Saturday, April 20, 2024
spot_img
Homecinema newsΠέντε ευρωπαϊκές ταινίες για τον αθλητισμό

Πέντε ευρωπαϊκές ταινίες για τον αθλητισμό

Καταδύσεις, ποδόσφαιρο, ρατσισμός, αγάπη και Formula 1 με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

 

Ο αθλητισμός, το πνεύμα συναγωνισμού, η μάχη για τη διάκριση. Ο ανταγωνισμός, οι ευκαιρίες για να ξεχωρίσεις και να καταφέρεις να ανέβεις στο βάθρο της προσωπικής σου ευτυχίας. Τα κοινωνικά πρότυπα, το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και του εφήμερου σώματος. Πέντε ευρωπαϊκές ταινίες προβάλλουν τα αθλητικά μας χρόνια με τον καλύτερο τρόπο.

Chariots Of Fire: Οι δρόμοι της φωτιάς του Χιου Χάντσον (1981)

Δύο Άγγλοι αθλητές παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (1924) και φεύγουν έχοντας στα χέρια τους χρυσά μετάλλια. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία δύο ερασιτεχνών δρομέων που ξεχωρίζουν στο τρέξιμο 100 μέτρων, του Χάρολντ Έιμπραχαμς και του Έρικ Λίντελ. Ο πρώτος έρχεται αντιμέτωπος με το ρατσισμό εξαιτίας της Εβραϊκής του καταγωγής και ο δεύτερος είναι θεολόγος και ευγνωμονεί Τον Θεό για το χάρισμα που το έδωσε! Ένας αγώνας δρόμου για να αποδείξεις την αξία σου, να κερδίσεις το σεβασμό και να κατανοήσεις αν αυτό που έχεις είναι ένα θείο δώρο ή αποτέλεσμα της δικής σου προσπάθειας. Η ανθρώπινη ψυχή στα καλύτερά της! Η ταινία τιμήθηκε με τέσσερα Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, Σεναρίου, Κοστουμιών και Μουσικής δια χειρός Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Le Grand Bleu: Απέραντο γαλάζιο του Λικ Μπεσόν (1988)

thumb_le_grand_bleuMία κλασική και σπουδαία ταινία που έχει ψυχή, βουτιές που κόβουν την ανάσα, και αναμετρήσεις. Ο Ζακ και ο Ένζο γνωρίζονται από παιδιά. Μοιράζονται το πάθος για την ελεύθερη κατάδυση, ένα άθλημα επικίνδυνο και συναρπαστικό. Αυτοί οι δύο άνθρωποι χάνονται και ξανασμίγουν για να αναμετρηθούν διεκδικώντας την πρόκριση. Πρωταθλητές πια δοκιμάζουν την αντοχή και τα όριά τους στην άβυσσο της θάλασσας. Με γυρίσματα στη Σικελία, την Αμοργό, την Ίο και τα Κουφονήσι, αυτή η ταινία σε γεμίζει με σκηνές που δύσκολα ξεχνάς. Ιερό λες, με αγωνία και δοκιμές ψυχής. Η παραλία της Αγίας Άννας στην Αμοργό πρωταγωνιστεί με την ομορφιά της ενώ η ένταση, εναλλάσσεται με τη συγκίνηση και ο φωτεινός ήλιος οδηγεί τους ανθρώπους στο νόημα της ζωής. Ξεχωριστός και ο Ζαν Ρενό στα πρώτα του βήματα! Η ταινία τιμήθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου με τα βραβεία Καλύτερης Εικόνας και Καλύτερης Μουσικής στην απονομή του 1988

The Miracle of Bern: Το θαύμα της Βέρνης του Σένκε Βόρτμαν (2003)

thumb_the_miracle_of_bernΠάθος για το ποδόσφαιρο και ένας πατέρας (Ρίτσαρντ) που είναι απών! Ο 11χρονος γιος του (Ματίας) αντικαθιστά την φυσική παρουσία του γονιού που δε δίνει σημασία με την αγάπη του για τον Γερμανό ποδοσφαιριστή Χέλμουτ Ραν, ο οποίος μετατρέπει το παιδί σε «μασκότ». Με φόντο τους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο που πρόκειται να διεξαχθούν στη Βέρνη και τη λαχτάρα του μικρού να βρεθεί εκεί πατέρας και γιος έρχονται αντιμέτωποι. Θαύμα αγάπης, αντιθέσεις ψυχών και μία μεγάλη νίκη για την εθνική ομάδα της Γερμανίας που θα μείνει στην ιστορία ως «Το Θαύμα της Βέρνης». Αυτή η αναπαράσταση του θρυλικού τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Γερμανία – Ουγγαρία) και η νίκη της πρώτης απέναντι στην αήττητη δεύτερη είχε επιπλέον αξία καθώς συμβόλιζε και το τέλος μίας μακράς περιόδου εσωστρέφειας για τους ηττημένους του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ιστορικός τελικός διεξήχθη στις 4 Ιουλίου 1954.

Senna: Σένα του Ασίφ Κατάντια (2010)

thumb_sennaΟ Βραζιλιάνος Αϊρτον Σένα είναι ένας θρύλος. Είναι ο άνθρωπος που ανάγκασε τους συμπατριώτες του να εγκαταλείψουν το ποδόσφαιρο και να αγαπήσουν τη Φόρμουλα 1. Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του- κάτι σαν καταιγιστική ταινία δράσης- αφηγείται τη ζωή και την πορεία του. Πώς κατάφερε να βγει από τα στενά όρια της πατρίδας του και να εξελιχθεί σε παγκόσμιο μύθο. Από την αρχή του μέχρι το τραγικό τέλος του –το 1994, σε ηλικία 34 ετών, στο Grand Prix του Σαν Μαρίνο- το αρχειακό υλικό, οι ακυκλοφόρητες σκηνές από προσωπικές βιντεοκασέτες αλλά και οι εικόνες από την κηδεία του, δημιουργούν ένα ξεχωριστό διαμάντι που- ανάμεσα σε πολλές διακρίσεις- κέρδισε και το Βραβείο Κοινού στο Sundance Festival.

Offside: Οφσάιντ του Τζαφάρ Παναχί (2006)

thumb_offside1_600x391-1600x900-c-defaultΤα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν και ο τρόπος που τις αντιμετωπίζει η κοινωνία εντός συνόρων και απαγορεύσεων είναι το κεντρικό θέμα της ταινίας «Offside». O Τζαφάρ Παναχί κινηματογραφεί ένα ματς ψυχών. Αν είσαι γένους θηλυκού δεν σου επιτρέπεται η είσοδος στα γήπεδα της χώρας. Πέντε κορίτσια-φίλαθλοι που θέλουν πολύ να παρακολουθήσουν τον κρίσιμο προκριματικό αγώνα Ιράν-Μπαχρέιν στο στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε αγόρια. Η σύλληψή τους είναι αναπόφευκτη ανάμεσα σε εξαιρετικούς διαλόγους, μία έντονη οργή αλλά και ένα προσεγμένο χιούμορ. Ερασιτέχνες ηθοποιοί, γυρίσματα κατά τη διάρκεια ενός πραγματικού αγώνα ποδοσφαίρου και η Αργυρή άρκτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2006 είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου οφσάιντ!

 

ΠΗΓΗ:TOSPIRTO.NET

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU