Αφιέρωμα οι ηθοποιοι με τα περισσότερα oscar

Κανένας ηθοποιός, γυναίκα ή άνδρας, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει περισσότερες από 4 φορές στην καριέρα του ένα Όσκαρ, γεγονός που υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο ότι πρόκειται πράγματι για το “Άγιο Δισκοπότηρο” της βιομηχανίας του κινηματογράφου -ένα βραβείο που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση για το έργο των κορυφαίων.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 6 ηθοποιοί, στις 87 τελετές απονομής των βραβείων, έχουν καταφέρει να κρατήσουν στα χέρια τους ένα χρυσό αγαλματίδιο 3 φορές ή περισσότερες και να περηφανεύονται ότι είναι οι πιο πολυβραβευμένοι από τη διαβόητη Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στην ιστορία.
Οι θρύλοι

Από αυτούς, οι τρεις -Hepburn, Brennan, Bergman- έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ μόνο η τεράστια Katharine Hepburn κατέκτησε τέσσερα χρυσά αγαλματίδια.
Katharine Hepburn: 4 Όσκαρ

H Katharine Hepburn, το 1999, τέσσερα χρόνια πριν τον θάνατό της, ψηφίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (1999) πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες γυναίκες ηθοποιούς όλων των εποχών. Υπάρχουν 4 χρυσά επιχειρήματα για αυτήν την τιμή.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Στην πολυετή της καριέρα, συνολικά 73 χρόνων, έχει κερδίσει 4 Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, τα περισσότερα από οποιονδήποτε συνάδελφό της, ενώ έχει προταθεί άλλες 8 φορές για το ίδιο βραβείο. Κέρδισε Όσκαρ για τις ερμηνείες της σε: Morning Glory (1934), Guess Who’s Coming to Dinner (1968), The Lion in Winter (1969), On Golden Pond (1982).
Walter Brennan: 3 Όσκαρ

Ο Brennan από 15 ετών μάλλον ήξερε πως θα ακολουθήσει τον δρόμο της υποκριτικής, καθώς από εκείνη την ηλικία ξεκίνησε να δίνει παραστάσεις.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Συνολικά έχει κερδίσει 3 Βραβεία Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, για τις ερμηνείες του στις ταινίες Come and Get it (1936), Kentucky (1938) και The Westerner (1940). Ήταν υποψήφιος άλλη μία φορά, το 1941, ξανά για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού.
Meryl Streep: 3 Όσκαρ

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως η Meryl Streep με σχεδόν κάθε ρόλο που καλείται να ενσαρκώσει, καταφέρνει να είναι και υποψήφια στα Όσκαρ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Streep έχει προταθεί συνολικά για Όσκαρ 19 φορές (αριθμός ρεκόρ και μάλλον αξεπέραστος) -15 φορές για βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου και 4 για βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Από αυτές τις 19 υποψηφιότητες, οι 3 μετατράπηκαν σε νίκες, για τις ταινίες Kramer vs Kramer (1980 – Όσκαρ Β’ Γυναικείου), Sophie’s Choice (1983 – Όσκαρ Α’ Γυναικείου) και The Iron Lady (2012 – Όσκαρ Α’ Γυναικείου).
Jack Nicholson: 3 Όσκαρ

O Jack Nicholson έχει κερδίσει συνολικά 3 βραβεία Όσκαρ, ενώ έχει προταθεί συνολικά 12 φορές. Αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών, αν και ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας μικρούς ρόλους.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Το πρώτο του Όσκαρ (Α’ Ανδρικού Ρόλου), το κέρδισε το 1976 για τον ρόλο του στην ταινία One Flew Over the Cuckoo’s Nest, το δεύτερο (Β’ Ανδρικού Ρόλου) ήρθε το 1984 για την ερμηνεία του στην ταινία Terms of Endearment και το τρίτο (Α’ Ανδρικού Ρόλου) το πήρε το 1998 για τον ρόλο του στην ταινία As Good As It Gets.

Αξίζει να αναφέρουμε, για να δουν όλοι πως ακόμα και οι κορυφαίοι έχουν άσχημες μέρες, ότι έχει στην κατοχή του και Χρυσό Βατόμουρο, παίρνοντας τον τίτλο του Χειρότερου Ηθοποιού της Χρονιάς 1992 για τις ταινίες “Man Trouble” και “Hoffa”
Ingrid Bergman: 3 Όσκαρ

H Bergman ήταν μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Τα τρία Όσκαρ της -δύο Α’ Γυναικείου Ρόλου το 1944 για το Gaslight και το 1956 για το Anastasia, καθώς και ένα Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1974 για το Murder on the Orient Express- το επιβεβαιώνουν. Ήταν υποψήφια άλλες 4 φορές.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Η Ingrid Bergman βρίσκεται στη λίστα με τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών όπως την όρισε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση.
Daniel Day-Lewis: 3 Όσκαρ

Είναι γνωστός ως ένας από τους πιο επιλεκτικούς ηθοποιούς στην κινηματογραφική βιομηχανία, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε μόλις 4 ταινίες την τελευταία δεκαετία. Παρόλα αυτά, όταν εμφανίζεται, είναι εντυπωσιακός.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Τα χρυσά αγαλματίδια του Day-Lewis, όλα για ερμηνεία Α’ Ανδρικού Ρόλου, κατακτήθηκαν το 1990 για το My Left Foot, το 2008 για το There Will Be Blood και το 2013 για το Lincoln. Ήταν ξανά υποψήφιος το 1994 και το 2003.
Εκείνοι που μπορούν να τους φτάσουν

Πίσω από τους παραπάνω θρύλους του κινηματογράφου, ακολουθούν αρκετοί άλλοι με δύο Όσκαρ. Επιλέξαμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία σε όσους βρίσκονται ακόμα εν ζωή και δουλεύουν στο σινεμά και επομένως, έχουν ελπίδες να αναρριχηθούν σε αυτήν τη λίστα. Αυτοί είναι μόλις 16:
Jane Fonda

Πολιτική ακτιβίστρια, μοντέλο, γκουρού του fitness, σύμβολο του σεξ, συγγραφέας, μοντέλο. Η Jane Fonda τα έχει κάνει όλα. Και στο ενδιάμεσο “πρόλαβε” να έχει μία αξιοπρεπέστατη κινηματογραφική καριέρα, ως ηθοποιός, βραβευμένη μάλιστα, με δύο Όσκαρ.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Το πρώτο από τα δύο χρυσά αγαλματίδια της μεγάλης Αμερικανίδας ηθοποιού ήρθε το 1971 και ήταν Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Klute. Το 1978, κατέκτησε το ίδιο βραβείο, για τον ρόλο της στο Coming Home. Έχει ακόμα 5 υποψηφιότητες, 4 για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου και μία για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Robert De Niro

Ο Robert De Niro θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και έχει τα βραβεία για να το αποδείξει. Συνολικά έχει κερδίσει 2 Όσκαρ για τους ρόλους του στις ταινίες Raging Bull (1980 – Α’ Ανδρικού) και The Godfather part II (1974 – Β’ Ανδρικού), ενώ ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι άξιζε ένα ακόμα, μόνο και μόνο για τον μονόλογο “You talkin’ to me?”, στην ταινία Taxi Driver;
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Για το Taxi Driver, ο De Niro ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου το 1976, ενώ προτάθηκε για το ίδιο βραβείο άλλες 3 φορές (συνολικά 4). Για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου ήταν και πάλι υποψήφιος το 2012.
Cate Blanchett

Με 2 Όσκαρ για τις ερμηνείες της στις ταινίες Blue Jasmine (Α’ Γυναικείου – 2013) και The Aviator (Β’ Γυναικείου – 2004), η Cate Blanchett δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 28 Φεβρουαρίου μπορεί να κερδίσει το τρίτο της χρυσό αγαλματίδιο, καθώς είναι ξανά υποψήφια για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Carol.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Μία ταινία η οποία έρχεται πρώτα και αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, μαζί με την πλειοψηφία των φετινών υποψήφιων για Oscar ταινιών, λίγο μετά τις κινηματογραφικές αίθουσες και έναν χρόνο πριν από οποιοδήποτε άλλο κανάλι. Μάλιστα, θα μπορεί κανείς να δει όλες αυτές τις πρεμιέρες live ή on demand και στο tablet, laptop ή smartphone μέσω του Nova GO χωρίς καμία πρόσθετη χρέωση.

Η φετινή είναι η έβδομη συνολικά φορά που η Blanchett είναι υποψήφια για Όσκαρ, αφού διεκδίκησε το βραβείο ξανά το 1998, το 2006, και το 2007 (για δύο διαφορετικές ερμηνείες).
Dustin Hoffman

Με καριέρα στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση από το 1960, ο Dustin Hoffman έγινε γνωστός κυρίως για την ικανότητά του να υποδύεται συναισθηματικά -και όχι μόνο- ευάλωτους χαρακτήρες, πετυχαίνοντας να κερδίσει την εκτίμηση τόσο του κοινού όσο και της Ακαδημίας και των συναδέλφων του.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Ο 78χρονος σήμερα Hoffman κέρδισε το πρώτο Όσκαρ του το 1979 για το Kramer vs Kramer, ενώ το δεύτερο ήρθε το 1988, για το αριστουργηματικό Rain Man. Και τα δύο ήταν βραβεία Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ήταν υποψήφιος άλλες 5 φορές για το ίδιο Όσκαρ.
Tom Hanks

Ο Αμερικανός ηθοποιός Tom Hanks έχει λάβει πάρα πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ωστόσο, είναι τα 2 (και μάλιστα συνεχόμενα) Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για τις ερμηνείες του στις ταινίες Philadelphia (1993) και Forrest Gump (1994), εκείνα που ξεχωρίζουν.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Έχει προταθεί για το ίδιο βραβείο άλλες 3 φορές.
Sir Michael Caine

Ο άνθρωπος συνώνυμο της αγγλικής cockney προφοράς, θεωρείται θρύλος της βρετανικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας με περισσότερες από 115 ταινίες στο ενεργητικό του και μία καριέρα η οποία συνεχίζεται ακμαία, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε πριν 60 χρόνια.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Στη διάρκεια των 6 δεκαετιών που ο Sir Caine κοσμεί τη μεγάλη οθόνη με την παρουσία του, κέρδισε δύο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το 1986 και το 1993, για τις ταινίες Hannah and Her Sisters και The Cider House Rules, αντίστοιχα. Προηγουμένως, είχε προταθεί για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού 3 φορές σε 3 διαφορετικές δεκαετίες (1966, 1972, 1983), ενώ το 2002 ήταν ξανά υποψήφιος για το ίδιο βραβείο.
Dame Maggie Smith

Αν ο Sir Caine είναι ο ένας θρυλικός πυλώνας του βρετανικού κινηματογράφου, ο άλλος είναι η Dame Smith, η οποία έχει ίδιας έκτασης καριέρα και συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς και πορεία παρόμοια με εκείνη του εξίσου σπουδαίου συνάδελφου της. Έχουν, επίσης, τον ίδιο αριθμό Όσκαρ.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Η Dame Smith κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ, Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 1969, για τον ρόλο της στο The Prime of Miss Jean Brodie. To δεύτερο Όσκαρ, Β’ Γυναικείου Ρόλου, ήρθε το 1978 για το California Suite. Ήταν υποψήφια άλλες 4 φορές -το 1972 για Όσκαρ Α’ Γυναικείου και τα 1965, 1986 και 2001 για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Jessica Lange

Μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της δεκαετίας του ’80 και του ’90, η Lange έκανε ντεμπούτο στον κινηματογράφο τη δεκαετία του ’70, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί ως μοντέλο. Από την αυγή του 21ου αιώνα, οι εμφανίσεις της στη μεγάλη οθόνη έχουν αραιώσει, αλλά έχει προλάβει να αφήσει ήδη το στίγμα της και να “μαζέψει” αρκετά βραβεία.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Στην “τροπαιοθήκη” της ξεχωρίζουν τα δύο Όσκαρ που κέρδισε το 1982 (Β’ Γυναικείου Ρόλου) για το Tootsie και το 1994 (A’ Γυναικείου Όσκαρ) για το Blue Sky. Ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου άλλες 4 φορές.
Christoph Waltz

Ο Christoph Waltz με καταγωγή από τη Βιέννη συνεργάστηκε δύο φορές με τον Quentin Tarantino στις ταινίες Inglourious Basterds και Django Unchained και κέρδισε και τις δύο φορές Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου (το 2009 και το 2012 αντίστοιχα).
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ποτέ ξανά δεν ήταν υποψήφιος, με αποτέλεσμα να μπορεί να καυχιέται για ποσοστό επιτυχίας 100% -όπως και ένας ακόμα κύριος, πιο κάτω σε αυτήν τη λίστα.
Kevin Spacey

Ο Spacey έχει κερδίσει συνολικά 2 Όσκαρ για τους ρόλους του στις ταινίες The Usual Suspects (1995 – Β’ Ανδρικού) και American Beauty 1999 (Α’ Ανδρικού), ενώ αν και έχει παίξει σε πολλές ιδιαίτερα αξιόλογες ταινίες όπως Se7en, Superman Returns, Casino Jack, L. A Confidential, Pay It Forward δεν έχει προταθεί ποτέ ξανά.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Έτσι, ο Frank Underwood της επαναστατικής σειράς House of Cards είναι ο δεύτερος ηθοποιός σε αυτή τη λίστα με ποσοστό επιτυχίας στα Όσκαρ 100%.
Denzel Whasington

Ο Denzel Whasington έγινε ο δεύτερος Αφροαμερικανός μετά τον Sidney Poitier που κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, το 2001, για την ερμηνεία του στην ταινία Training Day, αφού προηγουμένως είχε πάρει στο σπίτι του και ένα Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, το 1989, για το Glory.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Ο Washington έχει προταθεί για άλλα τέσσερα Όσκαρ, ένα Β’ Ανδρικού Ρόλου και τρία Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Hilary Swank

Η Swank είναι η μόνη γυναίκα και τρίτο συνολικά άτομο με ποσοστό επιτυχίας στα Όσκαρ 100% σε αυτήν τη λίστα. Προτάθηκε και κέρδισε το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, δύο φορές.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Το 2004 με την ταινία Million Dollar Baby κατάφερε να κρατήσει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για δεύτερη φορά. Το πρώτο αντίστοιχο βραβείο το είχε κερδίσει για τον ρόλο της στην ταινία Boys Don’t Cry, το 1999.

Σχετικά: Ελληνικό χρυσάφι: οι Έλληνες που βραβεύτηκαν με Όσκαρ

Jodie Foster

Μόλις στα 53 της χρόνια, η Jodie Foster, η οποία έκανε το “μπαμ” στη μεγάλη οθόνη το 1976, όταν σε ηλικία 14 ετών προτάθηκε για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου χάρη στην ερμηνεία της στον ρόλο μία έφηβης πόρνης στο Taxi Driver, θεωρείται ήδη μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της και όχι μόνο.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Τα δύο Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, τα οποία έχει ήδη κερδίσει, το 1988 και το 1991 για τους ρόλους της στα The Accused και The Silence of the Lambs αντίστοιχα, είναι απλά το κερασάκι σε μία πλούσια τούρτα.
Sally Field

Η Sally Field προσφέρει τις υπηρεσίες της στην έβδομη τέχνη εδώ και περισσότερο από πέντε δεκαετίες, ξεχωρίζοντας ως μία από τις καλύτερες ηθοποιούς των ’70s και των ’80s, με την καριέρα της πάντως να μην έχει δείξει πολλά σημάδια κόπωσης στις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Έχει κερδίσει 2 Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, για τις ερμηνείες της στο εκπληκτικό Norma Rae (1979) και στο εξίσου αναγνωρισμένο Places in the Heart (1984). Σχεδόν 30 χρόνια μετά την τελευταία νίκη της στα Όσκαρ, υπήρξε υποψήφια άλλη μία φορά, για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, το 2013.
Dianne Wiest

Έχοντας κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σχετικά αργά, σε ηλικία 32 ετών, η Wiest έγινε “μούσα” του Woody Allen στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η συνεργασία της με τον ιδιαίτερο σκηνοθέτη, είχε ως αποτέλεσμα δύο Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Η Dianne Wiest σήκωσε το πρώτο από τα δύο αγαλματίδια το 1986 για την ταινία Hannah and Her Sisters, ενώ κατέκτησε το δεύτερο το 1994 για το Bullets over Broadway. Υπήρξε υποψήφια μία ακόμη φορά, το 1989.
Sean Penn

O ιδιόρρυθμος ηθοποιός πήγε ως υποψήφιος σε τρεις τελετές (1995, 1999, 2001 – όλες διεκδικώντας το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου) και έφυγε με άδεια χέρια, πριν σηκώσει δύο Όσκαρ Α’ Ανδρικού τις δύο επόμενες φορές που προτάθηκε -το 2003 για το Mystic River και το 2008 για το Milk.
Αφιέρωμα: οι ηθοποιοί με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ

Από τότε δεν ήταν ποτέ ξανά υποψήφιος.

Πηγη: Pathfinder