Home Εκδηλώσεις Δράμα-Αθήνα: μια ταινία δρόμος

Δράμα-Αθήνα: μια ταινία δρόμος

0

drama-athinas3Το Φεστιβάλ Δράμας θα έρθει στην Αθήνα και το «Τριανόν», ένα σινεμά που έχει αποδείξει έμπρακτα την αγάπη του για την ταινία μικρού μήκους.
Από τις 20 έως τις 26 Οκτωβρίου οι οπαδοί της ταινίας μικρού μήκους στην Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν: το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 39ου Φεστιβάλ και τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας.

drama-athinas5 Eίναι θεσμός, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων να «περιοδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου: από τις Κυκλάδες και την Μακεδονία, έως το Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Μόνο πέρυσι επισκέφθηκε 85 πόλεις.Η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός αυτού του ταξιδιού.

Να επενθυμίσουμε πως μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Αλέξανδρος Μαραγκός για τον «Κύβο» του, με πρωταγωνιστή τον Μάκη Παπαδημητρίου, ενώ τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε ο Ντίνος Παναγόκος για το «Νανούρισμα της Μαρίας».

Το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα δώσει λοιπόν σε λίγες μέρες και στην πρωτεύουσα το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες. Αλλά και με αυτούς που επιμένουν στην μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία όπως της αξίζει: ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

drama-athinas2Από τις 209 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (τις περισσότερες στην ιστορία του), επιλέχθηκαν 62 ταινίες που διεκδίκησαν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 2 animation. Έδώσαν το παρόν αρκετοί παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ που έχουν διακριθεί στο παρελθόν αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι. Στα ονόματα των παραγωγών φέτος συναντάμε πολλούς που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την διεθνή πλέον απήχηση του ελληνικού σινεμά, και μάλιστα αρκετές γυναίκες: από την Ελένη Κοσσυφίδου μέχρι την Φένια Κοσοβίτσα και την Φαίδρα Βόκαλη.

Οι φετινές «μικρές» που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, είναι ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές αν και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ευτυχώς φάνηκε πως το Μικροφίλμ (το πρόγραμμα χτηματοδότησης μικρού μήκους ταινιών της ΕΡΤ) αλλά και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ξαναμπαίνουν δυναμικά στην παραγωγή των ταινιών μικρού μήκους.

Σύμφωνα με την γνώμη του καλλιτεχνικό διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο «για πρώτη φορά η κρίση κάνει αισθητή την παρουσία της τόσο δυναμικά στην θεματολογία -κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».
Φέτος ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες ασχολούνται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (το βραβευμένο «Ummi» μάλιστα εστιάζει στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.

Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους. Η έκτρωση, η αποβολή, η διαχείριση του πένθους, η βία των ίδιων των παιδιών ως απάντηση στο αίσθημα της απόρριψης, το εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιμετώπιση του «ξένου», αποτελούν μερικές ακόμα θεματικές. Το γκέι στοιχείο είναι φέτος παρόν και μέσα από μια λεσβιακή ερωτική ιστορία.

Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Είναι προφανές πως δεν επιθυμούν απλώς να βοηθήσουν τους νέους σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα, όπως συνέβαινε παλιότερα, αλλά αντιμετωπίζουν πλέον την μικρού μήκους ταινία ως ένα όχημα ανάδειξης της υποκριτικής τους δεινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Μαυροματάκη, Β.Ανδρεαδάκη, Σ.Σεϊρλή, Ν.Μεντή, Ρ.Οικονομίδου, Θ.Τζήμου, Λ.Παπαληγούρα, Πρ.Αλειφερόπουλο, Ε.Τρίγγου, Κ.Σαμαρά, Γ.Παπαδόπουλο, Α.Αϊδίνη, Γ.Σκαφιδά, Μ.Γιαννάτου, Αρ.Μουτούση, Μ.Κεχαγιόγλου.