντές, μία οικογένεια στην Καμπούλ, τη ζωή στο Καράτσι. Πιστεύω ότι όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον άλλον και το παρελθόν του τόσο ευκολότερα μπορούμε να τον αποδεχτούμε. Υπάρχει πολύς φόβος σήμερα και δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε μέχρι και το γείτονά μας καμιά φορά. Το γεγονός ότι οι κάτοικοι του Συνοικισμού της Ελευσίνας, σιγά σιγά ανοίγουν τις αυλές τους και τα σπίτια τους και συμβάλλουν στην παρουσίαση της δουλειάς μας, δείχνει ότι μέσω της διαδικασίας της παράστασης, χτίζεται μια αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπό άλλες συνθήκες αυτό μπορεί να μην ήταν εφικτό. Έτσι το θέατρο λειτουργεί για να φέρει κοντά δύο άγνωστους μεταξύ τους κόσμους».

Η έρευνα της ομάδας γύρω από τις ιστορίες της φυγής ξεκίνησε το 2014, οπότε και δημιουργήθηκε η πρώτη εκδοχή του θεατρικού έργου Ε_ΦΥΓΑ, που παρουσιάστηκε σε διαφορετικούς χώρους του Συνεργείου, ενός πενταόροφου κτιρίου στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η παρουσίαση του Ε_ΦΥΓΑ στην περιοχή της Άνω Ελευσίνας είναι αποτέλεσμα της μεταγενέστερης δουλειάς της ομάδας, που εργάστηκε εκ νέου στη διασκευή και την εγκατάσταση της θεατρικής παράστασης στην ιστορική γειτονιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Πώς όμως η τέχνη γίνεται εργαλείο για εξερεύνηση, νοσταλγία και εξομολόγηση; Η Γιολάντα Μαρκοπούλου αναφέρει «δουλεύοντας πολλά χρόνια με μη ηθοποιούς, από την πρώτη στιγμή προσπαθώ να τους αντιμετωπίσω ως επαγγελματίες. Μπορεί το υλικό και το αποτέλεσμα μιας παράστασης να είναι πολύ διαφορετικό, αλλά η διαδικασία έχει πολλά κοινά στοιχεία. Δε δουλεύω αναζητώντας την εξομολόγηση αλλά οργανικά προκύπτει μέσω του τρόπου δουλειάς μας. Αναπόφευκτα το παρελθόν πάντα φέρει μία νοσταλγία αλλά προσπαθώ να μην την αποζητώ. Η εξερεύνηση, ναι, σίγουρα είναι μία κινητήρια δύναμη. “Γιατί έφυγες;” Αυτή η ερώτηση με απασχόλησε βαθιά και την έκανα στους συμμετέχοντες τρια χρόνια αφότου γνωριστήκαμε…»

Oμάδα Station Athens: Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, , Ραμζάν Μοχάμαντ, Ρεζά Μοχαμαντί, Αϊντίμ Τζοϊμάλ. Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου. Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου. Kαλλιτεχνική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Πάρις Μέξης. Σχεδιασμός Ήχου & Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης. Σχεδιασμός Φωτισμών: Oλυμπία Μυτιληναίου. Βοηθός Φωτίστριας: Νεφέλη Ντακοζούδη. Συμμετέχουν: Ελεάνα Καυκαλά, Ρένα Κυπριώτη, Εύα Οικονόμου- Βαμβακά, Ευθαλία Παπακώστα

Συντονισμός Δράσης: Ιωάννα Βαλσαμίδου. Συντονιστές: Γιούλη Νάση, Τηλέμαχος Τσώλης. Bοηθοί παραγωγής: Τάνια Κουταλά, Τζένη Παρασκευαΐδου, Νίκος Χαραλαμπίδης. Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη. Με την υποστήριξη: mind the fact

Παραγωγή: Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, POLYPLANITY Production

Πηγή: tospirto-net

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU