Βιωματικό εργαστήριο με τον βραβευμένο ντοκιμαντερίστα Βασίλη Λουλέ διερευνά τη σχέση μεταξύ προφορικής μαρτυρίας και επίσημης Ιστορίας.
Ταλαντούχος και καταρτισμένος κινηματογραφιστής, φιλοπερίεργος, χαλαρός κι επικοινωνιακός ως άνθρωπος, ο ντοκιμαντερίστας Βασίλης Λουλές, είναι μανούλα στο να εκμαιεύει (με την πιο καλή έννοια) εκμυστηρεύσεις, αναμνήσεις και μύχιες μαρτυρίες από καθημερινούς ανθρώπους των άστεων και της υπαίθρου. Απόδειξη, τα βραβευμένα του ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» (2011) και «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί – Παραμύθια για πάντα» (2014). Συνεχίζοντας την εμπνευσμένη προσπάθειά του να μεταλαμπαδεύσει –εντελώς διαδραστικά και καθόλου από καθέδρας– την γνώση, και κυρίως τον ενθουσιασμό του για το ντοκιμαντέρ και τα μυστικά του, ο Λουλές διοργανώνει ένα ακόμη κινηματογραφικό εργαστήριο. Αυτή τη φορά στην Αθήνα. Θέμα του διήμερου βιωματικού εργαστηρίου, που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο 18 & 19 Μαΐου, είναι «Προφορική μαρτυρία, ιστορικό ντοκιμαντέρ και εκπαίδευση».
Με κερδισμένο το στοίχημα του «ξεκλειδώματος» των συνομιλητών του (θυμηθείτε τις σκαμπρόζικες γιαγιούλες στο «Πέρασα κι εγώ από κει…»), ο σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σχέση σκηνοθέτη/ ερευνητή και συνεντευξιαζόμενου που καταθέτει προσωπική μαρτυρία Για το πώς, δηλαδή, πρέπει κανείς να προσεγγίζει, να χαλαρώνει και τελικά να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μοιράζονται τη ζωή τους με τον φακό. Ή για το πώς η σωστή δομή και σκηνοθεσία ενός ντοκιμαντέρ μπορούν να κάνουν μια πεζή αφήγηση ζωντανή και ενδιαφέρουσα.
Και φυσικά, όπως δηλώνεται και στον τίτλο του εργαστηρίου, ο Λουλές και οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν και με το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ ως πολύτιμο εργαλείο στο μάθημα (ει μη και στην καταγραφή) της Ιστορίας. Δηλώστε συμμετοχή έως τις 8 Μαΐου.
Info: Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 15 ώρες, και ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων, 18 άτομα. Πληροφορίες https://www.facebook.com/events/1022151664638025/.
Πηγή : Tospirto