Κριτική για την Ταινία «Yumutra»

YUMURTAΕίπαν για την ταινία….

Στο Αυγό, ο Σεμίχ Καπλάνογλου με αφορμή την επιστροφή του ήρωα στον γενέθλιο τόπο του λόγω του θανάτου της μητέρας του μας μιλά για το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου, παρασύροντάς μας σε μια δική μας προσωπική ενδοσκόπηση γύρω από τη ζωή.

Δημήτρης Κερκινός

Το «Το Αυγό» («Yumurta»/«The Egg») είναι η πρώτη ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου. Ο ρυθμός είναι αργός καθώς ο Καπλάνογλου δίνει πολύ βάρος στην παρουσίαση της ζωής στην τουρκική επαρχία και δεν μπορούσαμε να μην παρατηρήσουμε ότι οι ομοιότητες με την ελληνική είναι άφθονες. Ακόμα και τα τοπία είναι σαν τα ελληνικά ενώ η κηδεία γίνεται ακριβώς όπως και στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Ίσως βέβαια κάποια πράγματα να έχουν εκλείψει πλέον από τη χώρα μας όπως ο γαλατάς που μοιράζει πόρτα – πόρτα το γάλα…Όπως και αν έχει η δουλειά του Καπλάνογλου μας άφησε μια ευχάριστη γεύση.

Εβίτα Λύκου

Σε ένα ταξίδι επικεντρώνεται το τουρκοελληνικό «Αυγό», σε σκηνοθεσία Σεμίχ Καπλάνογλου: εδώ ο ήρωας, μετά τον θάνατο της μητέρας του, επιστρέφει στο ετοιμόρροπο πατρικό του. Εκεί, όμως, θα βρει να τον περιμένει ένα κορίτσι. Όταν θα συνειδητοποιήσει τους δεσμούς του μαζί της, ο πόνος του θα μαλακώσει.

Ευάννα Βενάρδου

Πηγή:Εταιρεία Διανομής New Star