Friday, April 26, 2024
spot_img
Homecinema newsΑντίο σ΄έναν Άγιο... κατάσκοπο

Αντίο σ΄έναν Άγιο… κατάσκοπο

Ο Ρότζερ Μουρ πέθανε σε ηλικία 89 ετών.

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο εμβληματικός Βρετανός ηθοποιός σερ Ρότζερ Τζορτζ Μουρ. Ο Μουρ έγινε γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στο ρόλο τού Σάιμον Τέμπλαρ στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος» και αργότερα από το ρόλο του μυστικού πράκτορα Τζέιμς Μποντ σε επτά κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ του 1973 και του 1985.

Η είδηση ανακοινώθηκε από τα διεθνή μέσα, τα οποία αναφέρουν ότι ο ηθοποιός έχασε μια σύντομη αλλά θαρραλέα μάχη με τον καρκίνο στην Ελβετία. Στην σελίδα του στο Twitter η οικογένεια έγραψε: «Με πολύ βαριά καρδιά, πρέπει να μοιραστούμε τα άσχημα νέα ότι ο πατέρας μας, Sir Roger Moore, πέθανε σήμερα. Είμαστε συντετριμμένοι.» Η κηδεία του θα γίνει σε ιδιωτική τελετή στο Μονακό.

Ο Ρότζερ Μουρ γεννήθηκε στο Στόκγουελ του Λονδίνου. Πριν ακόμη ενηλικιωθεί, ο Ρότζερ Μουρ είχε προλάβει να σπουδάσει για ένα εξάμηνο στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης (RADA), όπου τα δίδακτρά του πληρώνονταν από τον σκηνοθέτη Μπράιαν Ντέσμοντ Χερστ, που αργότερα χρησιμοποίησε τον Μουρ ως έξτρα στην ταινία του «Trottie True» (1949). Στη RADA ο Μουρ ήταν συμφοιτητής της μελλοντικής συμπρωταγωνίστριάς του στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ, Λόις Μάξγουελ (1927-2007), της πρώτης Μις Μάνιπένυ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Μουρ εργάσθηκε ως μοντέλο, εμφανιζόμενος σε έντυπες διαφημίσεις για πλεκτά και πολλά άλλα προϊόντα, όπως οδοντόκρεμα. Στη συνέχεια, το 1954, υπέγραψε ένα επταετές συμβόλαιο με τη Metro-Goldwyn-Mayer, αλλά οι ταινίες του που ακολούθησαν δεν σημείωσαν επιτυχία. Κατόρθωσε να γίνει γνωστός στην τηλεόραση παίζοντας τον ομώνυμο ρόλο του Σερ Γουίλφρεντ (Wilfred of Ivanhoe) στη σειρά του 1958–59 «Ιβανόης».

Η εποχή, όμως, που γνώρισε την παγκόσμια φήμη ήρθε για τον Μουρ όταν ο παραγωγός σερ Λιου Γκρέιντ του έδωσε τον ρόλο του Σάιμον Τέμπλαρ στη σειρά «Ο Άγιος», βασισμένη στα μυθιστορήματα του Λέσλι Τσάρτερις. Ο Μουρ είχε πει σε συνέντευξή του τότε (1963) ότι ήθελε να αγοράσει τα δικαιώματα για τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του Τσάρτερις. Η τηλεοπτική αυτή σειρά γυρίστηκε στη Βρετανία, αλλά με «το μάτι στραμμένο» προς την αμερικανική αγορά, και η επιτυχία της εκεί και σε αρκετές άλλες ξένες χώρες έκανε το όνομα «Μουρ» γνωστό διεθνώς, ιδίως από το 1967 και μετά. Επιπλέον, εδώ ο Μουρ καθιέρωσε το κομψό, γεμάτο αυτοπεποίθηση, γοητευτικό και περιπαικτικό στιλ του, το οποίο μετέφερε και στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Στα ύστερα χρόνια της σειράς ο Μουρ έφθασε να σκηνοθετήσει αρκετά επεισόδιά της.

Εξαιτίας της ενασχόλησής του με τον «Αγιο», ο Ρότζερ Μουρ δεν ήταν ούτως ή άλλως διαθέσιμος για ταινίες Τζέιμς Μποντ για πολύ καιρό. Μόνο αφού ο Σον Κόνερι ανακοίνωσει το 1966 ότι δεν θα έπαιζε τον Μποντ, συνειδητοποίησε ότι ίσως να ήταν υποψήφιος για τον ρόλο. Τον Αύγουστο του 1972, ο παραγωγός των ταινιών Μποντ Άλμπερτ Μπρόκολι του πρότεινε το ρόλο του θρυλικού πράκτορα, πρόταση την οποία ο Μουρ αποδέχθηκε και συμπλήρωσε τα περισσότερα χρόνια στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ από κάθε άλλο ηθοποιό, 12 συνολικά, με 7 επίσημες ταινίες. Μέχρι στιγμής επίσης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μποντ: ήταν 58 ετών όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τον ρόλο, στις 3 Δεκεμβρίου 1985.

Άλλες ταινίες του Μουρ
Κατά την περίοδο που πρωταγωνιστούσε στις ταινίες του Μποντ, ο Μουρ έπαιξε και σε 13 άλλες ταινίες, με πρώτη το θρίλερ «Gold» (1974) με τη Σουζάνα Γιορκ. Υποδύθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, έναν κομάντο, συμπρωταγωνιστώντας με τους Ρίτσαρντ Μπάρτον και Ρίτσαρντ Χάρις στην ανορθόδοξη περιπέτεια «Επιχείρηση Άγριες χήνες» (1978), έναν ειδικό της αντιτρομοκρατικής στο θρίλερ «North Sea Hijack» (1979) και έναν εκατομμυριούχο τόσο παθιασμένο με τον Ρότζερ Μουρ, ώστε να υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική για να μοιάζει με το ίνδαλμά του, στην κωμωδία «Κάνονμπολ» (1981).

Επί πέντε χρόνια μετά την τελευταία ταινία του Μποντ, ο Μουρ δεν έπαιξε σε κινηματογραφική ταινία, εκτός από την κομεντί «Bed & Breakfast». Σε μία από τις τελευταίες του ταινίες, σε ηλικία 73 ετών, ο Μουρ δεν δίστασε να υποδυθεί έναν εκδηλωτικό ομοφυλόφιλο στην ταινία Boat Trip (2002).
Το 1999 ο Μουρ τιμήθηκε με το παράσημο Commander of the Order of the British Empire και μετά (2003) με το ανώτερο Knight Commander of the Order of the British Empire για το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο κυριάρχησε στον δημόσιο βίο του για περισσότερο από μία δεκαετία.

Στις 11 Οκτωβρίου 2007, τρεις ημέρες πριν τα ογδοηκοστά του γενέθλια, ο Μουρ τιμήθηκε με ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ για το έργο του στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

Πηγή : Tospirto

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU