Thursday, November 30, 2023
spot_img
Homee-cinemaΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Σινεμά και Ψυχανάλυση, εικόνα και ασυνείδητο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Σινεμά και Ψυχανάλυση, εικόνα και ασυνείδητο»

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει τη σειρά εκδηλώσεων «Σινεμά και Ψυχανάλυση, εικόνα και ασυνείδητο» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών Αθηνών και του Ψυχαναλυτικού Κύκλου Θεσσαλονίκης (Ελληνική Εταιρεία της Νέας Λακανικής Σχολής), τα Σάββατα 4 Οκτωβρίου, 15 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου 2014 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.400).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η έβδομη τέχνη «ξαπλώνει» στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή, καθώς ειδικοί του Κινηματογράφου και της Ψυχανάλυσης μάς εισάγουν  στο μαγικό κόσμο της εικόνας, όπου ξεδιπλώνεται καρέ καρέ η ζωή με τα αδιέξοδά της, τις συγκρούσεις, τα πάθη και τον πόνο. Οι μυστικές και άγνωστες προθέσεις των ηρώων, οι ασυνείδητες σκέψεις, οι ανομολόγητες επιθυμίες και παράδοξες απολαύσεις αποκαλύπτονται με κύριο πρωταγωνιστή το Φροϋδικό Ασυνείδητο.

Πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων:

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014
14:00 Προβολή της ταινίας Ο κανόνας του παιχνιδιού του Ζαν Ρενουάρ
Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Απόστολο Καρακάση (λέκτορας, τμήμα Κινηματογράφου, σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ), Θάνο Ξαφένια (ψυχίατρος, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Θεόδωρο Βαλαμουτόπουλο (ψυχίατρος, ομαδικός αναλυτής, μέλος της Group Analytic Society)

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014
14:00 Προβολή της ταινίας Η παγοθύελλα του Ανγκ Λι
Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γρηγόρη Βαρδαρινό (σκηνοθέτης, The Noir Project Team), Νούλη Απαζίδου (ψυχίατρος, ψυχαναλύτρια, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής), Κατερίνα Κράββα (ψυχολόγος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της Νέας Λακανικής Σχολής)

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014
14:00 Προβολή της ταινίας Gattaca του Άντριου Νίκολ
Θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Γιώργο Τούλα (δημοσιογράφος), Βαγγέλη Ντούρο (ψυχίατρος, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας της Νέας Λακανικής Σχολής), Ελισάβετ Νεοφυτίδου (ψυχολόγος)
Τις συζητήσεις συντονίζει ο Réginald Blanchet (ψυχαναλυτής, μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Σχολής του Φροϋδικού Αιτίου – Γαλλία)

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Οι ταινίες:

Ο κανόνας του παιχνιδιού / La règle du jeu
(Γαλλία, 1939)
Σκηνοθεσία: Ζαν Ρενουάρ / Jean Renoir. Με τους: Marcel Dalio, Nora Gregor, Paulette Dubost. Ασπρόμαυρη, 110΄.
Τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα Γάλλων αριστοκρατών μαζί με τους υπηρέτες τους συγκεντρώνονται σε ένα κάστρο για ένα κυνηγετικό σαββατοκύριακο, με  απρόβλεπτες επιπτώσεις. Η γαλλική μπουρζουαζία, οι ταξικές διαφορές, η υποκρισία, οι ίντριγκες και ο αμοραλισμός γίνονται οι κύριοι θεματικοί άξονες επάνω στους οποίους ο κορυφαίος γάλλος σκηνοθέτης χτίζει με δεξιοτεχνία μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Η παγοθύελλα / The Ice Storm
(ΗΠΑ, 1997)
Σκηνοθεσία: Ανγκ Λι /Ang Lee. Με τους: Kevin Kline, Joan Allen, Sigourney Weaver. Έγχρωμη, 112΄.
Το Νοέμβριο του 1973, παραμονές της Ημέρας των Ευχαριστιών, σε ένα προάστιο της Νέας Υόρκης, μια παγοθύελλα που πλήττει την περιοχή θα πυροδοτήσει δραματικές εξελίξεις σε μια μεσοαστική οικογένεια, τα μέλη της οποίας θα αναγκαστούν να δουν τις μεταξύ τους σχέσεις κάτω από μια νέα οπτική.

Gattaca
(ΗΠΑ, 1997)
Σκηνοθεσία: Άντριου Νίκολ /Andrew Niccol. Με τους: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law. Έγχρωμη, 106΄.
Σε ένα μακρινό μέλλον όπου η γέννηση κάθε ανθρώπου βασίζεται σε ένα προμελετημένο συνδυασμό γονιδίων, ένας γενετικά κατώτερος νεαρός άνδρας, ο Βίνσεντ, παίρνει τη θέση ενός ανώτερου, προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρό του και να συμμετάσχει σε μια αποστολή στο διάστημα. Ωστόσο, λίγο πριν το ξεκίνημα της αποστολής, ο Βίνσεντ βρίσκεται στο στόχαστρο ενός αδίστακτου ερευνητή που απειλεί να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU