Home Θέατρο Η Επίδαυρος αποκτά το δικό της «Λύκειο»

Η Επίδαυρος αποκτά το δικό της «Λύκειο»

0

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος έκανε ξεκάθαρο πως κεντρική επιδίωξη του είναι η ίδρυση ενός εκπαιδευτικού θεσμού στην Επίδαυρο, ενός Διεθνούς Θερινού Σχολείου Αρχαίου Δράματος. Το «Λύκειον Επιδαύρου» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς θα λειτουργεί σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία. Για το 2017, η πρώτη θα είναι από 22 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου και η δεύτερη από 10 έως 24 Ιουλίου. Απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο και στόχος είναι η λειτουργία του Λυκείου να συμπίπτει με το Φεστιβάλ, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να αλληλοσυμπληρώνονται.

Διαβάστε όλα όσα είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στην ομιλία του

«Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να ανακοινώσουμε επίσημα και να μοιραστούμε μαζί σας το σχέδιο της ίδρυσης του Λυκείου Επιδαύρου, ενός πολύτιμου για όλους μας σχολείου, το οποίο θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλο τον κόσμο. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και το διάλογο στο χώρο των παραστατικών τεχνών, και αυτόν ακριβώς το στόχο στο υψηλότερο επίπεδο υπηρετεί η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου. Όχι μόνο γιατί έρχεται να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου πρακτικής πάνω στο αρχαίο δράμα, στον τόπο που γεννήθηκε, εδώ στην Ελλάδα· ούτε μόνο γιατί η διεθνής αυτή συνάντηση ηθοποιών και δασκάλων θεάτρου, σκηνοθετών, μουσικών, χορογράφων αλλά και θεατρολόγων, ανθρωπολόγων, μουσικολόγων, μπορεί να οδηγήσει σε μια αναγκαία σήμερα ανανέωση της ματιάς πάνω στην αρχαία τραγωδία και την κωμωδία· αλλά και επειδή μπορεί να οικοδομήσει μια νέα συνάντηση της παράδοσης με το σήμερα, του αρχαίου με τον σύγχρονο πολιτισμό. Κι αυτό με όχημα δύο εξίσου σημαντικούς πυλώνες: το αρχαίο δράμα και τον ηθοποιό.

Το Λύκειον Επιδαύρου θα λειτουργήσει από το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2017. Για τις ανάγκες αυτού μεγάλου θερινού σχολείου θα δημιουργηθεί κατασκήνωση όπου θα φιλοξενούνται οι σπουδαστές, ώστε να εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον και να αποκτούν μια εμπειρία συνύπαρξης που θα προάγει τις αξίες της κοινότητας, δηλαδή τη συνεργατικότητα, τη συμπληρωματικότητα και την ανταλλαγή, σ’ ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα η καλλιτεχνική δημιουργία και η συνάντηση νέων ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτισμούς θα ζωντανεύει ολόκληρη την περιοχή και ζητούμενο για μας είναι να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο εκπαιδευτικό αυτό εγχείρημα. Το Λύκειον Επιδαύρου στοχεύει να είναι λοιπόν μια πηγή πνευματικής αλλά και αναπτυξιακής τόνωσης για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθώς θα φέρει αυτό τον τόπο και την πλούσια δυναμική του στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η Επίδαυρος είναι σημαντική για μας, όχι μόνο λόγω του Αρχαίου Θεάτρου που διαθέτει, αλλά ως τόπος: με τη γεωγραφική θέση, την ενέργεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ευνόησαν ακριβώς τη δημιουργία αυτού του εμβληματικού θεάτρου. Τοποθετώντας το Σχολείο μας στην περιοχή της Επιδαύρου απεγκλωβίζουμε την εκπαίδευση του ηθοποιού από τη συνήθη πρακτική της δουλειάς σε κλειστό χώρο και επιτρέπουμε στους σπουδαστές να αντιληφθούν πολύ καλύτερα και να βιώσουν την ανάπτυξη δυναμικών ανοιχτού χώρου, που συντέλεσαν στη γένεση και την ανάπτυξη του αρχαίου δράματος. Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι σχεδιασμένο για ανοιχτούς χώρους, ειδικά επιλεγμένους για τους σκοπούς του θερινού αυτού σχολείου, που θα συμπληρώνει και θα συμπληρώνεται από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα φιλοξενούνται στο μεγάλο και στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου. Μαθήματα και δράσεις θα αντλούν έμπνευση από το φυσικό τοπίο και τα αρχαία ή νεότερα μνημεία της περιοχής. Μ’ άλλα λόγια, το Λύκειον Επιδαύρου θα είναι ένας εκπαιδευτικός θεσμός απόλυτα συνδεδεμένος με τον τόπο του, πράγμα που θα κάνει ακόμα πιο μοναδική την εμπειρία συμμετοχής σ’ αυτόν.

Υλοποίηση

Για την υλοποίηση της ιδέας του Λυκείου Επιδαύρου συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και με φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αργολίδας. Συγκεκριμένα συνεργαζόμαστε από την αρχή με τον Δήμο Επιδαύρου κι τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γκάτζιο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Πέτρο Τατούλη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την έφορο κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, την Υπηρεσία Αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου και τον καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, την Κοινότητα Επιδαύρου, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπιείου κ. Παναγιώτη Καψάλη, τον πολιτικό μηχανικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Βαγγέλη Καζολιά, επιβλέποντα των εργασιών του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργαζόμαστε, επίσης, με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει έδρα το Ναύπλιο, την πρόεδρο του τμήματος κ. Άλκηστη Κοντογιάννη και τους καθηγητές κ. Γιάννη Λεοντάρη και την κ. Χριστίνα Ζώνιου. Ειδικότερα, για τη δημιουργία της κατασκήνωσης, μας έχει παραχωρηθεί από το Δήμο δασική έκταση 20 στρεμμάτων στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας της περιοχής (πολύτιμο για την παροχή Α ́ βοηθειών στους κατασκηνωτές ). Για την έκταση αυτή έχουμε ήδη πάρει τη θετική έγκριση του Δασάρχη κ. Γεωργίου Πολίτη. Τα εργαστήρια του Λυκείου θα διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός της κατασκήνωσης, αλλά θα αναπτυχθούν με μέτρο και κοντά σε μνημεία, όπως και στους πευκώνες και στα αλσύλλια στην ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή. Για την υλοποίηση των εργαστηρίων, θα αξιοποιηθούν χώροι που βρίσκονται κοντά στο Αρχαίο Θέατρο (Δημοτικά Σχολεία σε χρήση ή που έχουν πάψει να λειτουργούν στην Αρχαία και στη Νέα Επίδαυρο, το Γυμνάσιο στο Λυγουριό, που διαθέτει κλειστό γήπεδο μπάσκετ και αίθουσα χορού, περίβολοι ιστορικών εκκλησιών κτλ. ). Σε πολλά επίπεδα όμως θα αξιοποιηθεί και το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, που θα αποτελέσει έναν από τους κύριους χώρους των εργαστηρίων, διαλέξεων και παρουσιάσεων των εργασιών του Λυκείου Επιδαύρου. Παράλληλα, αυτό το θέατρο, ως αμφιθέατρο του Λυκείου, θα φιλοξενεί συνέδρια, ημερίδες και θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις με αφετηρία το πρόγραμμα του Λυκείου, ανοιχτές στο κοινό. Τέλος, με σκοπό την ευρύτερη αξιοποίηση της περιοχής της Αργολίδας, έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Heilbronn της Γερμανίας και τον καθηγητή Sebastian Kaiser, ώστε να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή μια επιστημονική ομάδα, που θα ερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους τουριστικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.

Πότε θα γίνεται

Το Λύκειο Επιδαύρου θα λειτουργεί σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία. Για το 2017, η πρώτη θα είναι από 22 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου και η δεύτερη από 10 έως 24 Ιουλίου. Στόχος είναι η λειτουργία του Λυκείου να συμπίπτει με το Φεστιβάλ, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο, λ.χ. με παρακολούθηση παραστάσεων, συναντήσεις με τους συντελεστές τους, ομιλίες, παρακολούθηση δοκιμών κλπ.

Σε ποιους θα απευθύνεται

Το Λύκειο Επιδαύρου θα απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς. Στην πορεία, φιλοδοξία μας είναι να ανοίξει και σε νέους σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μουσικούς, χορογράφους και χορευτές, θεατροπαιδαγωγούς κλπ. Θα απευθύνεται επίσης σε σπουδαστές, που θα συμμετέχουν σε εργαστήρια (φοιτητές ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, φωτισμού, θεατρικής παραγωγής, αλλά και νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρία οργάνωσης της κατασκήνωσης και πολιτιστικής διαχείρισης ).

Σπουδαστές

Σε κάθε δεκαπενθήμερη περίοδο, θα φοιτούν έως 150 σπουδαστές, οι οποίοι θα διαμένουν στην κατασκήνωση. Για την επιλογή των σπουδαστών σκοπεύουμε να συνεργαστούμε συστηματικά με κορυφαίες δραματικές σχολές, πανεπιστήμια και καλλιτεχνικούς οργανισμούς τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό κι έχουν γι’ αυτό ήδη ξεκινήσει οι σχετικές επαφές. Οι φορείς αυτοί, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ελληνικού Φεστιβάλ, θα επιλέγουν τους σπουδαστές που θα συμμετάσχουν, με κριτήρια που θα θέτει το Λύκειο και με την πιθανότητα συγχρηματοδότησής τους – πρακτική που ακολουθείται σε πολλές σχολές διεθνώς. Η συνεργασία με σχολές και πανεπιστήμια μεγάλου κύρους μπορεί να οδηγήσει σε υψηλό επίπεδο σπουδαστών και παράλληλα να προάγει τις διεθνείς ανταλλαγές και την έρευνα.

Καθηγητές – Φιλοσοφία

Η υψηλού επιπέδου διδασκαλία, με εξέχοντες καλλιτέχνες δασκάλους, Έλληνες και ξένους, που διαθέτουν μια προσωπική ερμηνευτική άποψη για το αρχαίο δράμα, θα μπορεί να προκύπτει κάθε έτος τόσο από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, όσο και μέσα από τις «δεξαμενές» των συνεργαζόμενων φορέων και σχολών. Σε κάθε περίοδο οι σπουδαστές θα έχουν περίπου 170 ώρες διδασκαλίας συνολικά. Θα συνυπάρχουν οχτώ με δέκα κύρια εργαστήρια καθοδηγούμενα το καθένα από άλλο δάσκαλο, και τα οποία θα πλαισιώνονται από συμπληρωματικά εργαστήρια που θα μπορούν να επιλέξουν οι σπουδαστές. Επίσης θα προσφέρονται διαλέξεις, περιηγήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και μάλιστα κάποιες από αυτές θα απευθύνονται και στην τοπική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με διεθνείς προσωπικότητες που έχουν συνδέσει την πορεία τους με την έρευνα του αρχαίου δράματος, προκειμένου οι σπουδαστές του Λυκείου να αποκτήσουν μια ευρύτερη άποψη των διεθνών πειραματισμών, μέσα από την πρακτική άσκηση αλλά και από παρουσιάσεις, συζητήσεις, αφιερώματα. Επίσης, στόχος μας είναι να οργανωθούν ολόκληρα αφιερώματα σε παραδοσιακά θέατρα της Ανατολής, χωρών όπως η Κίνα, η Ιαπωνία ή η Ινδία, προκειμένου να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν μια διαπολιτισμική προσέγγιση του αρχαίου δράματος.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Λυκείου Επιδαύρου βρίσκεται η επιθυμία μας να συνδεθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με το καθαυτό ρεπερτόριο των Αρχαίων Θεάτρων της Επιδαύρου. Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου θα προσανατολιστούμε σε ένα ρεπερτόριο που θα συνδέεται με τα μαθήματα του Λυκείου, ειδικά με τα θέματα που ακουμπούν προαισθητικές φόρμες θεάτρου, λαογραφικά έθιμα, κύκλιους χορούς, μουσικές εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής ή επηρεασμένες από την παράδοση, τέχνες που έχουν εμπνεύσει και συνδέσει με κάποιο τρόπο το αρχαίο δράμα με τις πολιτισμικές μας ρίζες».

Από το 2017 , τα έργα που θα ανεβαίνουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη θεματική που θα επιλέγουμε για κάθε χρόνο. Η κάθε θεματική του Φεστιβάλ Επιδαύρoυ θα συνδέεται και με το περιεχόμενο των μαθημάτων του ΛΥΚΕΙΟΥ. Το 2017 άξονας θα είναι: «H έλευση του ξένου», ένα ζήτημα που συνδέεται με τα σημερινά διλήμματα και θέτει μια εκ νέου συζήτηση για την πρόσληψη του πολιτικού θεάτρου της αρχαιότητας στη σημερινή εν βρασμώ παγκόσμια κατάσταση. Η έννοια του ξένου, μέσα από τα κείμενα της αρχαιότητας και τις παραστάσεις τους στο αρχαίο θέατρο, αλλά και μέσα από το υλικό των διεθνών «ξένων» συμμετεχόντων στο ΛΥΚΕΙΟ, θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν σημαντικό διάλογο ανάμεσα στην αρχαία κωμωδία και τραγωδία και το σήμερα.

Θεωρούμε ότι αυτός ο νέος θεσμός του ΛΥΚΕΙΟΥ έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του Φεστιβάλ της Επιδαύρου, σε μια σημαντική ιστορική στιγμή. Μια στιγμή που τόσο η καλλιτεχνική κοινότητα όσο και η κοινότητα των πολιτών αντιλαμβάνονται, σε εποχή κρίσης σαν τη δική μας, ότι πρέπει να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινηθούν από κοινού, επαναπροσδιορίζοντας την ανάγκη του ελληνικού πολιτισμού. Η διεθνής αυτή συνάντηση των νέων καλλιτεχνών, μέσα από μια διαδικασία παιδείας και βαθιάς κατανόησης των θεσμών –όπως της Δημοκρατίας, που είναι άρρηκτα δεμένη με το αρχαίο δράμα – θεωρούμε ότι προσδιορίζει μια νέα αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές, τόσο του θεάτρου όσο και του τόπου μας.

Πηγή: athinorama