Tuesday, April 23, 2024
spot_img
HomeUncategorizedΤο ελληνικό ντοκιμαντέρ είναι ακόμη ζωντανό

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ είναι ακόμη ζωντανό

Στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κατέφθασαν 110 αιτήσεις.

Το ντοκιμαντέρ βρίσκεται σε άνθιση στην Ελλάδα. Αν μη τι άλλο μιλάμε για έναν οργασμό παραγωγής, αφού για το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (που θα διεξαχθεί 3-12 Μαρτίου) κατέφθασαν 110 αιτήσεις.

Τελικά επιλέχθηκαν 64 ελληνικά ντοκιμαντέρ τα οποία θα προβληθούν στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Μάλιστα τρία από αυτά συμμετέχουν στο νεοσύστατο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Με μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα βλέπουμε πως επιστρέφουν βετεράνοι σκηνοθέτες, όπως ο Φώτος Λαμπρινός, που εμπνέεται από τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης («Η μεγάλη ουτοπία»), ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, ο οποίος φέρνει στο φως συγκλονιστικό ανέκδοτο υλικό από τα Δεκεμβριανά (και όχι μόνο) στις «Μνήμες», αλλά και ο νεότερος Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, που μας ταξιδεύει στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα, μέσα από ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, όπου μια αυτάρκης κοινωνία ζει με ό,τι η ίδια παράγει («Της πατρίδας μου η σημαία…»).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο σκηνοθέτης (και ευρωβουλευτής) Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος, στη νέα του ταινία «Πεθαίνοντας στο γέλιο», αναρωτιέται: Έχει όρια η σάτιρα; Καθηλωτικές μαρτυρίες πριν και μετά το τραγικό χτύπημα στα γραφεία του Charlie Hebdo, αλλά και μια αντιτρομοκρατική φάρσα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, δίνουν τις απαντήσεις.

Αλλά και το «This is Not a Coup» του Άρη Χατζηστεφάνου: Κρίση στο ζενίθ. Οικονομικά «πραξικοπήματα». Και οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Ελλάδα…
Η ζωή και η πολιτική δράση του Ανδρέα Λεντάκη είναι η αφορμή για ένα σχόλιο πάνω στην πορεία της Αριστεράς στην Ελλάδα στην ταινία του Μένου Δελιοτζάκη «Η ιστορία είμαι εγώ – Ανδρέας Λεντάκης», ενώ σε άλλο κλίμα, ο γνωστός σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης, παρακολουθεί την συνάντηση μιας ομάδας εθελοντών που φροντίζουν αδέσποτα στον Ασπρόπυργο κι ενός συλλόγου από το Λονδίνο που νοιάζεται για τα εγκαταλελειμμένα ζώα της Ελλάδας («Greek Animal Rescue»).

Στην Θεσσαλονίκη, επιστρέφει επίσης ο ταλαντούχος Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μ’ ένα πορτρέτο του εικαστικού Γιάννη Καστρίτση και η Μαργαρίτα Μαντά, η οποία επιχειρεί μια κινηματογραφική βόλτα στην πολυτάραχη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δουμε την πολυσυζητημένη ταινία «Η τελευταία παραλία» των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντ Ντελ Ντεγκάν που προβλήθηκε στις Κάνες: θέμα της ταινίας ο τοίχος που χωρίζει ακόμη και σήμερα τους άντρες από τις γυναίκες σε μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας.

Από τους νεότερους σκηνοθέτες του φετινού προγράμματος είναι ο (βραβευμένος στο Φεστιβάλ Δράμας) Θανάσης Νεοφώτιστος, που επιστρέφει με το ντοκιμαντέρ «Τέσσερις διαστάσεις και μία λάμπα» με ηρωίδες του δύο νεαρές αρχιτεκτόνισσες.
Και βέβαια το προσφυγικό και ο εφιάλτης των τζιχαντιστών δεν θα μπορούσαν παρά να κυριαρχούν στην θεματολογία πολλών ταινιών.

Ιδού μια μικρή πρώτη γεύση από τις ελληνικές ταινίες της φετινής σοδειάς –με μόνο κριτήριο το απρόσμενο θέμα τους:

• Μια λεσβία πρόσφυγας από τη Συρία διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον. Θα φτάσει με μια βάρκα του θανάτου στη Λέσβο και θα καταλήξει στο γερμανικό κοινοβούλιο για να πει την ιστορία της: «Για μια άλλη ζωή» του Laurent Laughlin.

• Ποιος έφερε τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Λέσβο; Γιατί αυτή η υπόθεση αποσιωπήθηκε για περισσότερο από έναν αιώνα; Το ντοκιμαντέρ «Το μυστικό ταξίδι του Αγίου Βαλεντίνου» του Γιάννη Ξηρουχάκη αναζητά τα ίχνη του αγίου στη Μυτιλήνη.

• Μια ιστορία που πρόσφατα συγκλόνισε την κοινή γνώμη: Η επιλογή του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου να φύγει από τη ζωή με ευθανασία. Το ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση» του Αντώνη Τολάκη καταγράφει όλο το χρονικό.

• Δυο άνθρωποι αποκτούν μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή χάρη στη δωρεά οργάνων. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος μιλά με μεταμοσχευμένους, συγγενείς ασθενών και χειρουργούς στην Ελλάδα: «Δεύτερη ζωή – Από αγκάθι ρόδο» της Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

• Ο Δημήτρης και η Ασημούλα. Ένας γάμος ετών εξήντα. Όταν εκείνη αρχίσει να χάνει τη μνήμη της, εκείνος θα ξεπεράσει τον εαυτό του για να είναι μαζί της: «Ο ξυλουργός και η γυναίκα» του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου.

• Μια εξαμελής οικογένεια με διαφορετική προσέγγιση της ζωής και της ανατροφής των παιδιών τους, που έχουν αναπτύξει το μοντέλο της κατ’ οίκον εκπαίδευσης: «Ιχθύς» του Χρήστου Καραλιά.

• Το γυναικείο στήθος, ως ερωτικό σύμβολο, ως καλλιτεχνική έμπνευση, αλλά και ως αφορμή για ιστορίες γυναικών που παλεύουν με τον καρκίνο του μαστού: «Βυζιά» των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη.

• Ένας σταρ του Μπόλιγουντ ρισκάρει την καριέρα του στην μάτσο κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας. Θέλει να αλλάξει το πώς οι άνδρες αντιμετωπίζουν τις γυναίκες στη χώρα του, στο «The Snake Charmer» της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου.

• Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται με φόντο τη γερμανική κατοχή. Ο Τίμων Κουλμάσης, αφηγείται μια απρόσμενη ιστορία από τη ζωή του πατέρα του στο «Πορτραίτο του πατέρα σε καιρό πολέμου».

• Λέρος, μεσοπόλεμος. Μια ολόκληρη πόλη, το Porto Lago, χτίζεται από τους Ιταλούς κατακτητές στο νησί. Θα φιλοξενήσει μέσα στο χρόνο στρατιώτες, ψυχασθενείς, πολιτικούς κρατούμενους και πρόσφυγες.«Portolago – Φαντάσματα στο Αιγαίο» της Ιωάννας Ασμενιάδου – Φωκά.

• Χανιά, Εμφύλιος. Ο αγωνιστής ιερέας του Ε.Α.Μ. Νικόλαος Αποστολάκης θανατώνεται βίαια και η οικογένειά του εκδιώκεται. «Ο Ελκόμενος επί κρημνού, Κρήτη 1947» του Κώστα Νταντινάκη.

• Έξι γυναίκες. Έξι ξεχωριστές φωνές που αντικαθιστούν ακόμη και τα όργανα της ορχήστρας. Μουσική εναλλακτική, με γυναικεία ταυτότητα, δίνει παλμό στο ντοκιμαντέρ «Στρίγγλες» του Άγγελου Κοβότσου.

• Ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης βουτά στο σύμπαν του Αυστρο-Ουγγαρού συγγραφέα Έντεν Φον Χόρβατ. Θέατρο και πραγματική ζωή ενώνονται στο «Ο Ακύλλας Καραζήσης συναντά τον Χόρβατ με Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» των Αποστολίας Παπαϊωάννου και Ηλία Γιαννακάκη.

• Η γενναιόδωρη ιστορία του Κώστα, ο οποίος εμπνεύστηκε την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», χαρίζοντας δωρεάν γεύματα σε όσους συνανθρώπους μας τα έχουν ανάγκη: «Εγώ, ο άλλος άνθρωπος» του Λουκά Αγέλαστου και της Σπυριδούλας Γκούσκου.

• Η ιστορία και εξέλιξη της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, όπως αποτυπώνονται στο φιλμ
«Το πρώτο γεύμα», πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι της τροφής – Η διατροφή στην Ελλάδα από την Προϊστορία μέχρι σήμερα», σε σκηνοθεσία των Γιούρι Αβέρωφ, Ανδρέα Αποστολίδη, Νίκου Νταγιαντά και Λευτέρη Χαρίτου.

Πηγή : Tospirto

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU