Tuesday, April 23, 2024
spot_img
Homecinema newsΕλληνικό σινεμά: Κι όμως «γυρίζει»… Οι 23 ελληνικές ταινίες...

Ελληνικό σινεμά: Κι όμως «γυρίζει»… Οι 23 ελληνικές ταινίες που «έρχονται» στην μεγάλη οθόνη.

Σε πείσμα κάθε αντιξοότητας, και παρά το εχθρικό περιβάλλον, οι Έλληνες κινηματογραφιστές σηκώνουν τα μανίκια και ξανά προς τη δόξα τραβούν. Κάποιοι με την συμβολή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αρκετοί με την ώθηση που τους δίνει η πρόσφατη επανεκκίνηση της χρηματοδότησης ελληνικών ταινιών από την ΕΡΤ (1,5%), μερικοί με συμπαραγωγούς από το εξωτερικό ή (λίγοι, τυχεροί) με την υποστήριξη του Eurimages και του Ταμείου Συμπαραγωγών EKK – CNC, και κάποιοι άλλοι με τη συνδρομή μεγάλων εταιρειών διανομής ή/και ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών (Odeon, Nova). Αλλά προπάντων, χάρη στο πείσμα των δημιουργών και την αποφασιστικότητα μερικών ιδιωτών παραγωγών… Χαρακτηριστική είναι η περίπωση του «Park» που ήδη ξεκίνησε μια εντυπωσιακή φεστιβαλική πορεία (βραβεία σε Θεσσαλονίκη, Σαράγεβο, επιλογή από τα Labs του Σάντανς). Η ταινία, με παραγωγό την Αμάντα Λιβανού, είχε μια ταραχώδη ιστορία με το ΕΚΚ το θερμό καλοκαίρι του 2014, καθώς βρέθηκε εκτός χρηματοδοτήσεων. Χωρίς την συνδρομή ιδιωτών (σχετικών αλλά και άσχετων με το σινεμά) δεν θα είχε ποτέ μπορέσει να προχωρήσει. Η Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου ήταν βασικός υποστηρικτής, χρηματοδότης και συμπαραγωγός της ταινίας στην δύσκολη στιγμή που κόπηκε από το ΕΚΚ (και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να προχωρήσει καν στις συμπαραγωγές με το εξωτερικό που είχαν συμφωνηθεί).
Όπως επισημαίνει πολύ σωστά η Αμάντα Λιβανού «οι θεσμοί πότε κοιμούνται και πότε ξυπνάνε και κυρίως δεν έχουν την απαιτούμενη σταθερότητα για να μπορείς να υπολογίζεις πάνω τους και να στήσεις σωστά μια παραγωγή»… Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ενθαρρυνθούν οι ιδιώτες παραγωγοί. Ήδη μια νέα και πολύ φιλόδοξη γενιά έχει ξεπηδήσει.
Το αποτέλεσμα θα κριθεί φυσικά στην μεγάλη οθόνη. Το μόνο σίγουρο είναι η ζηλευτή αποφασιστικότητα των Ελλήνων κινηματογραφιστών να εκφραστούν εδώ και τώρα, σε μια εποχή που το ελληνικό σινεμά συζητιέται στο εξωτερικό και φτάνει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ (τώρα, το αν κάνει και εισιτήρια είναι μια άλλη ιστορία…).
Ούτε είναι τυχαίο, πως φέτος το κρατικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (που ξεκινά σε λίγες μέρες) δέχτηκε 210 αιτήσεις συμμετοχής –αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του.
Το www.tospirto.net σας παρουσιάζει σήμερα έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ταινιών που είτε γυρίζονται αυτές τις μέρες, είτε ξεκινούν σύντομα γυρίσματα, είτε διανύουν την τελική φάση παραγωγής. Ανάμεσά τους φιγουράρουν τα ονόματα καταξιωμένων δημιουργών, πολυσυζητημένων νέων σκηνοθετών αλλά και κάμποσων πολλά υποσχόμενων μικρομηκάδων. Αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετές είναι οι γυναίκες που υπογράφουν τη σκηνοθεσία ή την παραγωγή των ταινιών αυτών.

Οι βετεράνοι

ΕΠΑΦΗ του Τώνη Λυκουρέση
Ολοκληρώνονται σύντομα τα γυρίσματα της νέας ταινίας του ζακυνθινού δημιουργού και ομολογούμε πως περιμένουμε με ανυπομονησία τη νέα του δουλειά μετά το φιλμ εποχής «Σκλάβοι στα Δεσμά τους» το 2009. Επτά χρόνια αργότερα ο Λυκουρέσης επιστρέφει με κάτι εντελώς διαφορετικό και μια πλειάδα καλών ηθοποιών (Νένα Μεντή, Άκης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Αλεξάνδρα Αιδίνη κ.ά).
Έξι σταματημένα ασανσέρ. Ξένοι μεταξύ τους άνθρωποι παγιδεύονται. Μοιάζουν με συνηθισμένους ανθρώπους. Η ένταση αυξάνεται. Δεν υπάρχει επικοινωνία – μόνο πικροί, θυμωμένοι άντρες και γυναίκες. Κόλαση σε 4 τετραγωνικά. Ο πόλεμος ξεκινάει…
Το σενάριο υπογράφουν οι Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Δομνίκη Μητροπούλου και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Παραγωγή: Boo Productions

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΔΩ… του Σταύρου Τσιώλη
Δύο άνεργοι άντρες προσλαμβάνονται να φυλάξουν τσίλιες σε αθηναϊκό σπίτι, όπου παράνομα προστίθεται ένα δωμάτιο. Από το δρόμο περνούν πολλοί άνθρωποι και πιθανόν και πολεοδόμοι και ελεγκτές του ΙΚΑ
που υποκρίνονται τούς αθώους διαβάτες για να πετύχουν την επ’ αυτοφώρω σύλληψη παρανομούντων. Πολεοδόμοι και ελεγκτές τού ΙΚΑ δεν θα περάσουν από δώ! Ο δρόμος όμως είναι πέρασμα, και γυναίκες και άντρες που θα τον διαβούν κουβαλάνε όνειρα, και πληγές, και ελπίδες και άσβεστη την ανάγκη τής θαλπωρής που υπόσχεται η ανθρώπινη επικοινωνία και ο έρωτας.
Οι δύο άνεργοι άντρες, απροετοίμαστοι, θα δεχτούν με φόβο, έκπληξη και θαυμασμό το μεγάλο θαύμα και το μεγάλο αίνιγμα μίας αληθινής ζωής…
Η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή του Σταύρου Τσιώλη στον κινηματογράφο μετά από πολλά χρόνια, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως στο φιλμ εμφανίζεται ο Αργύρης Μπακιρτζής.
Τα γυρίσματα ξεκινούν στις 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Παίζουν οι: Κωνσταντίνος Τζούμας, Ερρίκος Λίτσης, Μιχάλης Σαράνης, Ελένη Ουζουνίδου, Τάκης Χρυσικάκος, Έλλη Τρίγγου

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ του Γιάννη Σμαραγδή
thumb_%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b6%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83Στις 26 Σεπτεμβρίου, στην Κρήτη, ξεκινούν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή με θέμα τον βίο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Στο ρόλο του γηραιού Καζαντζάκη, θα δούμε τον Στέφανο Ληναίο, ενώ τον συγγραφέα σε νεανική ηλικία θα υποδυθεί ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (σε μια μεταμόρφωση που θα συζητηθεί). Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2017, (έτος συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα), που έχει κηρυχθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού Α.Μπαλτά ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη. Στον ρόλο της Ελένης Καζαντζάκη θα δούμε την Μαρίνα Καλογήρου, τον Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο Θοδωρής Αθερίδης και την Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα. Παίζουν ακόμα οι: Ν.Καρδώνης, Μ.Σκουλά, Α.Ξάφης, Π.Σκουρόλιακος, Η.Λογοθέτης, Ε. Μαλικένζου, Γ.Σκαφιδά. ενώ σε ρόλο Ιερωμένου, εμφανίζεται μέχρι και ο Στάθης Ψάλτης! Το σενάριο την ταινίας, που έχει γράψει ο σκηνοθέτης, είναι στηριγμένο στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο»
Πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή την οποία στηρίζει η Forthnet Group καθώς και ιδιωτικοί χρηματοδότες. Η παραγωγή, όπως διαβάζουμε στο ΔΤ, «αναμένει την επίσημη συμμετοχή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ».

USSAK του Κυριάκου Κατζουράκη
thumb_ussakΣτο στάδιο του μοντάζ βρίσκεται η νέα ταινία του γνωστού εικαστικού καλλιτέχνη. Πρόκειται για την 4η μεγάλου μήκους ταινία του μετά τις «Μικρές Εξεγέρσεις» (2009).
Σε μια χώρα, που υποφέρει, κάπου στο κοντινό μέλλον, μια περιπλανώμενη περφόρμερ,
ένα μυστηριώδες μικρό κορίτσι, ένας drag showman και ένας συνειδητός περιθωριακός
διασταυρώνονται και προσπαθούν να ξανασηκωθούν στα πόδια τους και να απαιτήσουν
μια πλήρη, καλή ζωή ενάντια σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, που καταπιέζει κάθε
μορφή αντίδρασης. Το σενάριο γράφεται από τον Κυριάκο Κατζουράκη και την Κάτια Γέρου, από το 2011, ενσωματώνοντας μοιραία όλο αυτό το διάστημα τις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις, που πέρασε η Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.
Σύμφωνα με τον Κατζουράκη: «….Σήμερα 15 χρόνια μετά από την πρώτη μας ταινία “Ο Δρόμος προς τη Δύση”, που έχει θέμα τους πρόσφυγες, μιλάμε για τη δική μας πραγματικότητα σα νάμαστε πρόσφυγες στον τόπο μας…». Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Μεσσηνία. Με τους: Κάτια Γέρου, Γιάννη Τσορτέκη, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκο Νίκας, Δημήτρη Πουλικάκο. Παραγωγή: Real Eyes Productions (Γιάννης Σωτηρόπουλος).

Άρωμα εποχής

Η ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ του Γιώργου Κορδέλλα
Η ιστορία της αινιγματικής Σμυρνιάς αρχόντισσας Ρόζας, η οποία ζει επί δεκαετίες με το βάρος ενός μυστικού, που έρχεται από την Σμύρνη του 1922. Η Ρόζα κρατά το μυστικό αυτό επτασφράγιστο ακόμη και από την εγγονή της, τον μοναδικό άνθρωπο που έχει στον κόσμο. Το συλλεκτικό πάθος ενός αρχιτέκτονα, που αναζητεί στα παράλια της Μικράς Ασίας ίχνη από τις χαμένες πατρίδες, μια παλιά φωτογραφία κι ένα ματωμένο νυφικό, γίνονται αφορμή για να ανασυρθεί μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν, που οι πρωταγωνιστές της ζουν ακόμα.
Το σενάριο της ταινίας, που υπογράφει η Χριστίνα Λαζαρίδη, είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους: Λήδα Πρωτοψάλτη, Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρο Λαγούτη και Γιλμάζ Γκρουντά.
Η ταινία είναι η νέα συμπαραγωγή του ΟΤΕ TV. Τα γυρίσματα, σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μυτιλήνη και Αθήνα, ολοκληρώθηκαν και η προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της Feelgood Entertainment, προγραμματίζεται μέσα στον ερχόμενο χειμώνα. Πρώτη τηλεοπτική προβολή, η ταινία θα κάνει στα κανάλια OTE CINEMA.
Παραγωγή: «Αργοναναύτες» (Πάνος Παπαχατζής)

Η ΓΑΛΛΙΔΑ ΔΑΣΚΑΛΑ του Νίκου Σούλη
Αυτόν τον μήνα αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα στο Πήλιο η ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο συναρπαστικό μυθιστόρημα του Ντίνου Γιώτη (εκδόσεις Ψυχογιός). Το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο συγγραφέας (και γνωστός σεναριογράφος), και η ταινία σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλου μήκους κινηματογραφική δουλειά του Νίκου Σούλη, γνωστού μας από την τηλεόραση αλλά και τον χώρο των βίντεο κλιπ.
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από μια παρέα δωδεκάχρονων που στις αρχές του ’70 παίρνουν τα ποδήλατά τους και ξεκινούν την αναζήτηση της μυστικής λίμνης στην οποία κάνει γυμνή μπάνιο η Γαλλίδα δασκάλα. Η κοπέλα διδάσκει γαλλικά στο γιο του γαιοκτήμονα της περιοχής. Σαράντα χρόνια αργότερα, ένα από τα παιδιά της παρέας, ο Άγης, πενηντάρης πια, λαμβάνει ένα δέμα που περιέχει ένα σκουριασμένο πιστόλι. Και επιστρέφει και πάλι στο παρελθόν: στο βράδυ που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που έμελλε να τον σημαδέψουν για πάντα…
Πρωταγωνιστούν οι Λένα Παπαληγούρα, Απόστολος Τότσικας, Νίκος Γανωτής, Μιχάλης Μητρούσης, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου και πέντε 12χρονοι πιτσιρικάδες. Την παραγωγή υπογράφει η Ελένη Αφεντάκη (MΙΤΟΣ).

ΠΟΛΥΞΕΝΗ της Δώρας Μασκλαβάνου
thumb_%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%b7Στην Κωνσταντινούπολη του 1955 μας ταξιδεύει η Δώρα Μασκλαβάνου η οποία διηγείται μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Η γνωστή σκηνοθέτις και ερμηνεύτρια βρίσκεται στην φάση του post production. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός.
Ένα από τα πιο επιφανή και εύπορα ζευγάρια της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης αποφασίζει να υιοθετήσει ένα παιδί. Η δωδεκάχρονη Πολυξένη εγκαταλείπει το ορφανοτροφείο της Καβάλας και βρίσκεται στο πλούσιο σπιτικό του ζεύγους Σεριάδη, αφήνοντας πίσω το μικρό της αδελφό και πολλές αναμνήσεις. Σε ηλικία γάμου πια, η Πολυξένη ερωτεύεται έναν τούρκο παρκαδόρο. Όμως η «καθωσπρέπει» Ελληνική Κοινότητα σκανδαλίζεται από τη σχέση αυτή. Και κάνει το παν για να την συντρίψει…
Με τους: Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλα Καραζήση, Ερρίκο Λίτση, Υβόννη Μαλτέζου, Αργύρη Πανταζάρα κ.ά.
Παραγωγή : BLONDE (Φένια Κοσοβίτσα).

Μικρομηκάδες που αλλάζουν… πίστα

PARK της Σοφίας Εξάρχου
thumb_parkΆλλη μία σκηνοθέτρια με περίσσειο ταλέντο (βλέπε το συγκλονιστικό «Mesecina») που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην μεγάλη φόρμα. Η ταινία της, που αυτές τις μέρες θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Τορόντο, διαδραματίζεται, δέκα χρόνια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν το Ολυμπιακό χωριό της Αθήνας βρίσκεται πια σε παρακμή. Ανάμεσα στις εγκαταλειμμένες τουριστικές εγκαταστάσεις και τα νεόπλουτα τουριστικά συγκροτήματα στα παράλια της Αθήνας ο έφηβος Δημήτρης, η 24χρονη πρώην αθλήτρια Άννα και οι φίλοι τους διασχίζουν το «’ένδοξο» παρελθόν της Ελλάδας φτάνοντας στο σήμερα, χτίζοντας το πορτρέτο μιας κοινωνίας απροετοίμαστης για την άγρια πτώση.
Τη μουσική υπογράφει ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy) ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως η ταινία έχει αποσπάσει διάφορα βραβεία για την ανάπτυξή της. Παίζουν: Δημήτρης Κίτσος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου Ενούκι Γκβενετάτζε Λένα Κιτσοπούλου, Γιώργος Παντελεάκης, Thomas Bo Larsen κ.ά.
Παραγωγή: Neda Film (Αμάντα Λιβανού), Faliro House Productions (Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος).

ΑΦΤΕΡΛΩΒ του Στέργιου Πάσχου
thumb_%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bb%cf%89%ce%b2Άλλος ένας προικισμένος μικρομηκάς (έχει στο ενεργητικό του επτά μικρού μήκους) που μπαίνει στα βαθιά νερά της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους. Η ταινία ολοκληρώθηκε κι έχει ήδη ξεκινήσει την φεστιβαλική της πορεία (βράβεύτηκε μάλιστα στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο).
Ένα χρόνο μετά τον χωρισμό τους, ο Νίκος (Χάρης Φραγκούλης) κλειδώνει τη Σοφία (Ηρώ Μπέζου) σ’ ένα υπόγειο στούντιο μουσικής με σκοπό να μην την αφήσει να φύγει μέχρι να καταλάβει ακριβώς για ποιο λόγο χωρίσανε…
Παραγωγή Marni Films-Φαίδρα Βόκαλη.

ΜΑΓΙΚΟ ΔΕΡΜΑ του Κωνσταντίνου Σαμαρά
thumb_%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%bf_%ce%b4%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1Στο στάδιο του μοντάζ βρίσκεται και ο πρωτοεμφανιζόμενος Κ.Σαμαράς, που πρόπερσι συζητήθηκε πολύ για την ιδιαίτερη ταινία του «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις». Ο νεαρός σκηνοθέτης, ο οποίος χαρακτηρίζει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ένα αιώνιο ερωτικό παραμύθι», εμπνέεται από το πρώτο μυθιστόρημα της ωριμότητας του Μπαλζάκ: ένας νέος και απελπισμένος ήρωας, μια μαγική δύναμη, μια διαβολική συμφωνία.
Ο δικός του ήρωας είναι ο Νίκος: φτωχός, άτυχος και κολλημένος με την πρώην του, δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Όμως μέσα σε μια βραδιά όλα θα αλλάξουν, όταν στα χέρια του βρεθεί ένα πανάρχαιο μαγικό δέρμα που υπόσχεται να ικανοποιήσει όλες του τις επιθυμίες. Πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας, ο Νίκος θα ξεχάσει τον πιο σημαντικό όρο: για κάθε επιτυχία του που πραγματοποιείται, το μαγικό δέρμα θα μικραίνει, όπως και η ζωή του ιδιοκτήτη του…Με τους:Κώστα Βουτσά, Μπέτυ Λιβανού, Γιάννη Μπέζο, Χάρη Ρώμα, Άλκη Παναγιωτίδη, Τζένη Θεωνά.
Παραγωγή: Marni FIlms (Φαίδρα Βόκαλη).

ΝΟCTURNE του Κωνσταντή Φραγκόπουλου
main_nocturneΟι μικρού μήκους του, γεμάτες σασπένς και ανατροπές, προϊδεάζουν για ένα δυνατό κινηματογραφικό ντεμπούτο. Η πρώτη μεγάλη ταινία του νεαρού αγγλοτραφούς σκηνοθέτη, είναι μια ελληνοβρετανική συμπαραγωγή γυρισμένη στα αγγλικά και τα ελληνικά με έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές (Όουεν Τιλ, Σάσα Αλεξάντερ, Λένα Παπαληγούρα, Λίλλυ Μαυρομάτη, Δημήτρης Λάλος, Γιώργος Συμεωνίδης).
Τέσσερις χαμένες ψυχές συναντιούνται σε ένα υπόγειο γκαράζ. Καθένας τους έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς του προσωπικούς δαίμονες (ενοχή, απώλεια). Καθώς αναπτύσσονται οι μεταξύ τους σχέσεις, ανακαλύπτουν σιγά σιγά τον εαυτό τους. Ένα φρικτό έγκλημα τους θέτει σε δοκιμασία. Η ταινία ολοκληρώθηκε και αναμένεται να προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας σε λίγες εβδομάδες.
Παραγωγή: BOO Productions.

ΦΥΓΑΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΕΝΤΡΙΞ του Μάριου Πιπερίδη
2016: Η Κύπρος ανακάμπτει σταδιακά από την οικονομική κρίση ενώ έχουν ξαναρχίσει οι συνομιλίες για την επανένωση του νησιού. Ο Γιάννης, ένας ξοφλημένος μουσικός σχεδιάζει να φύγει από την Κυπρο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό καθώς η κοπέλα του τον έχει εγκαταλείψει και οι μαφιόζοι που τον δάνεισαν, του έχουν γίνει στενός κορσές. Ωστόσο το σχέδιό του ανατρέπεται όταν ο σκύλος του το σκάει, διασχίζει τη Νεκρή Ζώνη και περνά στην τουρκοκρατούμενη πλευρά του νησιού. Μπορεί να τον φυγαδεύσει πίσω στις ελεύθερες περιοχές;
Άλλος ένας προικισμένος μικρομηκάς, από την Κύπρο αυτός, δοκιμάζεται στην μεγάλου μήκους, και κάποιοι ήδη μιλούν για ένα εξαιρετικό σενάριο.
Πρωταγωνιστούν οι : Adam Bousdoukos, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ozgur Karadeniz, Fatih Al .
Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Κύπρου.
Παραγωγοί: Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιώργος Κυριάκος, Θανάσης Καραθάνος, Μάριος Πιπερίδης. Με την υποστήριξη του Ταμείου Στήριξης Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου «Eurimages».
Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν στην Κύπρο τον Οκτώβριο.

ΕΡΡΙΝΥΟΣ –Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ της Νάνσυς Μπινιαδάκη
Υπάρχει ένας αστικός μύθος στην Αθήνα, που μιλάει για τον Ερρινυό, το αρχαίο υπόγειο ποτάμι που κανείς δεν έχει δει, αλλά το οποίο κάπου μες στη δεκαετία του ’80 εμφανίστηκε ξανά και μάλιστα παρέσυρε ένα κορίτσι. Οι εφημερίδες τότε έγραψαν ότι η έφηβη, μισή ξένη, που ζούσε στα δυτικά προάστια, βρέθηκε πνιγμένη στη θάλασσα, δεμένη σε μια σχεδία. Από τον μύθο αυτό εμπνέεται για την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία η Νάνσυ Μπινιαδιάκη.
Βασισμένη στο διήγημα της Άντζελας Δημητρακάκη, η σκηνοθέτρια, που βρίσκεται στην φάση του post production, διηγείται την ιστορία μιας
νεαρής ανθρωπολόγου που ερευνά σήμερα αυτόν τον μύθο και εντοπίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν το κορίτσι. Είναι οι τρεις καλύτερές της φίλες, σαραντάρες τώρα. Μέσα από θραύσματα μνήμης, σε επιστολές, κασέτες, συνεντεύξεις, οι γυναίκες αυτές αφηγούνται την τραγική ιστορία που συνέβη πριν από τριάντα χρόνια, και σημάδεψε τη ζωή τους και τη μνήμη ολόκληρης της πόλης. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Σκουλά, Θέμις Μπαζάκα, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Καλλιμάνη.
Παραγωγή: Heretic (Κωνσταντίνος Κοντοβράκης)

ΙΕΡΟΣΥΛΟΙ της Μάρσας Μακρή
«Μία σκοτεινή και υποβλητική κατάδυση σε ένα κόσμο όπου η Ορθοδοξία αναμειγνύεται με την τρέλα, την ψευδαίσθηση και την κατάρρευση ενός αλλόκοτου Ελληνικού ιδεώδους». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την ταινία της η Μάρσα Μακρή, συγγραφέας και σκηνοθέτης με γερές σπουδές στην Αμερική, που συνυπογράφει το σενάριο με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στην Αθήνα του Δεκαπενταύγουστου και ολοκληρώνονται τον Οκτώβρη.
Με τους: Λουκία Μιχαλοπούλου, Miki Manojlovic, Γιώτα Γιάννα, Γιώργο Κοντογιάννη.
Παραγωγή: Τζίνα Πετροπούλου.

ΜΠΛΕ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ του Αλέξανδρου Σιπσίδη
Στο post production βρίσκεται η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη με πρωταγωνιστές τους Μιχάλη Οικονόμου, Ράσμι Σούκουλη, Δημήτρη Ήμμελο, Θέμη Πάνου κ.α.
Όλα ξεκινάνε με τη ληστεία της Μπλε Βασίλισσας, ενός από τα πολυτιμότερα διαμάντια του κόσμου, από μια ομάδα μαφιόζων, που δουλεύουν για τον αδίστακτο Άγγελο. Ο Γιάννης, ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του, με την προτροπή της συζύγου του, προδίδει τον Άγγελο, κλέβοντάς του το δαχτυλίδι, με σκοπό να το πουλήσει σε έναν μυστηριώδη «Αγοραστή».
Στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου θα γραφτεί το τέλος της ιστορίας και το φινάλε θα είναι απρόσμενο.
Το σενάριο υπογράφουν οι Δημήτρης Ευλαμπίδης και Απολλωνία Τσαντά.
Παραγωγή: WeThePeople, Real Eyes Productions.

DO IT YOURSELF του Δημήτρη Τσιλιφώνη
thumb_do_it_yourselfΣε φάση γυρισμάτων βρίσκεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Δ.Τσιλιφώνης
Λίγα λεπτά πριν τον θάνατο του, ο Άλκης Βιδάλης, ένας wanna-be επαγγελματίας κλέφτης, μας διηγείται σε ένα blog πως ένας επιφανής επιχειρηματίας της Αθήνας ενοχοποιήθηκε για εγκλήματα που δεν διέπραξε ποτέ. Η κάμερα κλείνει. Ο Άλκης δεν βρίσκεται σπίτι του, αλλά φυλακισμένος σε ένα πλατό.
Ο σκηνοθέτης/ γκάνγκστερ Πέτρος παίρνει το βίντεο και βγαίνει απ’το δωμάτιο. Ο Άλκης ξεπλένει το ψεύτικο αίμα από το πρόσωπό του. Σε περίπτωση που είχατε οποιαδήποτε αμφιβολία, δεν υπάρχει καμία πληγή πάνω στο σώμα του Άλκη, παρ’όλα αυτά έχει μόνο λίγα λεπτά μέχρι να γυρίσει ο Πέτρος και να τον σκοτώσει… Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Πάνος Κορώνης, Μυρτώ Αλικάκη, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης. Παραγωγή: View Master Films.

Επιστρέφουν δριμύτεροι

Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ της Ελίνας Ψύκου
thumb_%ce%bf_%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%83_%cf%84%ce%b7%cf%83_%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%b1%cf%83Στη φάση τελικής κόπιας βρίσκεται η νέα ταινία της γνωστής σκηνοθέτριας που συζητήθηκε πολύ για την πρώτη ταινία της «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά».
Στην ευρωπαϊκή αυτή συμπαραγωγή μας ταξιδεύει στην Αθήνα του 2004: Οι Ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στην Ελλάδα και ο 10χρονος Μίσα έρχεται από την Ρωσία για να ζήσει με την μητέρα του, Σοφία. Αρχικά, η Σοφία του λέει πως θα μείνουν με έναν ηλικιωμένο Έλληνα τον οποίο φροντίζει.
Όταν όμως τελικά του αποκαλύπτει πως είναι παντρεμένοι, ο Μίσα το σκάει από το σπίτι. Μη όντας έτοιμος να ζήσει στον «έξω» κόσμο, σύντομα επιστρέφει στο προστατευμένο περιβάλλον του σπιτιού του κυρίου Νίκου. Η νέα οικογένεια
περνά μερικές στιγμές επιφανειακής ευτυχίας. Τίποτα όμως
δεν έχει ακόμη τελειώσει…
Με τους Viktor Khomut, Valery Tcheplanova, Θανάση Παπαγεωργίου.
Παραγωγή: Heretic (Ελλάδα)

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ του Γιάννη Σακαρίδη
america-square-1thumb_america-squareΟ ταλαντούχος αγγλοτραφείς σκηνοθέτης του «Wild Duck» επιτέλους ολοκλήρωσε ένα αγαπημένο πρότζεκτ ετών: Μία πολυκατοικία στην πλατεία Αμερικής. Η μετωπική σύγκρουση τριών ενοίκων της. Τρεις ιστορίες ανθρώπινης εμμονής και βίας. Το σενάριο υπογράφει ο Γιάννης Τσίρμπας (η ταινία βασίζεται στη νουβέλα του «Η Βικτώρια δεν υπάρχει»), ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, αλλά και ο γνωστός ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης.
Ένας πρόσφυγας από την Συρία, βρίσκεται με την επτάχρονη κόρη του στην Ελλάδα με σκοπό να μεταβεί στη Γερμανία. Με τη βοήθεια ενός διακινητή μεταναστών, καταστρώνουν το σχέδιο εξόδου από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια.
Ένας rock n’ roll σαραντάρης, ιδιοκτήτης μπαρ στην πλατεία Αμερικής ερωτεύεται παράφορα μια όμορφη μουσικό από την Αφρική που θέλει να μεταναστεύσει στη Γαλλία και κάνει τα πάντα για να διευκολύνει το περιπετειώδες ταξίδι της.
Ένας παλιός του φίλος και γείτονας έχει ψυχολογικά προβλήματα και μισεί τους ξένους. Καταστρώνει ένα σχέδιο «εξολόθρευσης» μεταναστών, όμως γίνεται ένα μοιραίο λάθος…Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα Flash Forward του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan.
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνι, Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης, Αλέξανδρος Λογοθέτης.
Παραγωγός: Γιάννης Σακαρίδης.

ΓΡΑΜΜΕΣ του Βασίλη Μαζωμένου
To πιο φιλόδοξο πρότζεκτ του γνωστού σκηνοθέτη αποτελεί μια κραυγή για την Ελλάδα που πεθαίνει παίρνοντας αφορμή από τις (τουλάχιστον) 4.000 αυτοκτονίες που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας στην περίοδο της κρίσης. Επτά συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων σε απόγνωση που φλερτάρουν με την ιδέα της αυτοκτονίας, και ο τηλεφωνητής ενός κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης που λέγεται «Γραμμή ζωής», συνθέτουν ένα σύγχρονο δράμα με σουρεαλιστικά στοιχεία στα όρια της αλληγορίας.
Με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών (από τον βραβευμένο στην Βενετία με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας Θεμιστοκλή Πάνου, μέχρι την Άννα Καλαϊτζίδου του «Κυνόδοντα») η ταινία έχει ήδη προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον με δημοσιεύματα να μιλούν για μια πτυχή της «σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας».
Το φιλμ ολοκληρώθηκε και ξεκινά σύντομα την φεστιβαλική του πορεία.
Παραγωγή: Horme Pictures (Βασίλης Μαζωμένος).

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ του Χρίστου Γεωργίου
thumb_virusΑπό τους πιο ταλαντούχους Κυπρίους σκηνοθέτες, ο γεννημένος στο Λονδίνο, Χρίστος Γεωργίου, βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ για τις ανάγκες της νέας τρίτης κατά σειρά ταινίας του μετά το «Κάτω από τ’ Άστρα» και το «Μικρό Έγκλημα».
Σε μικρή απόσταση από τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, η Μαργαρίτα 16 χρονών ζυγίζει ένα νεράντζι στο χέρι της και ετοιμάζεται να το πετάξει στην κλούβα των ΜΑΤ που είναι παρκαρισμένη λίγα μέτρα πιο κάτω. Μέσα στην κλούβα ο Γιώργος, ο αστυνομικός πατέρας της Μαργαρίτας, ετοιμάζεται να σβήσει τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων του, με τους άλλους συνάδελφους τριγύρω του να τραγουδάνε «Χρόνια Πολλά».
Για να προστατέψει την κόρη της από τις ταραχές αλλά και για να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στη σχέση της με τον πατέρα της, η μητέρα της η Σοφία στέλνει τον Γιώργο και την Μαργαρίτα στο εξοχικό τους για λίγες μέρες πιστεύοντας πως ότι και να γίνει τίποτα δεν μπορεί να είναι χειρότερο από αυτό που συμβαίνει στην πόλη.
Στην ταινία, μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή συμπαραγωγή, πρωταγωνιστούν οι : Δημήτρης Ήμελλος, Νεφέλη Κουρή και η Μυρτώ Αλικάκη.
Παραγωγή: Χρίστος Γεωργίου, Θανάσης Καραθάνος

VIRUS του Άγγελου Φραντζή
thumb_virusΣυνεχίζει τα γυρίσματα ο δραστήριος Άγγελος Φραντζής, μια sui generis περίπτωση στο ελληνικό σινεμά, ο οποίος, παρέα με τον Σπύρο Κρίμπαλη υπογράφει και το σενάριο της νέας του ταινίας.
Ο Πέτρος (40) κι η Άννα (30), ένα ζευγάρι Ελλήνων, έχουν μετακομίσει στο Norilsk
(Σιβηρία, Ρωσία) μόλις πριν λίγους μήνες. Ο Πέτρος, διακεκριμένος περιβαλλοντολόγος, μεθοδικός και ορθολογιστής, έχει αναλάβει μια καινοτόμο οικολογική μελέτη για λογαριασμό της μεγάλης βιομηχανίας της πόλης. Προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις της δουλειάς του παραμελεί άθελά του την Άννα που τον έχει ακολουθήσει σ’ αυτή τη
σκοτεινή, παγωμένη πόλη γιατί γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για εκείνον.
Οι ζωές τους ανατρέπονται ξαφνικά όταν η Άννα μένει έγκυος. Όμως και οι δυο γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον το παιδί να είναι του Πέτρου… Κι όμως εκείνη αρνείται πεισματικά πως τον απάτησε. Το ζευγάρι προσπαθεί να ερμηνεύσει το ανεξήγητο…
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κάτια Γκουλιώνη
Παραγωγή: Heretic (Κωνσταντίνος Κοντοβράκης).

ΠΕΝΤΡΟ ΝΟΥΛΑ του Κάρολου Ζωναρά
thumb_%cf%80%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf_%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1H ταινία θα παιχτεί σε λίγο καιρό ως work in progress στις Νύχτες Πρεμιέρας. Ο σκηνοθέτης έζησε επί μακρόν στην Ιταλία, και το 2008, με την πρώτη του μεγάλου μήκους, τον «Γιο του Τσάρλυ», συγκέντρωσε γύρω του θαυμαστές που αγάπησαν την ταινία ως ένα cult εύρημα. Ακολούθησε το «Μπιγκ Χιτ», και τώρα ήρθε η ώρα για την τρίτη του μεγάλου μήκους ταινία: Στην Εθνική Οδό, μια νταλίκα συγκρούεται μετωπικά με ένα υπεραστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, προκαλώντας πολλά θύματα. Ανάμεσα στους τραυματίες κι ένας γοητευτικός νεαρός, ο Πέντρο Νούλα, που σώζεται ως εκ θαύματος με μόνη αλλά σοβαρή συνέπεια την μερική απώλεια της μνήμης του. Ο Πέντρο Νούλα δεν ξέρει πλέον ποιος είναι. Το ιταλικό διαβατήριό του ξενίζει σε σχέση με τα άπταιστα ελληνικά του και προκαλεί ερωτηματικά. Ανάμεσα στα λιγοστά πράγματά του υπάρχει και η φωτογραφία μιας λαϊκής τραγουδίστριας, αλλά και μια επιταγή 4.500 ευρώ από κάποιον ονόματι Ιωάννης Φελέκης. Ακολουθώντας αυτά τα δύο ίχνη ο Πέντρο θα ανακαλύψει ότι η γυναίκα έχει πεθάνει εδώ και πέντε χρόνια και ότι ο Γιάννης Φελέκης, πρώην εραστής της, καταζητείται για τη δολοφονία της –και όχι μόνο. Τι είναι όμως αυτό που συνδέει τον ήρωα, με αυτόν τον εγκληματία;
Με τους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Katia Leclerc O’Wallis, Παύλο Ευαγγελόπουλο, Χρήστο Σαπουντζή, Αθηνά Παππά, Μελέτη Γεωργιάδη, κ.ά.
Την μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Μια παραγωγή της Zonaras Productions

ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ του Θοδωρή Αθερίδη
Νέα ταινία ετοιμάζει και ο δημοφιλής ηθοποιός ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο του post production –η ταινία μάλιστα έχει πάρει και ημερομηνία προβολής στα σινεμά (15/12).Το μότο του; «Καθένας από εμάς έχει τρεις ζωές: μια δημόσια, μια ιδιωτική και μια μυστική. Κάποτε, οι ζωές μας ήταν ασφαλείς στις αναμνήσεις μας και στα προσωπικά μας αρχεία. Σήμερα είναι κλειδωμένες στις sim των κινητών μας τηλεφώνων. Αν αυτό το μικρό πλαστικό μπορούσε να μιλήσει, τι στα αλήθεια θα αποκάλυπτε;» αναρωτιέται ο Θ. Αθερίδης.
Ένα βράδυ με πανσέληνο, μια παρέα φίλων συγκεντρώνεται για δείπνο.
Η ψυχολόγος της παρέας Μάρθα, προτείνει να παίξουν το εξής παιχνίδι: να αφήσουν τα κινητά τους ανοιχτά επάνω στο τραπέζι του δείπνου και να μοιράζονται με όλους ό,τι φθάνει σε αυτά. Εξάλλου, όλοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν μυστικά!
Είναι όμως τελικά έτσι; Και μετά το τέλος του δείπνου η παρέα πώς θα είναι;
Με τους: Μαρία Ναυπλιώτου, Θοδωρή Αθερίδη, Άλκι Κούρκουλο, Ευαγγελία Συριοπούλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Γιάννο Περλέγκα, Σμαράγδα Καρύδη.
Παραγωγή: View Master Films , Odeon.

RELATED ARTICLES

Most Popular

WE RECOMMENT FOR YOU