Friday, April 19, 2024
spot_img
HomeΘέατροΣυντεύξη του Χάρη Φλέουρα

Συντεύξη του Χάρη Φλέουρα

«Αν αναλογιστούμε ότι γράφτηκε και δημοσιεύθηκε την περίοδο της κατοχής, δε χρειάζεται να εξηγήσω το πόσο ρηξικέλευθο ήταν!».

Τον ξεχωρίσαμε ως … υπηρέτρια την περασμένη σεζόν στην παράσταση «Βικτώρ ή τα Παιδιά στην Εξουσία» και μάλιστα ήταν υποψήφιος για ερμηνεία σε γυναικείο ρόλο στα Queer Theatre Awards 2017, ενώ παλαιότερα είχε συμμετάσχει στον «Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα» σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη στο Μικρό θέατρο Επιδαύρου και στο «Όλοι Ένα-φίλα με» (επίσης του Κραουνάκη). Ο λόγος για τον δυναμικό περφόρμερ Χάρη Φλέουρα, που παράλληλα με τις παραστάσεις της Σπείρας Σπείρας στη Σφίγγα κάθε Δευτερα, θα πρωταγωνιστήσει στο εμβληματικό κείμενο του «ευφυούς» Έλληνα διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών σήμερα» (σκην. Σταμάτης Κραουνάκης).

Συστήσου μας…
Χάρης, χάρηκα! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με πολλή αγάπη, σεβασμό αλλά και στήριξη για τις όποιες μου επιλογές (κυρίως την επαγγελματική). Αυτό με ώθησε ώστε στα 18 να μετακομίσω στην Αθήνα και να σπουδάσω υποκριτική στη σχολή Βεάκη. Έκτοτε εργάζομαι ως ηθοποιός με μικρά διαλείμματα για περαιτέρω σπουδές με τη μορφή σεμιναρίων, όπως αυτά που συμμετείχα με τον Ντάριο Φο και την Φράνκα Ραμέ.

Τι σε γοητεύει στο κείμενο αυτό;
Αυτό που με γοήτευσε και συνεχίζει να με γοητεύει σε αυτό το κείμενο πέραν της υπέροχης γλαφυρής γλώσσας του, είναι τα πυκνά του νοήματα . Σε κάθε ανάγνωση ανακαλύπτω και άλλες έννοιες, άλλες ερμηνείες των λέξεων σε σημείο που σε αναγκάζει να τις παρατηρείς και να τις ψάχνεις μια προς μια για να βρεις τον ουσιαστικό τους στόχο για πιο λόγο είναι σε εκείνο το σημείο τοποθετημένες! Είναι μαγικό πως διευρύνεται η σκέψη σου!

Σε δυσκόλεψε η λόγια γλώσσα του;
Έχοντας διαβάσει Παπαδιαμάντη, Καρκαβίτσα, Σουρή δεν μου ήταν άγνωστη η καθαρεύουσα. Ο τρόπος με τον οποίο έγραψε το συγκεκριμένο κείμενο ο Λεμπέσης είναι τρομερά παραστατικός ευκολονόητος και ευχάριστος. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που μπορούμε να τον παρουσιάσουμε και θεατρικά.

Πόσο ρηξικέλευθο ήταν το κείμενο αυτό στην εποχή του; Σήμερα ισχύει το ίδιο;
Αν αναλογιστούμε ότι γράφτηκε και δημοσιεύθηκε την περίοδο της κατοχής, δε χρειάζεται να εξηγήσω το πόσο ρηξικέλευθο ήταν! Σημερα θεωρώ ότι είναι υποχρεωτικό ακόμα και να διδάσκεται στα σχολεία αυτή η κοινωνιολογική κι όχι μόνο μελέτη.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον Σταμάτη Κραουνάκη; Θα ακούσουμε και μπόλικη μουσική στην παράσταση;
Με τον Σταμάτη συνεργαζόμαστε εδώ και 3 χρόνια, γνωρίζοντας πια καλά ο ένας τον άλλο, λόγω της άμεσης πια επικοινωνίας και κατανόησης, η καθοδήγηση για το πως θα χτιστεί το έργο γίνεται πιο εύκολα. Το ότι είναι συνθέτης είναι ένα τεράστιο προσόν ώστε να δούμε το κείμενο ως παρτιτούρα και να το ακολουθήσουμε πιστά και να μην χαθούμε στην «μετάφραση». Την μουσική την έχει αναλάβει ο Κώστας Ξενόπουλος, ο οποίος ακολούθησε με σεβασμό την σκηνοθετική παρτιτούρα του Σταμάτη, η οποία χρειάστηκε μόνο κάποια μουσικά μοτίβα.

Ποια είναι αλήθεια η κοινωνική σημασία των βλακών σήμερα;
Αυτή που ήταν πάντα. Τεραστία!

Νιώθεις συχνά πως περιστοιχίζεσαι από βλάκες;
Εδω θα δανειστώ τα λογια του Ευαγγελου Λεμπέση « …πολλοι εξ´ αυτών κατέλαβον διαδοχικώς πλείστα αξιώματα της κοινωνίας και της πολιτείας απο του Προέδρου της Δημοκρατίας εως του Προέδρου του συλλόγου προστασίας εγγυων μυιών του Γενικού γραμματέως της γενικής συνομοσπονδίας πωλητών ποντικοπαγίδων κ.ο.κ.». Τα συμπερασματα δικα σας!

Πηγή : Tospirto

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU