Thursday, March 28, 2024
spot_img
HomeΕκδηλώσειςΜΝΗΜΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ - ΒΡΑΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

ΜΝΗΜΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑ – ΒΡΑΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ

Εμμανουήλ Κριαράς (1906-2014)

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει βραδιά μνήμης και τιμής στον Εμμανουήλ Κριαρά, έναν από τους κορυφαίους των Ελληνικών Γραμμάτων του 20ού αιώνα. Το αφιέρωμα το οποίο επιμελούνται οι καθηγητές Χ. Μπαμπούνης και Θ. Πυλαρινός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου ώρα 18:00 στους χώρους του κεντρικού κτηρίου, Ηρακλειδών 16, Θησείο.

Το κόστος συμμετοχής είναι 15 ευρώ κατ’ άτομο και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των μορφωτικών προγραμμάτων του Μουσείου Ηρακλειδών.

“Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΣ”

του Χαράλαμπου Μπαμπούνη
“Η μακρινή μου συγγένεια με το Μανώλη Κριαρά μου έδωσε τη δυνατότητα – στο μέρισμα της δικής μου ζωής – να γνωρίσω τον άνθρωπο που αναδείχθηκε δάσκαλος [με το Δ, κατά Καζαντζάκη, κεφαλαίο] και μεγάλος ερευνητής.
Η μακρά ζωή του ήταν αγώνισμα ελευθερίας και γνώσης. Άφησε πίσω του τεράστιο σε ποσότητα και ποιότητα έργο. Όπως έχει λεχθεί, ακόμη κι αν υπήρχε μόνον το 14τομο Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας, αυτό θα υπερεπαρκούσε για να του προσφέρει στο διηνεκές τη δικαίωση, την αναγνώριση, την επιστημονική τιμή και την ευγνωμοσύνη. Γνωστός είναι ο αγώνας του για τη γλώσσα και το γλωσσικό ζήτημα. Η μαρτυρία του έργου του είναι που δίνει στο πρόσωπο και στην οντότητά του τη θέση που του ανήκει στους Δασκάλους του Ελληνισμού”.

Ο Χαράλαμπος Νικ. Μπαμπούνης είναι Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του ελληνικού κράτους και των θεσμών του, οι ιστορικές πηγές και η μελέτη τους» στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Μήλο το 1952 και σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2004 και 2005 δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του University of Johannesburg [Department of Greek and Latin Studies] και το 2008  στο ομοταγές Μεταπτυχιακό  του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει δώσει διαλέξεις στο Universität Bonn, στο Universität  Münster, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Αγλαντζιάς Κύπρου και στο Institute Maria Haps-Bruxelles [sous le haut patronage de l’Université Catholique de Louvain].
Είναι Πρόεδρος του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης και Αναπληρωτής Προέδρου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το συγγραφικό του έργο, που περιλαμβάνει δεκατέσσερα βιβλία και πάνω από εκατό πενήντα επιστημονικά δημοσιεύματα, αναφέρεται, κυρίως, στην ιστορία του 19ου και 20ού αι., στην ιστορία των θεσμών, στις ιστορικές πηγές, στην τοπική ιστορία, στην ιστορία της εκπαίδευσης καθώς και σε θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα της ιστορίας.

 “Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ”

του Θεοδόση Πυλαρινού
Ο Εμμανουήλ Κριαράς ξεκίνησε την πνευματική διαδρομή του ως λογοτέχνης. Σε ηλικία είκοσι δύο ετών εμφανίστηκε ως ποιητής, αρχικά στο Περιοδικόν της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαιδείας και, όταν σταμάτησε αυτό, στα Ελληνικά Γράμματα του Κωστή Μπαστιά. Ο Ηρακλής Αποστολίδης, ο οποίος στη στήλη της αλληλογραφίας του Περιοδικού έκρινε τα ποιήματα των νέων συνεργατών και τους καθοδηγούσε, είχε ξεχωρίσει τον Εμμ. Κριαρά και δημοσίευσε πολλά ποιήματά του στο σύντομο διάστημα συνεργασίας τους. Ένα διήγημά του, επίσης πολλά υποσχόμενο, συμπληρώνει τη μικρή λογοτεχνική θητεία του. Τα νεανικά αυτά έργα, τα οποία συγκέντρωσε και δημοσίευσε πρόσφατα ο Θεοδόσης Πυλαρινός θα παρουσιαστούν μαζί με άλλες μαρτυρίες από τη ζωή και το έργο του.

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Επτανησιακής καταγωγής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή  του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και από το 2002 στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Είναι υπεύθυνος της έκδοσης των Κερκυραϊκών Χρονικών, σύμβουλος έκδοσης του λογοτεχνικού περιοδικού Πόρφυρας και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Κυπριακή Βιβλιοφιλία. Ασχολήθηκε ειδικότερα με την Επτανησιακή Σχολή, το Γλωσσικό ζήτημα και τη σύγχρονη κυπριακή φιλολογία και λογοτεχνία. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία για πρόσωπα και πράγματα της νεοελληνικής γραμματείας, έχει επιμεληθεί αφιερώματα για σύγχρονους ποιητές και έχει δημοσιεύσει πάνω από 350 μελετήματα και άρθρα σε επιστημονικά και λογοτεχνικά έντυπα.

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU